Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Maloměšťácká inkvizice

Pohádku o Kocourkově připomíná způsob, jakým se naše země vypořádává s křivdami skutečnými i domnělými, ke kterým docházelo zejména v padesátých letech dvacátého století. Přesto, že od sametové revoluce uplynulo již dvacet let, stále nejsme schopni byť jen vytvořit jednotnou koncepci, jak se s minulým režimem vypořádat.

    Píše se rok 2009. Za pár měsíců se zřejmě desítky tisíc Čechů sejdou na náměstích českých měst, aby si připomněli a společně oslavili 20. výročí pádu komunistického režimu u nás. Dalo by se předpokládat, že po tak dlouhé době už česká společnost překoná komplex, který se u ní, nikoli vlastní vinou, vyvinul „blahodárným“ působením Komunistické strany Československa, která na výchovu české společnosti v letech 1948-1989 měla rozhodující vliv. Opak je pravdou.


Příští týden, v pátek 20. března, má k výkonu trestu nastoupit Ludmila Brožová-Polednová. Tato žalobkyně doktorky Milady Horákové byla odsouzena k šesti letům odnětí svobody za účast na justiční vraždě. Jako žalobkyně možná justiční vraždě napomáhala – nepravdivě u soudu doktorku Horákovou napadala, že „v podzemí dávala dohromady bandy ke zničení naší republiky“. Není pochyb o tom, že snaživá soudružka Brožová-Polednová pomohla režimu, aby se zbavil nepohodlné Milady Horákové. Žalobkyně však není odpovědná za rozsudek a tudíž za smrt Milady Horákové. Její čin nepochybně je odsouzeníhodný a jako takový jsem za něj vděčný. Problém je však v tom, že mnoho dalších aparátčíků je stále na svobodě, užívá si důchodu a tváří se, že je všechno fajn. Smutnou pravdou je, že pro tyto lidi skutečně je všechno fajn.


    Příkladů je mnoho, uvedu jen jeden. Milouš Jakeš: v roce 1968 se nepochybně zasloužil o okupaci tehdejšího Československa vojsky našich „spojenců“. Zasloužilý soudruh Jakeš pak v letech 1987 až 1989 byl generálním tajemníkem KSČ. 5. prosince 1989 byl ze strany vyloučen, nejspíš proto, že nedokázal udržet tento úžasný subjekt u moci. V roce 1996 vydal vzpomínkovou knihu Dva roky generálním tajemníkem, naposledy 15. listopadu minulého roku nabádal členy několika okresních výboru KSČM a mladé komunisty k využití ekonomické krize ve prospěch komunistických ideologií (odkaz na přepis jeho projevu). To je jistě fajn...


    Jakeš byl samozřejmě za svou „budovatelskou“ činnost souzen. Přesněji řečeno, byl spolu se svým kolegou, Jozefem Lenártem, obžalován z „přípravy k trestnému činu rozvracení republiky“. V rozsudku je uvedeno, že se tito dva pánové „jako českoslovenští občané ve spojení s cizí mocí dopustili jednání pro společnost nebezpečného“, jinými slovy, že v podstatě vyjednali okupaci své vlasti cizími, rádoby spojeneckými armádami. Obžaloby byli zproštěni, jelikož „nebylo prokázáno, že se stal skutek, pro který byli obžalovaní stíháni“. Celý rozsudek si můžete přečíst na webu policie. Osobně si dovolím upozornit na sedmou stranu rozsudku – tam je totiž uvedeno jméno předsedy senátu, tedy člověka za rozsudek odpovědného. Toto jméno je JUDr. Jindřich Fastner (narozený 1945). Tento pán byl zvolen do funkce „soudce z povolání“ v roce 1975 (odkaz na jmenovací listinu) – tedy v době normalizace. Svoje bývalé soudruhy už z principu soudružství přece nemohl odsoudit.


    Jako mladík narozený deset let po tomto jmenování vás nebudu poučovat o tom, jak moc se se „zločinným“ komunistickým režimem museli ztotožňovat soudci, kteří podle jeho pravidel měli rozhodovat. Jisté však je jedno, metodika vypořádávání se s komunistickým režimem je špatná. Soudce Fastner totiž není zdaleka jediným aktivním odchovancem komunistického režimu, takových soudců v Česku máme víc.


    Dokud v české justici budou jako soudci vystupovat lidé, které jako soudce vychoval komunistický režim, je úplně zbytečné se jakýmkoli vypořádáváním s tímto režimem vůbec zabývat. Dokud náš skvělý prezident bude bránit mladým, čekatelům, aby se stali soudci, bývalí (skutečně bývalí??) komunisté budou rozhodovat o tom, kdo je a není zodpovědný za komunistický režim. Dokud se neomladí celý český politický aparát, nebude vůle tyto lidi z jejich pozic cíleně odstranit (soudruh soudruha ne a nedá). Dokud se nezmění naše uvažování, nezmění se ani politický aparát. Dokud my sami zůstaneme těmi věčně ohnutými chudáky Čechy, které chce každý jenom vydírat, nezmění se naše uvažování. Dokud jako národ nebudeme sebevědomí, zůstaneme věčně ohnutými chudáky Čechy. Dokud nezačneme jako národ nebudeme sebevědomí, přestaňme se „vypořádávat“ s komunistickým režimem. Do té doby jsou tyto snahy směšné a jen ukazují na naší národní nevyzrálost a maloměšťáctví.

Tento článek je publikován také v e-deníku Politikon.cz.

Autor: Pavel Černý | sobota 14.3.2009 17:00 | karma článku: 19,11 | přečteno: 1671x
  • Další články autora

Pavel Černý

Epitaf svobody slova

Tak hurá! Když jsem odpovídajícím slohem popsal, jaké city chovám k sociální demokracii a zejména jejímu krásnému, moudrému předsedovi, tak jsem prý byl vulgární. Když jsem se dovolil zeptat, jestli není špatné, že naši nepřizpůsobiví spoluobčané, zdejší feministicko-ekologicko-promenšinová redakce ze mě udělala rasistu, jako bych mohl za to, že se nepřizpůsobují převážně potomci Indů.

25.5.2009 v 6:46 | Karma: 9,82 | Přečteno: 613x | Diskuse| Společnost

Pavel Černý

Lidskoprávní perla aneb vyšňupaný ministr

Echt nejlepší ministr minulé vlády, který pro svoje vynikající schopnosti dostal místo ve vládě nové, zpěvák Michael Kocáb si nechal zpracovat jistě odbornou analýzu situace vykořisťovaných chudinek z Chomutova. Odbornost a nezávislost analýzy trochu poškozuje její název, Sociální past II. Rozhodně nechci ministra vlády napadat z tendenčního jednání, ale ten název tendenční je. Sociální past na asociály? Nebo pan umělec vidí dál a krutá chomutovská primátorka plánuje ožebračit někoho dalšího?

19.5.2009 v 6:10 | Karma: 23,87 | Přečteno: 1107x | Diskuse| Ostatní

Pavel Černý

Začni počítat, národe český III. aneb Nejsme děvky, nebo?

Jsem milovník života a všech jeho krás. Miluji pohled do zapadajícího slunce, vítr prohánějící se v korunách stromů, praskání dřeva v ohni, divokost, s jakou se valí zpěněné bystřiny na úpatích hor. Miluji ženy, krásnou hudbu, miluji dobré jídlo. A ano, vážně moc miluji tuhle krásnou zemi, a říkejte si o mě, co chcete, vím o své zemi své a k tomu vás nepotřebuji. Tak proč musí můj krásný život kazit ten oranžový idiot s jeho partou budižkničemů?

14.5.2009 v 10:35 | Karma: 28,43 | Přečteno: 1363x | Ostatní

Pavel Černý

Otevřený dopis předsedovi vlády České republiky

Pokud jste už četli některý z mých článků, víte že mám občas výhrady k dění v české politice. Když ale Senát zachraňuje prezidenta republiky před aktem velezrady tím, že podává ústavní stížnost, a to jen protože se politická reprezentace chová jako banda spratků na pískovišti... Myslím, že je čas, abychom svou vůli vyjádřili my, občané České republiky. Koneckonců, tahle země je naše, zatím.

12.5.2009 v 12:00 | Karma: 19,84 | Přečteno: 1278x | Politika

Pavel Černý

Bez korupce do politiky? Ani ho ... dně malý úspěch

Jako loajální liberální souputník jsem v posledních týdnech tuze moc přehříval svoji šedou kůru mozkovou, že jsem ji málem připálil. Snažil jsem se přijít na způsob, jak pomoci mým oblíbeným hochům od bobří řeky, kteří si říkáme Liberálové CZ. A na něco jsem přišel. Už můj milovaný národ ani slovem nebudu přesvědčovat, že moje nebo liberální názory jsou těmi, které by měly být voleny. Tenhle národ totiž není chytrý, a děkuji bohu, že v něj nevěřím. Kdyby se totiž na nás z nebe měli dívat naši národní obroditelé, museli by hořce, hořce plakat.

7.5.2009 v 14:15 | Karma: 21,53 | Přečteno: 1345x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1299x
Obyčejný člověk s obyčejnými starostmi. Spolupracovník Liberálové CZ. Drzoun, huba tisíckrát nevymáchaná, jazyk prořžíznutý skalpelem. Ale to už jsem já..

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy