Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cesta do pekel

Když jsem na konci května 2010 uviděl volební výsledky po skončení voleb do sněmovny, pochopil jsem, že i přes vítězství sociální demokracie, kterou jsem tehdy vedl, mnoho dobrých možností není.

Jedna možnost byla jít do opozice, což se nakonec stalo. Anebo druhá možnost, ustavit vládu s Bártovými a Johnovými Věcmi veřejnými s podporou komunistů. Věděl jsem, že je to možné a pokud bych Bártovi nabídl šest či sedm ministrů v takové vládě, jeho kmotři Janoušek a Hrdlička by to jistě akceptovali. Protože umím uvažovat  na pár tahů dopředu, nepochyboval jsem o tom, že by to následně znamenalo politické zničení sociální demokracie. A dal jsem přednost odchodu z pozice předsedy strany. To, že to byla správná úvaha, mi potvrdil další  vývoj.  Koaliční vláda pravice, na které se Věci veřejné podílely, probíhala v ohromných kotrmelcích a její konec byl děsuplný. Věci veřejné ve vládě  dokonale destruovaly obě klasické strany pravice, ODS a TOP 09, takže ty se z toho nemůžou vzpamatovat do dnes.  TOP 09 se po odchodu svého otce zakladatele Schwarzenberga, ocitá v posledních průzkumech veřejného mínění pod hranicí volitelnosti. 

Soc. dem., jejíž vedení vyjednává dnes o vládě, není vůbec  v komfortní situaci. Je to dáno v prvé řadě  volebním výsledkem, ale i některými jinými faktory. Vedení strany nemělo připustit debatu o rozdělení ministerstev mezi koaliční partnery dříve, než by došlo k ukončení programové části jednání s hnutím ANO. A. Babišovi to umožnilo nastylizovat ČSSD do pozice strany, která jde jen po ministerstvech. Včera se objevila zpráva, že předseda ČSSD Hamáček připustil, že by v čele vlády mohl být Andrej Babiš, tedy trestně stíhaná osoba. To je ovšem naprostý rozdíl od toho, co doposud sociální demokracie říkala. Obávám se v této souvislosti několika věcí:

1) Pokud do takové vládní  konstelace ČSSD půjde a zobchoduje toto např. za ministerstvo vnitra, veřejnost to nepochopí. A ČSSD to bude stahovat, pokud jde o její volební preference, dolů.

2) Takovýto postup vedoucích činitelů sociální demokracie nažene vodu na mlýn Sobotkovi. Dienstbierovi a Štěchovi, kteří udělají všechno pro to, aby výsledky jednání o vstupu ČSSD do vlády zničili. 

3) Pokud dohoda o vládě bude předložena v ČSSD stranickému referendu, velmi pravděpodobně to skončí – s ohledem na nyní  převažující nálady členů ČSSD – vyjádřením nesouhlasu s postupem vedení strany. A pokud se tak stane, povede to k další destrukci strany, který může vyústit v chaos.

Prostě ČSSD není vůbec v komfortní pozici, jak jsem uvedl na začátku. Když půjde do opozice, a ono by jí pak nic jiného nezbylo, musí hrát ve sněmovně jen s těmi kartami, které má k dispozici. Naprostá většina z patnáctičlenného  klubu ČSSD ve sněmovně, zdvořile řečeno,  postrádá potřebné rétorické schopnosti k tomu, aby se ČSSD stala lídrem opozice… Je to prostě těžké rozhodování. A to ještě nemluvím o tom, kdo půjde za ČSSD případně do vlády. Již jsem hovořil s několika adepty na členství ve vládě. Nevím, jestli to jsou jen jejich fantazie anebo zda opravdu s nimi někdo relevantně jednal. Úskalí toho, dát za ČSSD do vlády odborníky, je v tom, že to  jen posílí Babišovu pozici. Odborníci na ministerstvech  se nebudou starat o marketing ve prospěch ČSSD  a budou pracovat a plody z toho bude sklízet jen A. Babiš. Pokud  budou v ministerských pozicích za ČSSD  neznámí lidé, a na okrajových resortech, nebudou mít šanci se vyprofilovat jako zajímavé osobnosti schopné v budoucnu čelit A. Babišovi. Musí to být od počátku  takové figury, které budou schopné zaujímat jasná stanoviska, vyjadřovat je směrem k veřejnosti a musí to být také  takové osobnosti, které bude A. Babiš respektovat....

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | středa 28.3.2018 15:25 | karma článku: 16,28 | přečteno: 690x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Bývalý český prezident se nezasloužil o stát?…

...A Milan Kundera se nezasloužil o rozkvět české kultury a o její známost zejména ve frankofonním světě?

15.5.2024 v 15:28 | Karma: 25,48 | Přečteno: 607x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Čínský prezident na cestách v Evropě

Čínský prezident Xi se po několika letech vydal na návštěvu Francie. Oplatil tak nedávnou návštěvu francouzského prezidenta v Číně.

10.5.2024 v 13:50 | Karma: 22,48 | Přečteno: 582x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,27 | Přečteno: 354x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,74 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,87 | Přečteno: 479x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 841
  • Celková karma 27,13
  • Průměrná čtenost 1911x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik