Černobylská havárie (vzpomínka)

Černobylská havárie je dosud nejzávažnější havárií v historii jaderné energetiky. Udála se již před 33 lety, ale je varováním dodnes. 

 

V sobotu dne 26. dubna 1986 došlo na čtvrtém bloku k vážné havárii, při které byl reaktor zničen, radioaktivitou bylo silně zamořeno okolí a radioaktivní mrak se dostal i do dalších evropských zemí. Kolem trosek čtvrtého bloku byl následně postaven betonový sarkofág. (Wikipedie)

A moje osobní vzpomínka? Pracovala jsem tehdy v napajedelské Fatře a do práce jsem  jezdila autobusem. Vstávala jsem pravidelně v pět hodin ráno - a hned jsem si v kuchyni pouštěla zprávy. V pondělí v pět hodin ráno v brněnském rozhlase hlásili, že v sovětské atomové elektrárně v Černobylu došlo k jaderné havárii.

Zneklidnilo mě to a hned po příjezdu do továrny jsem zavolala  svému  kolegovi  Ing. J. S., který byl ekonomem v odd. TO, a řekla mu o tom. Podivil se - že o tom slyší po prve - a konstatoval, že je to velmi vážná věc... V práci jsem měla  tranzistorák, ale v pozdějších zprávách  již  o  tom  nebyla žádná zmínka. Tajili to - o této závažné události  hovořili až v příštích dnech. Tehdejší hlavní hygienička například v televizi ubezpečovala  občany, že se nemusí ničeho obávat,  neviditelný atomový mrak se prý přesunul  z naší republiky směrem na jih. 

V tom měla pravdu. Manžel, který byl v té době pracovně v Itálii, byl po návratu domů informovanější než já. Dozvěděl se tam, že radioaktivní mrak skutečně přeletěl naše území a stočil se směrem na jih, do Itálie. Tamější obyvatelé byli varováni, aby nekupovali na trhu zeleninu (zejména rajčata a okurky), která by mohla být kontaminována. A také zeleninu na trzích likvidovali.

Že by se něco podobného dělo u nás nevím, i když jsme byli později ubezpečováni, že i naše potraviny podléhají v důsledku černobylské havárie přísné kontrole. Ještě si vzpomínám, že v ty dny svítilo slunce a střídavě drobně pršelo - takový ten májový deštík.

To je moje vzpomínka na ty dubnové dny před 33 lety, které tehdy vzrušily celý svět. 

(Inspirace článkem p. D. Stárkové.). 

 

Tak si představoval náš jedenáctiletý vnuk nebezpečí atomové elektrárny

 

Autor: Mirka Pantlíková | neděle 28.4.2019 12:30 | karma článku: 11,24 | přečteno: 460x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Premiéra filmu Svatá

20.5.2024 v 10:25 | Karma: 24,17

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68