Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Škoda rány, která padne vedle,

aneb stromek se má ohýbat, dokud je mladý.Tuto a jiné, podobné věty jsme v dětství a posléze i v mládí, či pubertě slýchali více méně všichni, obvykle doprovázené nějakým tím výchovným záhlavcem. Dodnes vzpomínám na ředitelku naší základní školy Hildegardu Vařechovou, díky níž, jak jsem dodnes přesvědčen nemám od svých 20 let v přední části hlavy vlasy, nýbrž pouze takové divné chmýří. Ona totiž měla ve zvyku na zdůraznění svých slov vjet rukou do ofinky a uchopením za vlasy pořádně zatřást člověku hlavou, aby si to co říká, pořádně zapamatoval. Pokaždé jí v ruce zůstal chomáček mých vlasů.

Ovšem těmto a jiným podobným výchovným metodám bude brzy konec. Jestli projde návrh zákona o fyzickém trestání dětí, máme všichni po legraci. Paní ministryně Džamila Stehlíková se po boji za práva rómů a homosexuálů rozhodla, že ochrání naše děti před zvůlí jejich rodičů. Ač sama děti nemaje, usoudila, že fyzické tresty nemají v 21 století co dělat a místo toho bude trestat rodiče, kteří se opováží zneužít svého dominantního postavení.

Nic proti, ale jak říká můj kamarád: „Dobře mířená facka, občas lepší než 10 argumentů.“ Já sám nejsem zastáncem fyzických trestů a můj syn ode mne dostal za svůj život jeden jediný výprask, zato výchovných plácnutí přes zadek či ručičku (znáte to: „ Která to byla?“), dostal nespočet. Nemám pocit, že to na něm zanechalo následky. A určitě většina z vás zná následující situaci: „ Hystericky křičící, vztekající se dítě, dožadující se hračky, zmrzliny, nebo čehokoliv jiného. Vy, nervózně dítěti vysvětlující že, a) nemáte korunky na hračku b) je zima na zmrzlinku atd.“ A takových situací zná každý rodič velmi mnoho. No a tady dle mého soudu nastupuje výše zmíněná rada mého kamaráda.

Dříve bylo naprosto běžné, že jste dostali pár facek od učitele za kouření na záchodě a báli jste se, aby to neřekl rodičům, protože doma byste dostali znovu a víc. Dříve se soused nerozpakoval, když jste mu baloném rozbili okno, sundat pásek a trest vykonat hned a váš otec mu poděkoval slovy: „ Měl jsi tomu holomkovi nařezat víc.“  Dnes by za to učiteli, nebo sousedovi hrozilo minimálně trestní stíhání, popř. lynčování od rozzuřených rodičů, co že si to kdo k jejich miláčkovi dovolil.Ale na druhou stranu nikdo z nás nečetl v novinách o gangu mladistvých co přepadává, o dětech co zavraždili spolužáka, o šestnáctiletém co znásilnil a brutálně zabil kamarádku a plno jiných hrůzných činech které páchají čím dál tím mladší pachatelé a když, tak to bylo něco tak vyjímečného, že se o tom dlouhou dobu mluvilo.

Na jedné straně, se neustále mluví o snižování věkové hranice trestní odpovědnosti a na druhé straně zakážeme fyzické tresty. Myslím si, že každé dítě by úměrně svému věku mělo vědět, že existují určitá pravidla, která když poruší, následuje trest. Nikdo mi nevymluví, že pětileté dítě není schopno pochopit, že ubližuje druhému, když ho mlátí lopatkou do hlavy a že to bolí. Na tom je přeci postavena celá naše společnost, to je zákon akce a reakce. I v přírodě jsme svědky toho, že dospělý trestají svá neposlušná mláďata. To se dostaneme do situace, kdy se budeme bát vlastních dětí, aby nás neudala za týrání. Připomíná mi to kamarádku, která kdysi naplácala své dceři a ta jí na to řekla, že zavolá na linku bezpečí, že ji maminka týrá ( v TV běžela v té době reklama s blonďatou holčičkou na Linku bezpečí), tak jí naplácala znovu a pořádně se slovy:“ Když už tam budeš volat, tak ať máš důvod.“ Kupodivu nezavolala a dnes je z ní slušná mladá dáma, která na tyto chvilky, vzpomíná s úsměvem.

