Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Duchovní úloha Tibetu

Zcela šokován přístupem naší vlády a především ministerského předsedy Sobotky z přístupu k čínsko tibetskému problému jsem se rozhodl vyjádřit můj totální nesouhlas s jejich postoji. Jsem přímo zhnusen slabostí charakteru lidí, kteří nám chtějí vládnout. Za vidinu lepšího žvance prodáme svůj charakter a čest, které nám, bohužel zatím jako jediný, začal obnovovat pan prezident Havel.

V úvodu bych chtěl upozornit na to, že okupace Tibetu Čínou je nelegální agresí podle všech mezinárodních pravidel, nemluvě o morálních a etických zásadách. Ostatně na toto téma jsem psal již dříve.

Už na první pohled je patrné, že Tibeťan se i v mlze liší od Číňana, takže pokud se Čína odvolává na odvěkou přináležitost Tibetu k Číně, museli je také již v dávné minulosti okupovat. A odvolávat se na úspěšnou okupaci v minulosti podle mne nezakládá právo to kdykoli v budoucnu opakovat. (Ostatně na podobné téma rozehrává hru i Putin!) Čína a Tibet jsou etnicky odlišné a tedy Tibeťané mají právo na svůj stát na svém území. Tibeťané kdysi přijali Buddhovo učení a na rozdíl od Indů u něj i vytrvali. Buddhismus je v prvé řadě mírumilovný, velmi tolerantní způsob života, teprve až pak může být vnímán jako náboženství. Podle toho má i několik hlavních směrů, které ale mezi sebou neválčí např. jako muslimští Sunité a Šiité. Buddhismus je stále hlavním čínským náboženstvím avšak složitě přežívá pod komunistickou nadvládou, která jakýkoli duchovní život neuznává a považuje za zavádějící. O to tragičtější je vpád čínských vymytých mozků do Tibetu, který způsobil totální rozvrat tamního způsobu života a kultury (přes 6 000 zbořených klášterů, přes 1,2 miliónů mrtvých mírumilovných Tibeťanů).

Pan prezident Václav Havel velmi dobře cítil složitost tibetské otázky a věren svým čestným postojům, které hledaly pravdu, podpořil naděje tibetského lidu pozváním jejich představitele, jeho svatosti dalajlámy do Prahy. Čína sice byla nerada, ale žádný další negativní dopad to nemělo i když Klaus a jemu podobní tehdy také varovali. V životě to však chodí tak, že nic není zadarmo, že je to vždy něco za něco, takže zkusme něco obětovat nebo riskovat z vidiny dalšího růstu za záchranu naší cti a morálních postojů. Sobotka zdůvodňuje svůj postoj, tj. že se k Tibetu nebudeme vyjadřovat, protože je to vnitřní záležitost Číny tím, že by to mohlo ohrozit náš hospodářský růst. To je vrchol zbabělosti a předposranosti. Jednak ten kondicionál není jistota a z minulé zkušenosti pana prezidenta Havla víme, že se podobné obavy nepotvrdily. Jednak bychom jako Češi měli velmi ostře vnímat národní zájmy jiných právě proto, že jsme si na vlastní kůži několikrát zažili podobná bezpráví. A to nemluvím o tom, že statisticky patříme mezi nejtlustší občany Evropy i světa, takže trochu případného „strádání“ by prospělo i zdravotnímu stavu našich obyvatel.

Snad mi pan Bursík promine, když použiji jeho výraz – sralbotkovská politika. Ta způsobila II. světovou válku, když ji přijali za své Pétain a Chamberline. V současné době se Evropa a Amerika potýká s podobným přístupem vůči agresi Ruska proti Ukrajině a třešničkou na dortu je náš současný postoj k Číně a k tibetské otázce.

Proboha, pojďme si uvědomit, že dneska je svět globální a že cokoli špatného na jedné straně Zeměkoule se dotýká také nás a to daleko bezprostředněji, něž si jsme ochotni připustit. Čím více budeme napínat poměry ve prospěch naší nenažranosti, tím děsivější a nevratnější důsledky to bude mít. Že by to nakonec všechno srovnala III. světová? No zaděláváme si na ni jako lidé na všech místech – Ukrajina, Střední východ, Afrika, …

Tibet nám uchovává ten nejcennější duchovní vklad – buddhistický postoj k životu a metodu práce na vlastním duchovním růstu. Také nám nabízí obstát v morálních postojích a neprodat hloubku ducha a vlastní duši za bezcenná pozlátka dnešní vykloubené doby. Staňme se opět morální příkladem, jak tomu bylo za Masaryka a Havla!

Autor: Pavel Beneš | pátek 25.4.2014 16:28 | karma článku: 25,28 | přečteno: 849x
  • Další články autora

Pavel Beneš

Vynořilo se z dávné minulosti

Televize i tisk nám připomínají, že před 70 lety byly vybombardovány Drážďany a druhý den na to zažila bombardování i Praha. Byl jsem tenkrát u toho. 

14.2.2015 v 11:52 | Karma: 15,66 | Přečteno: 562x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Nemají to lehké – ani voliči, ani volení

Tak už máme zase před volbami. Sdělovacím prostředkům všeho druhu se teď zjednoduší život, protože si témata nemusí vymýšlet. Samy se jim hrnou a ještě za to často dostanou i tučně zaplaceno. Tedy od těch co na to mají, někdy i od těch co na to nemají a pak na to trapně dojedou.

5.10.2014 v 14:03 | Karma: 10,86 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Právo a (ne)spravedlnost (Sci-fi úvaha)

Právě probíhající soudní proces a verdikt v případu pana Janouška mě přiměl k zamyšlení na téma uvozené nadpisem.

3.5.2014 v 20:46 | Karma: 22,22 | Přečteno: 666x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Ukrajina a co my na to – NATO?

Situace na Ukrajině je vážnější, než si většina lidí myslí. II. světová válka začínala z podobných podnětů nenažranosti a mocichtivosti, ale dneska máme k disposici ještě děsivější zbraně a techniky, takže účinek by mohl být totální

12.3.2014 v 17:13 | Karma: 21,19 | Přečteno: 876x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

(Blázinec)2 (čti blázinec na kvadrát)

Tak už máme po volbách a naděje, že si všichni oddychneme se zase nějak vytratila. Absurdní je, že spodní část volebního žebříčku dopadla podstatně lépe než ta horní. Tím mám na mysli, že se Zelení a Piráti udrželi v pásmu příspěvků, že Zemanovci žuchli na dno i přes protiústavní masivní podporu prezidenta Zemana a že duo Klaus-Bobo už neměli pomalu ani kam spadnout. Ještě že letěli s hlavou vzhůru.

30.10.2013 v 15:37 | Karma: 26,37 | Přečteno: 799x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Prodej bytu v Kardašově Řečici
Prodej bytu v Kardašově Řečici

Pivovarská, Kardašova Řečice, okres Jindřichův Hradec
2 450 000 Kč

  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1241x
Profesí jsem kybernetik, což znamená, že se mimo jiné zajímám o procesy řízení (čehokoli). Teoretický aparát s tím spojený mi umožňuje vidět souvislosti mnohdy pro jiné neviditelné. Zajímám se o teorii informace, především jejími dopady do medicíny a fyziky. Jsem důchodce.

Seznam rubrik