Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na večeři s Robespierrem, Napoleonem - i s Bleskem

Při svém týdenním pobytu v Paříži jsem měl opět několik nevšedních zážitků v jednom dni. Navštívil jsem Pompidouovo centrum a jeho kolekce moderního a soudobého umění.

Zašel jsem také po dlouhých letech do Pantheonu, abych si připomněl, jakou úctu prokazují Francouzi svým národním hrdinům a osobám, které se zasloužily o stát. A večer jsem byl pozván svými novými pařížskými přáteli, se kterými jsem se poznal před pár týdny u moře v jihofrancouzském Lacroix Valmer, do staré  restaurace Le Procope. Tahle restaurace byla založena již  v roce 1686. Chodil do ní Voltaire, Condorcet a další encyklopedisté, navštěvovala ji Marie Antoinetta i nešťastný král Ludvík XVI..Začátkem velké  revoluce do ní rádi chodívali Robespierre se Saint Justem a později restaurace hostila také císaře Napoleona. 

Většinu hostů v této restauraci v tomto letním období tvoří  bohatí angličtí turisté, kteří nevědí nic anebo jenom málo o encyklopedistech a už vůbec si ani nevzdechnou na vůdce revoluce anebo na tragickou postavu Marie Antoinetty a jejího královského manžela. Personál restaurace byl proto potěšen, když jsem se o tyto věci živě zajímal. A tak jsem viděl zasklené vlastnoruční věnování restauraci za prokázané služby od Marie Antoinetty, Ludvíka XVI. i od Maximiliena Robespierrea.  V restauraci také s pietou přechovávají Napoleonův klobouk. Přiznám se, že jsem si ho představoval větší, jako ve filmech. Velký ale není.

Pokud jde o úroveň obsluhy a kvalitu jídla této restaurace, musím říci, že to bylo zcela nesrovnatelné s jinými pařížskými restauracemi. Bylo to samozřejmě také v jiné cenové kategorii. A tak jsem rád, že jsem nemusel platit účet, který jsem s rozpaky, ale i s radostí přenechal svým novým přátelům. V Praze jim to oplatím.  V restauraci měli vynikající výběr ústřic, měl jsem jako předkrm kraba na avokádové pěně a specialitu restaurace, úžasného kohouta na víně. A to vše jsme zapíjeli dobrým alsaským bílým vínem.

Do restaurace ke mně dorazila v průběhu večeře  zpráva vč. naskenovaného článku z včerejšího Blesku. Ten v poslední době věnuje velkou pozornost mé rodině. Snad si ještě omylem v Blesku   myslí, že jsem premiérem či alespoň předsedou sociální demokracie. Ale v té první funkci jsem skončil téměř před jedenácti lety, v té druhé před sedmi lety. Zkrátka jsem soukromá osoba. A bývalá manželka Zuzana, která v úterý oslavila šedesáté narozeniny, je už deset let soukromá osoba. Psát o ní proto bláboly se spekulacemi o jejím zdravotním stavu anebo o tom, jakou měla před sedmi lety dopravní nehodu, je vcelku nechutné. Přítelkyně mé stále ještě manželky Petry redaktorka Blesku Vera Renovica se v zápase o mé kreditní karty opravdu snaží. Jak napsala moje právní zástupkyně šéfredaktorovi Blesku, Renovica dala Blesk v rozvodové kauze Paroubkových plně do služeb  Petry Paroubkové. Takové přátelství je až nechutně dojemné. A tak pro zajímavost jenom doplňuji, v sobotu před mým odjezdem do Francie jsme se Zuzanou a synem Jiřím a jeho partnerkou se dcerou společně oslavili šedesátiny Zuzany. A není tedy pravda ani to, že by byla Zuzana opuštěna svým nejbližším okolím. Ani synem, ani mnou. Jenom konstatuji, že Vera Renovica jaksi pružně změnila přístup k Zuzaně, pokud jde o osobní věci. Dnes zdůrazňuje její údajně špatný zdravotní stav, před pěti měsíci po dramatickém odchodu mé manželky a její přítelkyně Petry z domu, zdůrazňovala něco jiného. Že prý Zuzana je tím činitelem, který způsobil odchod Petry. Tato lež je samozřejmě dnes již  zcela neudržitelná a i fotografie Blesku z úterka v tom Renovicu usvědčují. A tak si vymýšlí jiný příběh.

Další nesmysl, který Renovica napsala je, že Zuzana již sedm let neřídí auto. Není tomu tak. Auto řídí a v těchto dnech zahajuje v nemocnici  novou cvičební terapii, která by jí měla pomoci s jejími vleklými problémy, které má s dvakrát operovanými  zády.

Autor: Jiří Paroubek | pátek 28.7.2017 11:44 | karma článku: 12,56 | přečteno: 486x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Co dokážou odposlechy - němečtí generálové v negližé…

Tím ovšem nemyslím, že by pány německé generály někdo natrapíroval a odposlechl, když se náramně dobře baví s nějakou slečnou.

5.3.2024 v 14:06 | Karma: 27,77 | Přečteno: 748x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Naše kletba, současný premiér taky do vězení?

V českých médiích jsem minulý týden narazil na zajímavá fakta. Od začátku 20. století, tedy významného přelomu v dějinách našich i evropských, bylo vězněno 10 čs. či českých premiérů.

29.2.2024 v 10:02 | Karma: 27,61 | Přečteno: 813x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Podle slovenského premiéra jde do tuhého…

I mě včera premiér Robert Fico překvapil jasným a tvrdým vyjádřením ke konfliktu na východě Ukrajiny. Nebudu se zabývat všemi aspekty jeho vyjádření. Důležité podle mě jsou některá jeho tvrzení, se kterými se plně ztotožňuji.

26.2.2024 v 14:56 | Karma: 36,82 | Přečteno: 1282x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

69% pro rychlé ukončení války na Ukrajině

Podle průzkumu agentury Stem si 69% českých občanů přeje rychlé ukončení konfliktu na Ukrajině, a to i za cenu určitých územních ztrát ukrajinského území ve prospěch Ruska.

23.2.2024 v 19:11 | Karma: 31,91 | Přečteno: 980x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Trapná nervozita vlády – traktory v Praze…

Včera ráno jsem jel, tak jako většina Pražanů, do práce městskou hromadnou dopravou (MHD). Bylo to pohodlné a lidí v metru bylo více nežli obvykle.

20.2.2024 v 9:41 | Karma: 31,47 | Přečteno: 835x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,65
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik