Zavlečou Česko do války?

Nedávné zasažení skladu munice s náplní s ochuzeného uranu v Chmelnickém na Ukrajině, o kterém jsem informoval ve svém  článku, vzbudilo velkou pozornost.

Dodávám, že munice dodaná Británií pro tanky Leopard a Marder s ochuzeným uranem je účinnější pro prorážení pancířů tanků a jiných obrněných vozidel, byla už dříve použita v Jugoslávii a později v Iráku, i když to podle mého názoru zakazuje Ženevská konvence.

Při vznícení uranu a explozi nábojů s uranem ve větším množství, ke kterému zřejmě došlo v Chmelnickém má za následek únik radioaktivních jedovatých mikročástic, které se rozptylují a ve formě jemného prachu se přenášejí ovzduším.

Zasažení tohoto vojenského skladu svědčí o tom, že ruská armáda má přesný přehled o přepravě zbraní a munice ze zemí NATO na ukrajinské území a po něm. Ukazuje to dále, že Rusko je schopno zasahovat cíle velmi přesně a nelze se zbavit dojmu i určité komplexity přístupu ruských plánovačů útoků, kteří k útoku dali pokyn až v okamžiku, kdy vítr vál západním směrem. Tedy, kdy bylo jasné, že radioaktivní jedovatý prach bude unášen k polským a ne k ruským hranicím.

V minulém týdnu Kyjev zřejmě definitivně ztratil Bachmut a  chybným strategickým rozhodnutím přímo prezidenta Zelenského se dostal do situace, že nejkvalitnější ukrajinští vojáci byli právě při obraně tohoto ne zvláště strategického města hromadně vyřazováni z boje Rusy.

V minulém týdnu bývalý velitel sil NATO v Evropě generál Skirreff varoval, že pokud Západ nezvýší svou podporu Ukrajiny, bude se muset střetnout s Ruskem sám. Na to logicky včera navázal ve sněmovně náčelník generálního štábu české armády Řehka, když prohlásil na semináři, že válečný střet mezi Ruskem a NATO je možný. Je zřejmé, že generalita NATO,  včetně generality české považuje za jedině možný výsledek konfliktu vítězství Ukrajiny a porážku Ruska. Do jaké míry je to reálné a realistické, nevím.

Pokud jde o dodávku stíhacích bombardérů F-16 Ukrajině, tak tu již přislíbily jak USA, tak některé evropské země. A to včetně výcviku pilotů. 

Přináší to zcela zásadní rizika i pro Českou republiku. V rámci logistiky a technické připravenosti letišť, včetně jejich personálu bude nutné připravit pro tato letadla co nejvíc letišť s náhradními díly. V podmínkách válečného konfliktu je to nevyhnutelné.

Z toho ovšem plyne, že letouny budou muset být opravovány a připravovány na bojové mise v okolních zemích a z letišť v zahraničí se budou vypravovat na Ukrajinu a poté se opět vracet. Prostě Ukrajina zřejmě není schopna zajistit pro tyto stíhací bombardéry kvalitní vlastní letiště. A která letiště připadají v úvahu? Samozřejmě v Polsku, ale také na Slovensku, v Pobaltí, ale rovněž v České republice. Mluvme na rovinu, jak to je.

Podle smlouvy podepsané Černochovou a zatím neschválené parlamentem máme de facto vydat do rukou armády USA naše vojenská letiště a výcvikové prostory. A na našem území, tam, kde budou operovat Američané, dáváme armádě USA veškeré pravomoci. A to bez kontroly a bez možnosti jakým způsobem je bude armáda USA využívat. A co k nám bude přepravovat a v jakém počtu. Podle smlouvy činnost americké armády a jejich vojáků na našem území nepodléhá našim soudům a nebude se řídit naší legislativou.

Je nutné chápat, že v případě eskalace konfliktu na Ukrajině, a tou eskalací nepochybně bude nasazení stíhacích bombardérů F-16 na Ukrajině, může Rusko odvetou rozhodnout o nasazení taktických jaderných raket. A pokud budou zapojena i česká letiště, může to být i vůči nim. Tedy vůči letištím, pokud tam budou americké vojenské základny s muničními sklady a vojenská letiště pro lety stíhaček F-16.

Zřejmě nikdy od kubánské krize nebylo riziko střetu Západu s Ruskem tak velké jako nyní.

Nastal čas na protestní akce proti této smlouvě. Ve vládních a zpravodajských kruzích Česka se už předem vytváří hysterická atmosféra proti všem občanům, kteří jsou proti této vojenské smlouvě. Dochází k dehonestaci a otevřenému zastrašování občanů s tímto názorem.

Šéf BIS, Koudelka, mluví otevřeně v souvislosti s odpůrci smlouvy o ruské Páté koloně a jiných hloupostech. Nevím, proč by měl pokojný občan, který zde nechce vojska cizího státu natrvalo umístěna, být charakterizován jako ruský troll. To ať si pan generál nechá pro někoho jiného. A vůbec je divné, že šéf kontrarozvědky, nejvýznamnější zpravodajské služby v Česku, není schopen být někde diskrétně v závětří. Jeho osobu by ani lidé neměli znát a on by se měl držet zpátky a nesnažit se dělat ze sebe mediální celebritu a neustále znepokojovat české obyvatelstvo přinášením dalších a dalších děsivých zpráv, které se vesměs nenaplňují.

 

Jiří Paroubek

 

Autor: Jiří Paroubek | úterý 30.5.2023 13:54 | karma článku: 19,55 | přečteno: 385x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Bývalý český prezident se nezasloužil o stát?…

...A Milan Kundera se nezasloužil o rozkvět české kultury a o její známost zejména ve frankofonním světě?

15.5.2024 v 15:28 | Karma: 25,48 | Přečteno: 605x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Čínský prezident na cestách v Evropě

Čínský prezident Xi se po několika letech vydal na návštěvu Francie. Oplatil tak nedávnou návštěvu francouzského prezidenta v Číně.

10.5.2024 v 13:50 | Karma: 22,48 | Přečteno: 582x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,27 | Přečteno: 354x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,74 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,87 | Přečteno: 479x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem je přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:44

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Fica střelili CIA, WHO a Ukrajinec. Atentát spustil kolotoč dezinformací

17. května 2024  18:43

Po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica se ihned na sociálních sítích vyrojily...

Ukrajinci přeměnili sportovní letadla na stroje zkázy. Rusové jsou bezradní

17. května 2024

Premium Ukrajinci využívají k útokům na ruském území stále kreativnější postupy. Jedním z posledních je...

  • Počet článků 841
  • Celková karma 27,13
  • Průměrná čtenost 1911x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik