Cesta do Násedlovic - a zpátky

Moje rodná dědina Násedlovice se nachází  na jižní Moravě, na Kyjovsku. Je nevelká. má asi osm set obyvatel. Státní silnic, která jimi probíhá, vede z Brna do  Hodonína a pak dál na Slovensko.

 

Násedlovice jsou  typická zemědělská obec, jejíž obyvatelé se v minulosti zabývali převážně zemědělskou činností. K pěstování zemědělských plodin  měli   dobré podmínky. Byla zde kvalitní půdu černozem,  vhodná k pěstování všech  druhů zemědělských plodin včetně  řepy-cukrovky a  kukuřice. Daří se zde i všem druhům ovocných stromů včetně meruněk, broskví, vlašských ořechů -  i pěstováním vinné révy. Proto mají Násedlovice ve  svém obecním znaku zelenou ratolest s hroznem vína.

V  Násedlovicích  se odedávna dodržovaly  celoroční zvyky a rituály spojené se zemědělskou činností obyvatel. Pořádaly se zde  například oslavy k dokončení sklizně obilí „dožínky“, sbírání hroznů vína  „vinobraní“ apod. Tyto tradiční vesnické oslavy bývaly, a jsoud odnes,  spojené s průvodem obyvatel v nádherných, pečlivě udržovaných dolňáckých krojích.

K největším vesnickým událostem v roce patří  martinské hody, které  se váží k 11. listopadu, k svátku svatého Martina.  Jsou tradiční oslavou dokončení celoročních polních prací a projevem vděčnosti Bohu za sklizenou úrodu. Násedlovští občané je slaví okázale, se všemi zvyky co k nim patří. S krojovaným průvodem přes vesnici, s  návštěvou katolického kostela i evangelické modlitebny i  s položením věnců u pomníku padlých v obou  světových válkách. K večeru následuje v místním kulturním domě  lidová veselice s prvním ochutnáváním mladého svatomartinského vína. 

 

Poznámka: Moje fotografie z martinských hodů se váží k mojí  návštěvě Násedlovic  v nedávné minulosti.

Za  Kyjovem

 

 

 

Zvaní na martinské hody

 

Na hod...§

 

 

 

Cesta zpáátky

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mirka Pantlíková | úterý 15.11.2022 17:28 | karma článku: 19,88 | přečteno: 455x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Premiéra filmu Svatá

20.5.2024 v 10:25 | Karma: 22,06

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68