Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prý občanské prověrkové komise

26. dubna letošního roku v brněnském divadle Husa na provázku proběhla TK dvaceti tří občanských iniciativ a organizací sdružených pod názvem „Ukradli jste nám stát, vraťte ho zpátky“.  Na setkání předložili kromě jiného návrh na změnu § 48 odstavce 1. zákona č.90 z roku 1995, která by umožnila vznik nezávislé parlamentní komise, do níž by mohli být voleni i nepolitici. Komise by se pokusila vyšetřit napojení některých politiků na krajské mafiánské struktury, které ovlivňují justici, policii a státní správu a své závěry by v obecné rovině zveřejnila a konkrétní poznatky předala justici. Nevím proč, ale nějak mi to coby déja vu  evokuje domovní komise, kde hlavní slovo měly soudružky domovnice.

Nejspravedlivější ze spravedlivýchČt24

Ale to jenom tak na okraj. Zdálo se, že hlavním  mluvčím byl známý brněnský fenomén - pan Břetislav Rychlík. Muž činu, stojící vždy v pozadí různých iniciativ. Souručenství hochů, co spolu mluví (rozuměj – co si navzájem podporují své kšefty), nyní opět vylepšuje svoje absurdní divadélko.

Jak dlouho bude těmhle spravedlivým trvat, než pochopí, že v parlamentní demokracii si lidé volí své politiky a ti pak realizují politiku. Někdy je to sice fakt šílený paskvil, kdo se do té politiky dostane, ale holt byli zvoleni. A co jsme si zvolili, to tam máme. Nemyslím, že by nám politiku vylepšila nějaká uskupení náhodně shromážděných dobrovolníků a vytvářely se jakési nikým nevolené komise. Nepamatuji se, že by někdo volil nějakého Rychlíka a jeho melody boys, kteří tvrdí, že mají ve všem jasno a ohánějí se jakousi občanskou společností.

Tyto nevolené skupiny vyjadřují ochotu vyjadřovat se kdykoliv k čemukoliv. Je to vždy otázka tak dvou let periodických, kdy se odněkud (většinou z České televize) vynoří skupina umělců, aby svými obličeji zachránila upadající českou politiku. Ty tváře se moc nemění. Moderátor Jan Kraus, herečka Eva Holubová, občas i scénárista Zdeněk Svěrák, spisovatel Ludvík Vaculík, profesorka Dvořáková, pan Pehe, socioložka Šiklová a hlavně mluvčí iniciativ a autor většiny polistopadových petic - režisér, herec, scenárista a publicista Břetislav Rychlík. Tito bojovníci proti aroganci zavedených politických stran vyjíždějí z Kavčích hor či odjinud jako z bájného Blaníku, aby všem lidem se srdcem a rozumem řekli, koho mají volit, kdo je ten hodný a koho zatratit.

Co se týče Břetislava Rychlíka, není ani moc jasné, odkud se tento aktivista vzal. Přibližně do poloviny 90. let byl slovy Járy Cimrmana umělcem, který si světový věhlas vydobyl převážně na Brněnsku. V poslední pětiletce, začal s dalšími umělci organizovat úderné skupiny, které mají za úkol proměnit naši politickou scénu v něco skutečně citlivého, čestného, pravdomluvného a nezávadného.

Břéťa Rychlík mne nepřekvapuje. To je profesionální buřič. Takový kulturní brněnský Che Guevarra. Patří do skupiny neúnavných signatářů. Stále tatáž jména, stále titíž umělci, stále tytéž veřejně známé osobnosti. Najdeme je u každé petice s politickým podtextem. Říkám jim zasloužilí petenti. Nebo také věční petičníci. Neúnavní signatáři. Profesionální stěžovatelé. Signatáři na plný úvazek. Signatáři z povolání. Notoričtí kverulanti.

