Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J76a94n 65Š57i81k

28. 4. 2019 14:25

Občas si vzpomenu na první květnový den toho roku. Pamatuji si, že svítilo slunce. Celé dopoledne v prvomájovém průvodu a odpoledne na louce se spolužáky a láhví piva. Často si říkám, jestli některá onemocnění naší generace nejsou i důsledkem radioaktivních částic některého zatoulaného mraku, protože tehdy musela být venku skoro celá republika. Na HBO má běžet třídílná série o havárii. Docela se na ni těším. Ani ne kvůli tomu, abych se dozvěděl nové věci, spíše abych si tu dobu připomněl. Děkuji za vzpomínku a přeji hezkou neděli

2 0
možnosti
Foto

Pane Šiku, tehdy mě překvapilo, že tenkrát na Ukrajině, poblíž Kyjeva, se konaly nějaké cyklistické závody - nebo jakýsi Závod míru - a ani kvůli té černobylské havárii nebyl přeložen. Díky za reakci. ;-) Tu třídilnou serii na HBO se pokusím najít.

0 0
možnosti
Foto

Velký dík za osobní vzpomínku R^R^R^

Byli jsme prvního května s partou na výletu na Vysočině, celý den venku. Bylo hezké počasí, svítilo slunce. Snad i malinká sprška se objevila, ale to si už tak přesně nepamatuji. Absolutně nic jsme tehdy ještě netušili. Uvádí se, že radioaktivní mrak k nám dorazil 30. dubna, tedy den předtím. Až o několik dnů později jsem začal sledovat zprávy v rakouském rozhlasovém vysílání, kde bylo informování podrobné a zveřejňovaly se i rady, co a jak dělat či naopak co nedělat.

Jeden člověk z té výletní party měl za několik let poté nádorové onemocnění, které se naštěstí podařilo vyléčit. Rozhodně ale není stoprocentně průkazné, že by měl tu nemoc kvůli spadu z černobylského mraku.

Zdravím Vás, přeji hezkou neděli.

1 0
možnosti
VV

Vzpominam si, ze 1. kvetnq 1986 bylo v BWB takove docela teple a slunecne pocasi. byli jsme s manzelkou na prochazce v Schönbuch. A nahle prisel jak pise pani Starkova takovy zlovestny mrak. Nez jsme dosli domu, nebyla na nas nit sucha. Ale byli jsme informovani a z vojny jsem si pamatoval jeste ze to hlavni je dekontaminace. Prvni tedy byla vydatna sprcha.

2 0
možnosti
JK

Jak se vašemu muži podařilo dostat pracovně do Itálie?

0 0
možnosti
Foto

To je tedy otázka... ;-) Pracoval jako projektant ve velkém strojírenském závodě, který vyvážel a prodával na západ československé NC stroje, na jejichž vývoji se sám podílel. Byl tam buď na servisu, nebo na jejich "oživování." Díky za reakci. R^

0 0
možnosti
VV

Popsala jste to hezky bez emoci. I ja si na to vzpominam. Tenkrat skoncilo mnoho set tun zeleniny z jizniho Nemecka na skladlach pro nebezpecny odpad. Vzpominam si take na vlak s radioaktivni syrovatkou, ktery jezdil snad po celem Nemecku sem a tam a nikde ho nechteli. Nejaky cas pak byl ulozen ve vojenskych prostorech a jestli se nemylim skoncil snad po deseti letech nekde v Turecku.

Kdyz jsem tenkrat o te havarii telefonoval pribuznym do Prahy, nevedeli o nicem, a svagr, vojak z povolani se ptal co maji delat. Udivilo mne to, ze jako zakladakum nam to bylo vtloukano do hlavy, ale vojaci z povolani nemeli poneti.

A dodnes se lze docist. ze vic nez polovina masa z ulovenych divocaku konci na skladce radioaktivniho odpadu.

4 0
možnosti
Foto

Pane Vokoune díky - i za doplnění mého článku. Napsala jsem pravdu, tak jak to vím, a jak si to pamatuji. A je také pravda, že na "západě" byli lidé, aspoň z počátku, o této jaderné katastrofě lépe informovaní než u nás doma. R^

1 0
možnosti
PK

Nedávno tady pani Tenzer ve svém blogu popisovala detailní průběh této havárie, děsivé čtení vzbuzující neměně děsivé asociace.

2 0
možnosti
Foto

Díky za informaci, přečtu si ten článek. :-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 334
  • Celková karma 21,11
  • Průměrná čtenost 719x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik