Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Včerejší den - o úplně obyčejných věcech

Nedávno jsem se zmínila před rodinou, že by už bylo načase pořídit si do kuchyně novou ledničku a sporák. Uvažovala jsem o tom již delší dobu, ale jen tak pro sebe, nebo s mužem u snídaně… 

 

Je fakt, že ty oba nenahraditelné kuchyňské elektrospotřebiče, staré přes dvacet let, byly ještě  docela funkční – sloužily dobře -  i když nedokonale... U kombinovaného sporáku nefungoval už desítky let termostat - i když byl několikrát  opravován (asi skrytá vada), lednička se nám zase stále zavodňovala, často jsme ji musili rozmrazovat a čistit. A také byla  pro naše současné potřeby málo prostorná.

Netrvalo dlouho, zavolal mi nejstarší vnuk:  „Babi, vyberte  si s dědou na internetu, které typy spotřebičů se vám líbí, já vám je objednám.“ A zároveň nám poslal i několik vlastních tipů. Nechtěli jsme ho obtěžovat, ale on řekl, že to pro nás udělá rád. A také že jo… Poslechli jsme ho,  a včera nám je oba, lednici i kombinovaný sporák, dovezli.  A myslím, že jsme si nevybrali špatně. Odpoledne přikvačil i plynař, který nám sporák připojil, a dokonce nám udělal i přednášku  o jeho obsluze a bezpečnosti.

Když odešel, naplnili jsme ledničku potravinami a čekali, kdy to v ní „hrkne“-  jako dřív v té staré, a ona se „rozjede".  Ale ona dlouho nic – nic nebylo slyšet - i když jsem naslouchala s uchem na jejích dvířkách. Byla jsem z toho špatná a málem jsem začínala uvažovat o její reklamaci. Ale pak, po chvíli „trucování“ se přece jen rozjela a mrazit začala. Včera v noci - i dnes ráno už bylo všechno v pořádku. No jo, není to jako dřív, dnes už „chodí“ ledničky pěkně potichoučku...

A v pohodě je i ten náš kombinovaný sporák, který má různé vymoženosti -  pěkný gril, a dokonce  i bezpečnostní pojistku pro případ, že by mi polévka v hrnci překypěla a plamen hořáku zhasl. Perfektní bezpečnostní zařízení, které na těch starých sporácích nebývalo.  

A proč vám o tom píši? My, starší lidé, často lpíme na starých věcech, neradi si zvykáme na něco nového. Ale jednou za čas  je třeba, zejména různé elektrospotřebiče a zařízení vyměnit za nové, dokonalejší, bezpečnější – a také s menší spotřebou energií.  Jsem ráda, že jsme se k tomu s manželem odhodlali.

A na závěr přidám ještě jeden včerejší zážitek – a to s naším papouškem vlnkovaným, andulkou Adélkou. Odpoledne, při tom zmatku s přesouváním kuchyňských sporáků a ledniček, nám vyletěla z pokoje kde má klícku, vletěla do obývacího pokoje a sedla si nahoru, na garnýž… Lákali jsme ji nazpět, ale marně, ona ne a ne… Nemáme ji bohužel naučenou  aby si sedla na hůlečku nebo na prst, protože žila v páru s anduláčkem Ferdíkem a oni si spolu vystačili, ale on bohužel nedávno uhynul. A tak Adélka po něm trochu smutní – a trochu trucuje...  Ale nakonec to dobře dopadlo, hlad ji donutil aby sletěla na klec, kterou jsme tam na  ni  nastražili. A pak se rozpomněla a vletěla do ní – nazobat se prosa a napít vody. A tož takový byl ten náš včerejší, obyčejný – i když trochu rušnější den než obvykle. . 

Každý den nám všem přináší radosti i starosti. Vám, mladým, i nám, starším – a pokud jsou jenom takové, jaké jsem tu popsala, díkybohu za ně…

 

 

Autor: Mirka Pantlíková | úterý 10.9.2019 20:39 | karma článku: 15,32 | přečteno: 365x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Šatenka

Víte co to byla „šatenka“? Asi nevíte... Současníkům to slovo už nic neříká, a nás, pamětníků, co ještě pamatují přídělový systém na potraviny a průmyslové zboží v době druhé větové války a po ní, rok od roku ubývá...

1.10.2022 v 14:01 | Karma: 23,38 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ostatní

Mirka Pantlíková

Není nad srpnovou dovolenou

Domluvili jsme se u snídaně, „Rostislave, že bychom zase jednou po letech vyrazili na nějakou kratší dovolenou? Loni nám v tom zabránila epidemie covidu, pak nastaly rodinné problémy, až teď máme konečně možnost někam vyrazit".

23.8.2022 v 12:13 | Karma: 21,19 | Přečteno: 642x | Diskuse| Cestování

Mirka Pantlíková

Jak jsme vyháněli sršně

Je horké léto, dozrává ovoce, z kterého se vaří sladké džemy a marmelády - to je ráj pro vosy, a někdy i pro větší a agresivnější odrůdu této létající bodavé havěti, sršně.

8.8.2022 v 14:33 | Karma: 22,68 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Mirka Pantlíková

Pocházím z „meruňkového kraje"

Pocházím z "meruňkového kraje“, z nevelké vesnice na Kyjovsku. Meruňky (marhule) bývaly pro mne běžné letní letní ovoce, i když dnes, hlavně v supermarketech, jsou dražší než exotické ovoce dovezené někde z Afriky.

1.8.2022 v 13:52 | Karma: 24,54 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mirka Pantlíková

„Pane policajte, máte pumpu?“

K napsání tohoto článku o úsměvných příhodách s našimi vnuky mě inspiroval článek blogerky Jitky Štanclové, ve kterém popisuje zážitky ze svého „babičkovského“ života.

19.7.2022 v 17:35 | Karma: 21,45 | Přečteno: 752x | Diskuse| Zlín
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 333
  • Celková karma 19,87
  • Průměrná čtenost 717x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik