Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komentátoři překročili mez slušnosti

Klub mediálních přátel ČSSD „to" zase jednou rozsvítil. Někteří jeho členové se dostávají pod vlivem vývoje volebních preferencí ČSSD do stavu deliria. To už nejsou obvyklé útoky pravicových novinářů. To už je něco, co musí nutně odpuzovat normálně uvažujícího, slušného čtenáře a naopak má vybičovat u již přesvědčených stoupenců vlády negativní emoce proti ČSSD a zejména jmenovitě proti mně a dr. Rathovi. Pánové Páral a M. Komárek se nechali unést. Ale jak kdysi řekl moudře kníže Talleyrand: „Co je nepřiměřené, je nevěrohodné."

Co se vlastně stalo? Poté, co MF Dnes začala pěkně po bolševicku kádrovat Jiřího Havla, lídra kandidátky ČSSD do Evropského parlamentu, že je prý stalinista (D. Rath, jehož rodina byla za nacistické okupace vyvražděna, je prý hitlerčíkem), jsem na tiskové konferenci ČSSD naprosto klidně (podle M. Komárka jsem prý „ječel") a tiše řekl, že MF Dnes nemá morální právo kohokoliv kádrovat.

Jejich hlavními komentátorskými hvězdami jsou pánové Steigerwald (jeho paní mě prý nedávno chtěla zcela v duchu věcné komunikace nafackovat) a Páral. Pan Steigerwald, zanícený bijec sociální demokracie a velký obdivovatel vlády M. Topolánka, býval dramaturgem pokleslých, někdejší režim velebících seriálů. A tento normalizační dramaturg dnes neúnavně mastí články jednostranně odmítající všechno, co česká sociální demokracie udělá. ČSSD určitě není dokonalou stranou, ale za ta léta, co čtu jeho články, jsem nezaznamenal, že by jednou jedinkrát našel alespoň jednu „nitku suchou" na sociální demokracii. K tomu nikdy nedošlo. A nedojde.

Podobným případem je pan Páral. Ten si zase dlouhodobě léčí vůči české levici svůj komplex jako bývalý přičinlivý redaktor bolševického Rudého Práva. Tento bývalý dobrý soudruh se svým savonarolovským myšlením neúnavně kádruje všechno, co reálně (či virtuálně) dělá sociální demokracie.

Problém těchto lidí, ale i redaktora M. Komárka, je, že jsou dobrými, vlastně skvělými profesionály. Jak to nádherně nedávno vyjádřil M. Komárek ve veřejnoprávním médiu: co se Paroubek diví, my jsme liberální a ne socialistické noviny. Já to pánové (a určitě ani vy) neberu osobně, vím, že je to pro vás jen business.

Ale věty použité v komentářích ve středeční MF Dnes přesahují obvyklou mez slušnosti: „...David Rath se pokouší „arizovat" středočeské nemocnice..." (P. Páral); „MUDr. Rath...diagnostikoval hezky po mengelovsku..." (P. Páral); „Recepty (rozumí se na řešení krize - pozn. autora) sociálních demokratů totiž nejsou vždy od ekonomických metod diktátorů vzdáleny." (M. Komárek).

Co tihle pánové vyčítají hejtmanu Rathovi? Ten se jen pustil do historického exkurzu. Oni už zašli ve svých urážkách za hranici slušnosti. A jak mohou redaktoři liberálního média tolerovat hloupá a neuvěřitelná slova druhého nejvýše postaveného funkcionáře ODS, kterými přirovnal českou sociální demokracii k Hitlerově a Goebbelsově NSDAP. Nezaznamenal jsem, že by některé provládní médium (čestnou výjimkou byl p. Hanák v Právu) odsoudilo tento výstřední výrok. Vlastně jej zcela tolerují a vlastně je těší. Jeden komentátor jistého média se dokonce rozčílil, proč chci od ODS omluvu a proč ji spojuji s případným vypárováním poslance Kvapila ze strany ČSSD. Tento redaktor zcela přehlíží, že na vypárování není zákon. Je to slušnost a proto je možné vyžadovat slušnost také od politického protivníka.

Vláda, která vznikla politickou korupcí a dělá protilidové zákony, nemá právo se dovolávat morálky druhých.

Autor: Jiří Paroubek | pondělí 2.2.2009 7:39 | karma článku: 46,09 | přečteno: 37974x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Erobarometr 2023: Češi nechtějí dodávat zbraně na Ukrajinu, nechtějí euro…

Poslední průzkum veřejného mínění Eurobarometr 2023 přinesl zajímavá čísla. Pohled českých respondentů průzkumu byl v říjnu a v listopadu silně odlišný od názorů, které sdělovali příslušnici jiných národů Evropské unie.

21.12.2023 v 12:43 | Karma: 30,02 | Přečteno: 775x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Bude Evropská unie novým žalářem národů?

Tak jako staré Rakousko-Uhersko, tak i EU směřuje k tomu, aby byla mnohonárodním soustátím. Pryč jsou doby, kdy v čele velkých ev. států stáli státníci typu Gerharda Schrödera v Německu nebo Jacquese Chiraca ve Francii.

18.12.2023 v 17:35 | Karma: 28,09 | Přečteno: 537x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

V progresivistech je kus totalitáře

„Uvnitř každého progresivity je totalitář, který se touží dostat ven“, tato slova am. spisovatele D. Horowitze se mi vybaví při pohledu na slovenské progresivity demonstrující proti rušení „politické sekce“ tamní prokuratury.

15.12.2023 v 11:15 | Karma: 28,28 | Přečteno: 478x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Je členství Ukrajiny v EU v českém národním zájmu?

Dobří politici se od těch špatných odlišují tím, že vidí trochu dál, nežli za první roh. Jsou to ti, kteří dobře chápou, že abeceda má více písmen nežli jen písmeno A. A že po písmenu A následují písmena B, C, D atd.

14.12.2023 v 10:02 | Karma: 33,14 | Přečteno: 727x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Průzkum veřejného mínění - Kantar CZ listopad

V neděli zveřejněný průzkum veřejného mínění agentury Kantar CZ přinesl nejnovější preference politických stran. Sběr podkladů pro konstrukci volebního modelu byl touto agenturou proveden od 3. 11 do 1. 12.

12.12.2023 v 11:24 | Karma: 22,83 | Přečteno: 833x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  19:28

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Skandály potápí AfD. V průzkumech je předehnali vládní sociální demokraté

30. dubna 2024  19:24

Vládní sociální demokracie (SPD) německého kancléře Olafa Scholze, která v posledním roce v...

Z Německa chtějí chalífát. Gangsta pop-islamisté jsou dosud nepoznaná hrozba

30. dubna 2024  19:23

O víkendu šokovala Německo, když na demonstraci v Hamburku vyzývala k vytvoření chalífátu. Tajným...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,65
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik