Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

EU - pro a proti

Klausovi a jeho následovníkům se EU nelíbí, jiným zase líbí. Záleží na tom, kterou stránku potlačíme, kterou naobak zveličíme.

EU má vlastně embrionální zárodek v tzv. BENELUXu. Tenkrát se tři malé evropské státečky spojily do hospodářské unie, aby mohly lépe čelit ekonomickému tlaku velkých států. Ukázalo se to jako účinná metoda a vlastně praktické ověření tří prutů knížete Svatopluka (asi o nich ale neměli ani páru!). Vedle ekonomických důsledků má takovéto spojení i důsledky politické = mocenské. A to byl podnět, aby se vytvořila EU. Může totiž daleko lépe čelit politickým tlakům ze zámoří, z Asie i z arabských světů. To však sebou nese i řadu nutných opatření, která umožní, aby se takovýto kolos dal řídit. A nastoupil politický problém o tom, kdo, kdy a jak bude rozhodovat. Je to trochu jako velký  rodinný klan, kde je problém, kdo z dospěláků má hlavní slovo. Pokud to rodina bere jako úkol spravovat se tak, aby se všichni měli dobře jako celek, vždy se řešení najde. V okamžiku, kdy nějaký strýc začne nenápadně prosazovat svojí odnož, je založeno na budoucí problém.

Chci se zastavit u jednoho z problémů evropské rodiny EU. Celkem vyrovnané postavení měly a mají tzv. staré státy EU = zakladatelé. Domluvily si vnitřní výpomoce pomocí tzv. dotací tak, aby se vyrovnaly ekonomické a technologické rozdíly mezi jednotlivými členskými státy. Správný řetěz má mít všechny články stejně silné! Podpořilo to také konkurenceschopnost tehdejší EU na vnějším trhu. Dobré jsou také dotace, které jsou poskytovány nově přistoupivším státům tak, aby mohly brzy dosáhnout stejné výkonnosti jako již státy začleněné. Dotace starých států, např. na zemědělství, jsou však trvalé a větší, než dostanou nové členské státy. A tady začíná nadržování některým členům rodiny.

Napadlo mne, že by tyto dotace měly být zohledňovány, pokud jde o vnitřní nebo vnější trh EU. V rámci obchodů mezi zeměmi EU by se měly korigovat tak, jakoby neexistovaly. Tím by nezhoršovaly podmínky pro státy s menšími dotacemi a vytvořily by podmínky pro nezdeformované konkurenční prostředí. Navenek EU by naopak zvýhodňovaly ceny proti vnější konkurenci. To je přece smysl rodinného klanu - pomáhat všem jejím členům při styku s okolím a doma mít klid pro rozumnou práci. Na druhou stranu rodina má vždy právo lenochy a příživníky popohnat k vyšším výkonům.

Zcela nepominutelnou výhodou EU je její vojenský, spojenecký a politický potenciál. Kdo si představuje, že se jakýkoli malý státeček (např. Čechy), nebo i větší (Polsko), trvale udrží jako svobodný a nezávislý v politicko vojenském mlýně světa, asi spadl z višně a nespíš na palici. Někdo by však mohl namítnout - Švýcaři to dokázali.  Švýcarsko je však jiný případ. Jednak je obklopený státy EU a to je lepší než hradní příkop s kamennými valy, jednak mocní celého světa tam mají bezpečně uloženy své peníze. A to je oč tu běží. Klausovy ekonomické "dovednosti" nezpůsobily, přesto že prohlásil, že špinavé peníze nesmrdí, příliv finančního kapitálu tak, aby ostatní měli obavu o jejich bezpečnost a postarali se o jejich ochranu. A tak si musíme naší bezpečnost zařídit tak, že jsme se připojili k útvaru EU, přesto že nám některé manýry EU nevyhovují. Ono je vždy něco za něco. Ale myslím si, že jsme v rámci možností zvolili dobře.

Autor: Pavel Beneš | pátek 2.9.2011 16:14 | karma článku: 8,54 | přečteno: 842x
  • Další články autora

Pavel Beneš

Vynořilo se z dávné minulosti

Televize i tisk nám připomínají, že před 70 lety byly vybombardovány Drážďany a druhý den na to zažila bombardování i Praha. Byl jsem tenkrát u toho. 

14.2.2015 v 11:52 | Karma: 15,66 | Přečteno: 562x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Nemají to lehké – ani voliči, ani volení

Tak už máme zase před volbami. Sdělovacím prostředkům všeho druhu se teď zjednoduší život, protože si témata nemusí vymýšlet. Samy se jim hrnou a ještě za to často dostanou i tučně zaplaceno. Tedy od těch co na to mají, někdy i od těch co na to nemají a pak na to trapně dojedou.

5.10.2014 v 14:03 | Karma: 10,86 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Právo a (ne)spravedlnost (Sci-fi úvaha)

Právě probíhající soudní proces a verdikt v případu pana Janouška mě přiměl k zamyšlení na téma uvozené nadpisem.

3.5.2014 v 20:46 | Karma: 22,22 | Přečteno: 666x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Duchovní úloha Tibetu

Zcela šokován přístupem naší vlády a především ministerského předsedy Sobotky z přístupu k čínsko tibetskému problému jsem se rozhodl vyjádřit můj totální nesouhlas s jejich postoji. Jsem přímo zhnusen slabostí charakteru lidí, kteří nám chtějí vládnout. Za vidinu lepšího žvance prodáme svůj charakter a čest, které nám, bohužel zatím jako jediný, začal obnovovat pan prezident Havel.

25.4.2014 v 16:28 | Karma: 25,28 | Přečteno: 849x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Ukrajina a co my na to – NATO?

Situace na Ukrajině je vážnější, než si většina lidí myslí. II. světová válka začínala z podobných podnětů nenažranosti a mocichtivosti, ale dneska máme k disposici ještě děsivější zbraně a techniky, takže účinek by mohl být totální

12.3.2014 v 17:13 | Karma: 21,19 | Přečteno: 876x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1241x
Profesí jsem kybernetik, což znamená, že se mimo jiné zajímám o procesy řízení (čehokoli). Teoretický aparát s tím spojený mi umožňuje vidět souvislosti mnohdy pro jiné neviditelné. Zajímám se o teorii informace, především jejími dopady do medicíny a fyziky. Jsem důchodce.

Seznam rubrik