Prostě nevěřím tomu, že by tento zákon něco změnil. Kdo týrá dítě, bude ho týrat dál a žádný zákon to nezmění, tak jako se dál krade, znásilňuje a vraždí, přesto, že na to  zákony jsou. Důležitější je lidský zájem a vnímavost o své okolí, ochota pomoci a ne lhostejnost a nevšímavost. Nezavírat oči, nebát se mluvit s lidmi ve svém okolí a nebát se zasáhnout v případě bezpráví, nebo na něj alespoň upozornit. Protože nikdo z nás neví, kdy tu pomoc, kterou dnes neposkytl, neposkytne někdo zítra jemu. A je to jenom na nás, žádný zákon na to není.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Papež | úterý 22.4.2008 7:36 | karma článku: 29,22 | přečteno: 2029x
  • Další články autora

Jiří Papež

Tak NOVA se nám už opravdu zbláznila

Alespoň to tak zvenku vypadá. Většina z vás již jistě zaznamenala, co nám to naše největší komerční televize začala od neděle vysílat.

8.2.2011 v 7:14 | Karma: 35,39 | Přečteno: 3516x | Diskuse| Ostatní

Jiří Papež

Miluješ mě?

...kdo tuhle otázku ještě nikdy od své manželky či přítelkyně nedostal. A reakce většiny z nás? „To víš, že tě miluju.“ Je to jako reflex, automaticky vypálíte odpověď, aniž by, jste přemýšleli.

13.9.2010 v 7:35 | Karma: 13,19 | Přečteno: 2087x | Diskuse| Ostatní

Jiří Papež

Koncesionářské poplatky i za dekoraci?

Hurá! Pravda a láska zase jednou zvítězily nad lží a nenávistí a Česká televize vyhrála soudní spor s paní podnikatelkou z Plzně, která musí zaplatit ČT pokutu ve výši 10 000,- Kč za nefunkční televizor sloužící coby dekorace zakrývající ošklivý kout zdi.

25.8.2010 v 9:40 | Karma: 26,79 | Přečteno: 1898x | Diskuse| Ostatní

Jiří Papež

Sportu zdar - vodákům zvláště

Musím se přiznat, patřím mezi tzv. tiché blázny – rybáře a to už skoro 20 let. Jak mám o víkendu čas, vezmu pruty, psa a vyrážíme k vodě. Není pro mne důležité kolik kilo ryb nachytám ( doma to stejně nikdo nejí), ale ten klídek a pohoda u vody mi dělá dobře. Jelikož máme chalupu kousek od Sázavy, je nasnadě, že nejvíce času trávím na této řece a tak mám možnost sledovat, jak se v posledních letech rozvíjí sport zvaný vodáctví.

27.7.2010 v 7:24 | Karma: 11,14 | Přečteno: 1140x | Diskuse| Ostatní

Jiří Papež

Papež k papeži

Nedá mi to, abych se jako „Papež“, nevyjádřil k blížící se návštěvě „papeže“ Benedikta XVI. Nejsem katolického, ani jiného vyznání, nejsem pokřtěný a ani do kostela nechodím. Dalo by se říci, že jsem ateista.

25.9.2009 v 7:21 | Karma: 15,02 | Přečteno: 1287x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Česko čekají teplé dny, budou pokračovat přeháňky i bouřky

27. května 2024  6:01

Česko čekají v tomto týdnu teplé dny, ale také bouřky a přeháňky. Na některých místech země...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3005x
Obyčejný člověk s obyčejnými problémy.
Jen pro pořádek, nejsem poslanec a nemám s panem poslancem stejného jména nic společného.