Sobotka projevil politickou odvahu

Premiér Sobotka podobným způsobem jako slovenský premiér Fico odmítl další sankce Západu proti Rusku a vyhradil pro Českou republiku možnost případně některé odmítnout.  

Považuji Sobotkův postup za správný a za nejodvážnější krok v jeho dosavadní politické kariéře. Je krok velmi rozumný ve vztahu k českým exportérům, jimž kolotoč sankcí, které Západ rozpoutal, zkomplikoval živobytí, a další sankce Západu proti Rusku, na něž by Rusko navíc nejspíše znovu odpovědělo protisankcemi, by jim rozhodně nepomohly.

Reakce české pravice na Sobotkovo vyjádření byly hysterické, a to včetně reakce koaličních lidovců, kteří ústy P. Bělobrádka prohlásili, že: „Nechceme-li válčit, což nechceme, zbývají jen tvrdé sankce“.  Lidovci by podle mého měli buď první mlčet, anebo přistoupit k revizi církevních restitucí. Tam by se peníze na kompenzaci ztrát českých exportérů v souvislosti se sankcemi velmi snadno našly. Ale tímto směrem lidovci rozhodně nemíří… Naopak velice oceňuji loajální stanovisko A. Babiše, místopředsedy vlády a ministra financí. Situace na Ukrajině vyžaduje více reálpolitiky, a méně sankcí, které ve svém konečném důsledku poškozují více Západ než Rusko.

Základní otázkou je co sankce vůči Rusku doposud přinesly a zda změnily jeho politiku. Domnívám se, že nepřinesly nic a že běžné diplomatické jednání na nejvyšší úrovni může být mnohem účinnější. Dávám přednost politickým jednáním před nic neřešícími sankcemi, harašením nemoderními zbraněmi a strašení vojáky, kteří nejsou zrovna v nejlepší kondici.

 Jiří Paroubek

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Paroubek | pondělí 1.9.2014 14:24 | karma článku: 32,36 | přečteno: 1399x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,27

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,72