Památka zesnulých, anebo Halloween?

Reakce na poslední článek paní H. Skočové.  Je pravda, že  se  dnes  u nás lidé  začali  dělit na dvě skupiny. Jedna, složená z lidí mladší generace, se kloní k svátku Halloweenu, druhá  z  generací starších, k tradičním Dušičkám.

Svátek  Dušiček neznamenají  oslavy, ale v českém a moravském pojetí je to vzpomínka na naše blízké zesnulé. A den Památka zesnulých  je v kalendáři uveden také jako křesťanský svátek -  keltský svátek Halloweenu je svátek pohanský, staří Keltové nebyli křesťané."   Proč si ho ale  nepřipomínat - i tam jsou naše kořeny, jen bychom neměli ty dva svátky stavět proti sobě.  

Kateřinky

Zachovávání  svátku Dušiček má ale  i svůj praktický důvod.   Znamená to i úklid na hřbitovech,  zametání spadaného listí, očištění pomníků  a  jejich ozdobení kyticemi  podzimních  květů chryzantém, nebo kytic a věnečků ze suchých květin,  šišek,  větviček mahonek a jehličí, rozsvěcení svící. Myslím, že je to náš tradiční pěkný  zvyk,  který bychom měli i v dnešní době  udržovat.

 A ta dýňová strašidla? Ta se  u nás, zejména na jižní Moravě, "vyráběla" - vyřezávala odjakživa, pamatuji si to z dětství. Jsme národ tvořivý a kreativní, je to zakořeněno i v naší lidové kultuře.  Ještě  i dnes slaví některé jihomoravské vesnice takzvané "dýňové svátky" jakési dýňové hody se soutěží o nejpěknější a nejzajímavější dýňové  strašidlo,  spojené  ale i  s dalšími atrakcemi, například se  soutěží o  nejchutnější domácí kvašené zelí  a podobně. Tedy také tradice spojená se zábavou....

Já si vyrábění dýňových strašidel  pamatuji z  dětství  stráveného ve vesnici N.... na Kyjovsku. Kdysi mne, jako dítě,  jedno takové obrovské rozsvícené dýňové strašidlo pořádně vyděsilo, když na mne potmě vyjuklo na  kopci za naší chalupou z křoví. I koleno jsem si tenkrát odřela při pádu v tom kalupu. 

Abych o potěšení z dýňových strašidélek nepřipravila naše  malé pravnučky, každoročně, jakmile  manžel sklidí dýně  ze zahrádky,  jim je vyřezávám....  Za moje úsilí  bývám náležitě odměněna - a to radostnými ohníčky v dětských očích - dětským úsměvem. Řekněte mi -  co je víc? 

Moje strašidla

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mirka Pantlíková | čtvrtek 31.10.2019 13:58 | karma článku: 17,93 | přečteno: 533x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Premiéra filmu Svatá

20.5.2024 v 10:25 | Karma: 22,90

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68