Mobilisují se ti hudebníci, výtvarníci, režiséři, chartisté, disidenti, potomci chartistů a potomoci disidentů, aktivisté a gayaktivisté, bilderbergovci, lípovníci, profesionální antikomunisté, televizní baviči, hvězdičky, cimrmanovci, feministky, dramatici, scénáristi, NGOisté a zelení, duhoví a duchovní, písničkáři, folkaři, revolucionáři, kavárenští povaleči, intelektuálové i uhlobaroni, dokumentaristé a dokumentaristky, novináři, publicisté, lidskoprávníci, Středoevropané, filosofové, moralisté, veřejnoprávní moderátoři i agitátoři, psychologové a psychiatři, psychoanalytici, globalisté a alarmisté, greenpísáci, pacifisté, humanitární bombometčíci, unionisté, lobbisté, sociologové, trockisté i neokonzervativci, environmentalisté, rockefellerovci, fokoláristi, profesionální revolucionáři a mnozí další…

Břetislav Rychlík je ve věku, kdy muž většinou moudří. Doufám, že samouk na postu vysokoškolského učitele přestane organizovat úderné skupiny, mající za úkol vždy někoho nepohodlného odskandalizovat, s čímž mám svou osobní zkušenost.

Myslím, že standardní demokracie má své mechanizmy. A tím jsou volby. Implantovat do toho systému osoby které neprošly volbami, osoby které vybere skupina hlav pomazaných, je už několikátý havloidní pokus o nepolitickou politiku, kdy se skupina intelektuálů cítí být povolána ukázat nám, že jenom oni jsou ti správní a hodní co nám nalajnují cestu ke světlým zířkům.

Nemohu si pomoci, ale když už bychom měli opustit stávající model výběru těch co nám vládnou, tak bych byl pro nějakého osvíceného diktátora. Takového nějakého českého Pinocheta by to potřebovalo.

Nemyslíte?

Psáno pro blog.iDnes.cz
Mé blogy přejímají i servery Virtually, Česká Media, E-portál a Fragmenty.

A obvyklá porce uvolňováků .

Když se řekne - hokejové pokyny pro český tým:
http://www.paulczynski.cz/41742.html

Foto dne - skvělý nákup:
http://www.paulczynski.cz/foto-dne--no-nekupte-to3.html

Fórek dne - reklama jak bejk:
http://www.paulczynski.cz/sqela-reklama.html

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Paulczynski | středa 9.5.2012 14:45 | karma článku: 34,51 | přečteno: 2605x
  • Další články autora

Petr Paulczynski

Hlody středeční 9/8 aneb miluji naše média

Dnes si v úvodníku oddychneme od politiky ( i když ne úplně) a koukneme do Ria které hýbe světem. Na této olympiádě se totiž objevuje vliv multikultury.

9.8.2016 v 20:53 | Karma: 46,76 | Přečteno: 13459x | Diskuse| Společnost

Petr Paulczynski

Hlody středeční 2/8 aneb miluji naše média

Dnes o něco později, než jsem vyhrál souboj sám se sebou zda psát nebo nepsat. Tak aspoň kousek obvyklé porce. Neziskovky žádají volební právo pro imigranty a výjimky ze zákonů.

2.8.2016 v 19:57 | Karma: 46,60 | Přečteno: 10790x | Diskuse| Společnost

Petr Paulczynski

Hlody středeční 26/7 aneb miluji naše média

Zase si nemůžu prázdninově dáchnout a vysadit. Protože Turecko, vraždící monstra co nejsou teroristi jak se dozvídáme, dnes dokonce zamordovali kněze.

26.7.2016 v 15:15 | Karma: 45,51 | Přečteno: 6902x | Diskuse| Společnost

Petr Paulczynski

Hlody středeční 19/7 aneb miluji naše média

Původně jsem si chtěl dát prázdninový oraz a dnes pauzírovat. Pak jsem zjistil, že OVM mají letní výpadek a že se tudíž nebude vědět o čem se má tento týden mluvit, tak jsem sáhl po klávesnici a pár bodů sesmolil.

19.7.2016 v 15:02 | Karma: 46,56 | Přečteno: 9195x | Diskuse| Společnost

Petr Paulczynski

Hlody středeční 12/7 aneb miluji naše média

Dnes začneme něčím čistě brněnským, protože internetem hýbe video v němž se náměstek primátora nechal bičovat dominou přičemž mumlal „I want more,“ tedy: chci víc.

12.7.2016 v 13:14 | Karma: 46,00 | Přečteno: 9461x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28

Nejméně osm lidí zahynulo v indické Bombaji po pádu obřího billboardu, který v pondělí strhla...

Američana zadrželi v Istanbulu s 1 500 štíry a pavouky, přitom měl povolení

13. května 2024  19:13,  aktualizováno  21:08

Turecká policie zatkla muže, který se podle ní pokoušel ze země propašovat vzácné jedovaté pavouky...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3093x
Postřehy z politiky a života.