Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dá se Babiš porazit slušností, korektností a seriózností?

Nebo budou muset opět v klasických politických stranách, nastoupit k moci jemu alespoň trochu rovní kmotři a rádoby mafiáni. Ostatně v těch stranách stále někde v pozadí nepochybně jsou a začínají se opět i pomalu drát na světlo.

Reaguji zejména na možná ne moc promyšlený pokus premiéra o změnu některých tváří ve vládě. Po prohraných krajských volbách nemá nyní ve straně zrovna silnou pozici, tu ostatně neměl nikdy. Je demokratem, chová se slušně, rozvážně a korektně. Obzvláště snad ani neprahne po přílišné publicitě. Dalo by se říci, na jednoho z nejvýše postavených politiků v zemi, možná až podezřelá skromnost. Já si nestěžuji. Mě jeho rozvážnost, slušnost a serióznost v politice rozhodně neuráží, naopak ji kvituji. Vyvažuje tak v mých očích jak názorový tajfun na ministerstvu financí, tak  i hradní myšlenkový uragán. Co na to ale voliči ČSSD?

Osobně nespatřuji největší díl odpovědnosti za porážku v krajských volbách na vedení strany. Tomu se možná jen vymstila paradoxně až zdánlivě přílišná demokratičnost ve vnitrostranických primárkách, které ve skutečnosti ale měly za úkol pouze potvrdit přání krajských předsednictev. To se také nakonec opravdu podařilo a ve volbách jim voliči vystavili neradostný účet. 

Vedení strany nezakročilo, což je z pohledu vnitrostranické demokracie naprosto v pořádku. Krajské volby si tedy prohrály samy krajští lídři, kteří mnohdy zadupali slušné a poctivé kandidáty s volebním potenciálem a do čela kandidátek postavili profláknuté stranické kmotry a mafiány. Hodně jsem se věnoval třeba dění ve Středočeském kraji, nemá ale cenu se k tomu již vracet. Triumfální vítězství ANO 2011 se nicméně dalo očekávat. 

Přemýšlel jsem, co by tedy ČSSD měla dělat, aby získala šanci uspět v parlamentních volbách v příštím roce. Sobotka se snaží přesně v duchu své serióznosti a korektnosti o kosmetické úpravy kabinetu, které konzultuje s prezidentem, což bych mu rozhodně nevyčítal, vždyť prezident bude případné nové ministry jmenovat a ty stávající odvolávat. Jako celek já osobně nevnímám, tuto byť levicovou vládu, jako nějaký velký průšvih, snad až Babišův neobhajitelný střed zájmů. On ale podle vůle voličů bohužel do vlády patří, ať už se nám to líbí nebo ne. 

Chápu i podrážděné reakce ohrožených ministrů. Přeci jen si za ty tři roky něco odpracovali a skončit necelý rok před "cílovou páskou", se ani mě nejeví jako zrovna rozumný a dvakrát promyšlený krok. Už i proto, že noví ministři se za necelý rok ani nestačí pořádně v úřadech rozkoukat. 

Po krku začínají Sobotkovi jít již po několikáté straničtí kmotři a mafiáni. Není na tom asi ani nic divného. Neúspěšné volby, stranický volební sjezd na krku a po něm volby parlamentní, pro stranu extrémně důležité. Bude-li uvážlivý, zdánlivě nemastný, neslaný Sobotka pokořen a k moci se dostane nějaký nechvalně známý, profláknutý stranický kmotr, který bude na straně jedné ve shodě s hradem a na straně druhé si poradí s ultra kmotrem Babišem, může to ČSSD pomoci a nebo ji to naopak srazí do smetiště dějin?

Pokud bychom odpověď hledali v krajských volbách, kde většina profláknutých kmotrů ČSSD propadla, právě to propadliště dějin by mělo logicky následovat, pokud si strana svého současného předsedu sestřelí a vrátí se zpět k mafiánským a kmotrovským praktikám.

Platí toto ovšem i na celostátní úrovni? Je možné jít proti Babišovi s čestností, slušností a poctivostí? Nebo je opravdu řešením na "hrubý pytel, hrubá záplata"?Uvidíme jak tento rébus rozlousknou sociální demokraté příští rok na svém sjezdu.

I přesto, že rozhodně nejsem typickým voličem ČSSD, měl-li bych volit mezi demokratickou politickou stranou a nečitelným podnikatelským, nebo spíše oligarchistickým projektem Andreje Babiše, pak bych rád alespoň možnost volby té politické strany měl...

 

Autor: Pavel Holub | pátek 11.11.2016 13:23 | karma článku: 43,05 | přečteno: 1537x
  • Další články autora

Pavel Holub

Daroval jsem synovi výlet na Krym. Byl z toho celý unesený...

...k tomu všemu jsem mu zajistil i skvělého Au pair, který je moc šikovný, dobrák od kosti, miluje rybaření, výlety a hry na velké kluky... Zkrátka takový prodloužený dobrodružný trip snů do Ruskem okupované části Ukrajiny...

14.11.2018 v 14:55 | Karma: 48,22 | Přečteno: 14385x | Diskuse| Společnost

Pavel Holub

"František Kriegel odletí s námi. Bez něj neodletíme!" Ludvík Svoboda, Moskva 27.8.1968

V úterý 6.11.2018 zemřel v Šanghaji, za dosud ne zcela vyjasněných okolností, člen delegace prezidenta ČR, lékař MUDr. Petr Halata. Sedmdesáti členná delegace se nakonec domů vrátila bez zesnulého lékaře. První zprávy o tragické

11.11.2018 v 12:30 | Karma: 46,75 | Přečteno: 8656x | Diskuse| Společnost

Pavel Holub

"Byl to křižník Potěmkin!" A vystřelil Nohavicu...

„Soudruhu generále, povel na zahájení Velké říjnové revoluce vydal přece soudruh Lenin, který tak zmátl politicky zatuchlý carský režim, protože ten povel místo v říjnu vydal až začátkem listopadu...“

7.11.2018 v 14:20 | Karma: 48,12 | Přečteno: 23717x | Diskuse| Společnost

Pavel Holub

Cirkusy bez zvířat? Proč?

Podle mě stejně absurdní jako loutková divadla bez loutek. Cirkusy jsou tradice a zvířata k nim odjakživa patřila. Nejsou to žádní tyrané, ale chovatelé, mnohdy ohrožených druhů, podobně jako zoologické zahrady...

1.11.2018 v 15:00 | Karma: 47,80 | Přečteno: 20420x | Diskuse| Společnost

Pavel Holub

Dostává Miloš Zeman rozum? Aneb rozloučení s kardinálem Miloslavem Vlkem - aktualizováno!

Po delší době zas mohu prohlásit, že jsem hrdý na to, jak se Miloš Zeman zachoval. Jeho avizovaná neúčast na pohřbu kardinála Vlka je možná tím největším počinem, kterého se za dobu svého již čtyřletého mandátu dopustil.

21.3.2017 v 11:11 | Karma: 48,58 | Přečteno: 28617x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2799x
Krásný den, více o mě, mých názorech, vážně i nevážně mj. na https://www.facebook.com/pavel.holub.716

Seznam rubrik