Ještě jednou do Rožnova pod Radhoštěm

Vidím. že  některé z vás moje  povídání o  valašském muzeu v přírodě, o Valašském městečku  zaujalo,  proto  přidám ještě několik informací o jeho vzniku, a fotografických záběrů z  naší  návštěvy. 

Valašská dědina je nejrozsáhlejším areálem Valašského muzea v přírodě. Připomíná podobu mnohých skutečných vesnic na úbočích Beskyd v minulosti. Soubor dřevěných staveb dává  návštěvníkům nahlédnout do  každodenního života lidí na Valašsku  v období od konce 18. století do první poloviny  20. století. Většina staveb v areálu jsou originály převezené z původních míst. Tento  nejstarší skanzen ve střední Evropě byl založen v roce 1925 a má tři expozice. Dřevěné  městečko, Valašskou dědinu  a Mlýnskou dolinou. 

Původními zakladateli byli bratři Jaroňkovi, kteří se  začali zajímat o lidovou architekturu a roubenky. Inspiraci získali na  zahraničních cestách  a na výstavách,  kde se podobné  dědiny prezentovaly, zejména  ve  Švédsku, ve kterém  vzniklo první muzeum v přírodě na světě, Skanzen u Stockholmu.

Při přípravě valašského folklorního festivalu v roce 1925  bratři Jaroňkovi prosadili jeho konání v místě, kde dnes stojí toto Dřevěné městečko. Byly zde  přeneseny dva domy z Rožnovského náměstí. Postupně se  areál muzea v přírodě začal rozšiřovat  až do stávající podoby.

Areály Valašského muzea v přírodě

Dřevěné městečko -  nejstarší přírodní muzeum ve střední Evropě ( otevřeno v r. 1925).

Mlýnská dolina- nejmladší areál s technickými stavbami  převážně s vodním pohonem. Areál byl otevřen v r. 1982  ale postupně rozšiřován o další objekty.

Valašská dědina - je nejrozsáhlejší areál muzea v přírodě  a jeho umístění na svažitém kopci připomíná typickou zástavbu vesnic v Beskydech. 

Moje fotografie  jsou pořízeny v areálu Dřevěné městečko. 

 

Valašský zbojník Ondráš nás vítá
Přd dřevěným kostelem
Před kostelem
Valašský Slavín (za kostelem)
Studna s okove,
Valašské dřevěné včelí úly
Šenk
Mezi chalupami
Musí být veselo...
Beze slov
Zátiší s mopedem
Stánek s keramikou
S  porcelánem
S perníkem a medem
Dcérkám se tu líbí l
Ale ogara by byl radši u vody
Jezírko v areálu
S kačenkami
Odpočinek
V Rožnově pod Radhoštěm

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mirka Pantlíková | pátek 3.7.2020 15:02 | karma článku: 17,26 | přečteno: 510x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Premiéra filmu Svatá

20.5.2024 v 10:25 | Karma: 19,10

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68