Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Protikorupční tažení nesmí zablokovat život obcí

(reakce na článek „Senát povolil malou domů“ ze dne 12. října 2013) Rád bych se ohradil proti vyznění článku, který Mf Dnes zveřejnila v sobotu 12. října pod titulkem „Senát povolil malou domů“. Zásadně odmítám tvrzení autora, že Senát rozebral zákon o veřejných zakázkách a že na základě schválených změn budou zakázky zadávané obcemi probíhat netransparentně.

Zaprvé odhlasovaná změna nepředstavuje žádný nahodilý výmysl, protože senátoři pouze vrátili limity pro zadávání veřejných zakázek podle jednodušších pravidel ke stavu na začátku tohoto roku. Za druhé nejde o nečekaný krok, protože praxe ukázala, že zpřísněná pravidla v mnoha obcích zablokovala, nebo minimálně výrazně zkomplikovala například provádění drobných stavebních prací, jako třeba letní prázdninové opravy ve školách, nebo opravy chodníků. Vzhledem ke zdlouhavému výběrovému řízení se také značně komplikují opravy místních komunikací, které jsou nevhodně prováděny až v podzimních měsících, přestože se s výběrem dodavatelů začalo již na začátku roku. Je obrovský rozdíl zadávat veřejné zakázky na malých obcích, nebo ve městech, která mají dostatek kvalifikovaných úředníků specializovaných jen na část legislativy pro obce.

Zkrácení doby výběrových řízení u menších zakázek je klíčové i pro úspěšné čerpání dotačních titulů – složitá výběrová řízení totiž znamenala, že města a obce nestíhaly realizovat podpořené projekty v čase, ke kterému se zavázaly, a musely peníze často vracet. Nová pravidla podpořená ODS tak obecním rozpočtům ušetří peníze.

Úplně jinou kapitolou je povinné zveřejňování smluv uzavíraných obcemi na internetu, které autor článku zaměnil s pravidly pro zadávání veřejných zakázek. S tímto krokem ODS v zásadě nemá problém, opakovaně jsme ale již v minulém volebním období upozornili, že tato povinnost musí být zakotvena v jednom zákoně a být v souladu s dalšími informačními povinnosti, které mají obce na bedrech již dnes. Zároveň jsme stejně jako Svaz měst a obcí toho názoru, že tato povinnost by se měla omezit na smlouvy s plněním nad 50 tisíc korun.

Osobně jsem vždy podporoval opatření, která přispějí k otevřenosti a průhlednosti nakládání s veřejnými prostředky. Výše limitů ve výběrových řízeních sama o sobě nemá vliv na korupci, vždy jde o to, jak je prováděna kontrola, a kontrolovat násobně více výběrových řízení je také problém. Sebelíp míněné protikorupční tažení ale nesmí zastřít diskuzi nad praktickými dopady kroků, které jsou pod jeho tlakem přijímány.

Pavel Eybert, senátor za ODS a starosta města Chýnov

Autor: Pavel Eybert | pondělí 14.10.2013 18:28 | karma článku: 8,83 | přečteno: 270x
  • Další články autora

Pavel Eybert

Petice Ne 35 procent prvních zón v Národním parku Šumava

Jelikož byla Senátu PČR doručena tato petice se skoro 11 tisíci podpisy, bude projednána na plénu Senátu. Zatím ji projednal Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, který mě určil zpravodajem. Podle pravidel Senátu jsem provedl šetření, a to jak v příslušné legislativě, tak v terénu. Ostatně v terénu provádím šetření již 50 let, co Šumavu navštěvuji.

