Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čecháčkovská blbost je nekonečná...

A proto mám chuť skončit s charitou. Před pár lety jsem pojal šílený nápad, že bych jako podnikatel a lokální politik mohl nějak přispět v oblasti, kde každá koruna má cenu dvou. V oblasti pomoci potřebným a nemocným lidičkám, zvláště pak dětem. A do této činnosti jsem postupně zapojoval řadu přátel z oblasti byznysu, umění i politiky. Jejich podpora, příspěvky a dary či umělecká díla do dražeb byla výraznou pomocí. Jako poděkování a k získání dalších donátorů jsem pak uspořádal řadu kulturních a společenských akcí, jejichž výstupním efektem byl zase charitativní prvek. Dalším efektem bylo, že celá řada dalších agentur se nenechala zahanbit a přidala se se svými vlastními akcemi.

Advent - cas pro charitu

Začínal jsem tak, že jsem pořádal vlastní sbírky (Brňané dětské onkologii a Brněnský krokodýlek). A výsledek?  Nemyslím finanční. Ten byl dost slušný a jak Dětská nemocnice, tak Masarykův onkologický ústav jsou dodnes vděčni. Mluvím o výsledku, jímž  byla různá nesmyslná pokoutně a anonymně sdělovaná podezření, že se na sbírce "pakuji" (ačkoliv takovýto způsob charity je podrobován neuvěřitelným kontrolám, o omezení vlastních nákladů sbírky na zákonem stanovených  5-ti procentech nemluvě). Dalším častým zlým plivancem bylo, že to dělám abych se zviditelnil. Výsledkem těchto neuvěřitelně zlých keců bylo, že jsem s touto náročnou a nevděčnou činností abych tak řekl flákl.

A potom jsem si položil otázku. Má tady význam dělat charitu? Výsledkem bylo, že jsem si řekl, že tito prudiči mi mohou co já si nemůžu (políbit zadel).  A v  charitě jsem pokračoval, nikoliv ovšem svým jménem a sám, ale spoluprací s nadačními fondy. A k akcím, světe div se, se přidávali další partneři. Národní divadlo Brno, Městské divadlo Brno a další.  Ačkoliv můj vliv po minulých volbách byl výrazně oslaben, tradiční partneři prokázali, že charita není o lobingu a protislužbách, ale dostává se na pozici donátorskou,  tradiční akce pokračovaly jako by se nechumelilo.

Práce s partnery  charitativních  akcí je velmi složitý a citlivý problém. Obecné povědomí o charitě u nás ještě není na obvyklé úrovni. Někdo, a není jich málo si myslí, že pořádání takovéto akce, jejíž náklady jdou do statisíců, je nějakou výdělečnou činností. Dlouhodobou spoluprací s řadou těchto subjektů, se však podařilo tuto nedůvěru vyvrátit. O to zrůdnější jsou snahy některých individuí na tyto partnery působit, aby na tyto akce nepřispívali, což mi bylo potvrzeno. Některé spolupracující subjekty si zase takové akce spletly s výdělečnou činností a jejich finanční požadavky začaly sahat nade všechny meze. Mnohdy se jednalo ospolupracovníky nejbližší. Oč velkorysejší se oproti těmto hamižníkům jeví takový Karel Gott či Lucka Bílá, kteří sice zadarmo nepřijedou, ale jejich honorář je velmi přijatelný oproti jejich běžným sazbám.

Vrcholem mého rozladění je pak udání na policii kterým jsem byl poctěn před letošním Adventním koncertem a jiné udání na spolupracující Nadační fond včetně udání jehož výsledkem bylo provedení kontroly berňáku za poslední 3 roky. Kontrola mimochodem dopadla se zjištěním, že  několik tisíc, se muselo vrátit do nákladů, což byl problém účetní, nikoliv defraudační. Účtování nadací je přitom tak specifické, že by se mnohdy o zaúčtování dva hádali. Autoři udání se pak navíc postarali, aby tichá pošta našeho města, kde co vědí dva , vědí všichni zapracovala rychlostí blesku.

Ale  po úspěchu letošního Adventního koncertu vzkazuji všem "příznivcům" . Sice jsem chvíli váhal, ale vážně se vámi nenechám otrávit. Na Vaše kecy a podpásovky  jsem si za tu dobu, co jsem na pole charity vstoupil zvykl a nemohou mne odradit. Výnosy z  mnou pořádaných charitativních akcí se již blíží doložitelným třem milionům korun. A to má větší váhu, než nějaký pomlouvačný plivanec.

Na váhání v první větě článku proto odpovídám. Dělat charitu cenu má. A kdo to nepochopil a jenom z pocitu české malosti, že někdo něco dělá navíc, chce škodit, ať se nebojí, že ti, které takto ovlivňuje si o něm nemyslí svoje. Ostatně osobnosti, které tyto akce zaštiťují ať už primátoři města a to ať modří nebo oranžoví či funkcionáři kraje, o prospěšnosti těchto akcí vědí své.

A tak na závěr svým "přátelům" vzkazuji. Charita bude, protože těch, kteří za ta léta vědí, že výnosy akce doputují k potřebným je víc, než pár zaprděných narcisů a prudičů.

A pravidelný přídavek :

Doporučení na zajímavý blog:
http://www.paulczynski.cz/31317.html

Fórek dne - dobrá rada:
http://www.paulczynski.cz/nikdy-se-nevzdavej3.html

Foto dne - ještě jednou Advent:
http://www.paulczynski.cz/31339.html

A Když se řekne - na co myslí?:
http://www.paulczynski.cz/kdyz-se-rekne221.html

A jeden citát nakonec - dnes o ženách :
Takové, kteří otevřeně, směle ti škodí, není ani těžké přemoci. Ale jak přemoci ty nepřátele, kteří se tváří, že ti chtějí pomoci?
Sakja-pandita

Autor: Petr Paulczynski | čtvrtek 10.12.2009 8:30 | karma článku: 39,83 | přečteno: 8529x
  • Další články autora

Petr Paulczynski

Hlody středeční 9/8 aneb miluji naše média

Dnes si v úvodníku oddychneme od politiky ( i když ne úplně) a koukneme do Ria které hýbe světem. Na této olympiádě se totiž objevuje vliv multikultury.

9.8.2016 v 20:53 | Karma: 46,76 | Přečteno: 13459x | Diskuse| Společnost

Petr Paulczynski

Hlody středeční 2/8 aneb miluji naše média

Dnes o něco později, než jsem vyhrál souboj sám se sebou zda psát nebo nepsat. Tak aspoň kousek obvyklé porce. Neziskovky žádají volební právo pro imigranty a výjimky ze zákonů.

2.8.2016 v 19:57 | Karma: 46,60 | Přečteno: 10790x | Diskuse| Společnost

Petr Paulczynski

Hlody středeční 26/7 aneb miluji naše média

Zase si nemůžu prázdninově dáchnout a vysadit. Protože Turecko, vraždící monstra co nejsou teroristi jak se dozvídáme, dnes dokonce zamordovali kněze.

26.7.2016 v 15:15 | Karma: 45,51 | Přečteno: 6902x | Diskuse| Společnost

Petr Paulczynski

Hlody středeční 19/7 aneb miluji naše média

Původně jsem si chtěl dát prázdninový oraz a dnes pauzírovat. Pak jsem zjistil, že OVM mají letní výpadek a že se tudíž nebude vědět o čem se má tento týden mluvit, tak jsem sáhl po klávesnici a pár bodů sesmolil.

19.7.2016 v 15:02 | Karma: 46,56 | Přečteno: 9195x | Diskuse| Společnost

Petr Paulczynski

Hlody středeční 12/7 aneb miluji naše média

Dnes začneme něčím čistě brněnským, protože internetem hýbe video v němž se náměstek primátora nechal bičovat dominou přičemž mumlal „I want more,“ tedy: chci víc.

12.7.2016 v 13:14 | Karma: 46,00 | Přečteno: 9461x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Politolog: Dělníci opustili levici a míří k populistické tyranii většiny

2. května 2024

Vysíláme Letošní evropské volby by mohly překreslit politickou mapu starého kontinentu. Posilují totiž...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  9:52

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

  • Počet článků 1307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3093x
Postřehy z politiky a života.