9.5.2013 v 9:00 | Karma: 13,81 | Přečteno: 285x | Diskuse| Politika

Pavel Eybert

Co se děje s českým školstvím

Naříkáme nad stavem našeho školství. Není divu. Systém je nastaven tak, že školy mají příjem dle počtu žáků, kteří do nich chodí. Máme stále pocit, že v České republice je málo lidí s maturitou, málo lidí s vysokoškolským vzděláním. A tak jsme to dovedli do situace, kdy střední školu zakončenou maturitou studuje více než 90 % z populačního ročníku a vysokou školu pak více než 75 % z populačního ročníku. Vede to k tomu, že střední, ale vysoké školy přijímají prakticky každého zájemce o studium a velmi často bez jakékoliv přijímací zkoušky. V době, kdy jsem kantořil, každý, kdo chtěl na střední školu, si v průběhu deváté třídy přidával přípravu na přijímací zkoušky a až do jejich absolvování měl motivaci proč. Dnes až na výjimky to žáci považují za zbytečné.

4.1.2013 v 11:20 | Karma: 11,80 | Přečteno: 614x | Diskuse| Společnost

Pavel Eybert

K přímé volbě prezidenta

Mám třikrát opakovanou zkušenost s volbou prezidenta republiky a musím říci, že to ani jednou nebyl pěkný zážitek. Ne z důvodu, kdo byl zvolen, ale z důvodu průběhu voleb. Na jedné straně krásné prostředí Španělského sálu Pražského hradu, na straně druhé spekulace, ovlivňování médii, lobisty jednotlivých kandidátů a politických stran. A tak i když přímá volba prezidenta (ale ani hejtmanů a starostů) nemá historickou oporu v našem parlamentním systému a ani organicky do něj nezapadá, jsem pro změnu ústavního zákona, kterým zavedeme přímou volbu prezidenta občany-voliči.

26.1.2012 v 8:22 | Karma: 12,15 | Přečteno: 653x | Diskuse| Politika

Pavel Eybert

Dálnice D3: přípravy pokračují

Minulý týden ve čtvrtek v Sedlci-Prčicích a předtím v Benešově u Prahy se uzavřela etapa veřejného projednání Posudku vlivu na životní prostředí při výstavbě středočeské části dálnice D3. V dlouhých jednáních vedených roky k nalezení trasy, kterou by měla D3 projít Středočeským krajem, byla ustanovena vládní skupina odborníků z Ministerstva dopravy a Ministerstva životního prostředí, vzniklá na základě programového prohlášení vlády.

30.11.2011 v 8:36 | Karma: 9,42 | Přečteno: 677x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Eybert

Petice Zachraňme Šumavu projednána v Senátu

Jelikož petici Zachraňme Šumavu podepsalo více než 13 tisíc občanů, byla podle pravidel Senátu PČR zařazena na projednávání pléna, a to 5. srpna 2011. Petice byla vyhlášena Svazem obcí Národního parku Šumava před čtyřmi roky, a to především jako upozornění na to, co se na Šumavě odehrává a co bude po orkánu Kiril při nezasahování proti kůrovci s největší pravděpodobností následovat.

28.9.2011 v 20:53 | Karma: 8,03 | Přečteno: 630x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Potvrzeno, novým šéfem NATO bude Rutte, v říjnu vystřídá Stoltenberga

26. června 2024  10:26

Bývalý nizozemský premiér Mark Rutte bude novým generálním tajemníkem NATO, rozhodly podle Reuters...

Za obtěžování a pokus o vraždu školačky si muž odsedí šestnáct let vězení

26. června 2024  10:18

Krajský soud v Brně poslal obžalovaného Františka Oláha do vězení na šestnáct let. Uznal ho vinným,...

Pavel přivítal prezidenta Pellegriniho. Začíná smiřování špiček sousedních zemí

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  10:15

Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijel do Prahy na první zahraniční návštěvu. Na Pražském...

Lékaři bez hranic oplakávají smrt kolegy v Gaze. Byl terorista, tvrdí Izrael

26. června 2024  10:14

Úterní izraelský útok v Pásmu Gazy nepřežil fyzioterapeut Lékařů bez hranic (MSF), který byl zrovna...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 621x
Starosta Chýnova a senátor za obvod 13 - Tábor.
www.eybert.cz
Rád zodpovím jakékoli Vaše dotazy na mailu eybert@taborsko.cz.