Lži o jídle
Nenechme se oblbovat!Corbis
ZDRAVÉ SNÍDAŇOVÉ CEREÁLIE
Zločin páchaný zejména na dětech. Průměrná americká matka svým ratolestem podá k snídani misku "Kelogsů", "Oreos" a jiných snídaňových cereálních zázraků a připadá si bůhví jak jim nečiní dobře. Přitom takové výrobky - do nebe řvoucí je například pražené musli - obsahují nejen asi 50procent cukrů, ale ty "zapečené" varianty obsahují i neuvěřitelné množství nasycených a přepálených tuků.
Všimla jsem si, že tyto zdravotní "zázraky" jsou k mání i v českých obchodech - a často i v sekci Zdravá výživa!
Ne všechno musli a "musli" je nezdravé... ale rozhodně ne všechno musli je automaticky zdravé... a to málokdo bere na vědomí.
JOGURTY
Nedávno jsem ve velkém českém supermarketu hledala jogurt. Našla jsem dva. Přitom sekce ledniček s nápisem Jogurty byla dlouhá asi 50 metrů a různých kelímků s veselými obrázky tam byly desítky, snad i stovky druhů.
Parodie na jogurt, škrobová moučka rozpuštěná ve vodě a občas obohacená přídavkem sušeného mléka a kousky obarvené želetiny, vznostně označovanými jako ovoce - to je více než 90 procent toho co si kupujeme pod označením "jogurt".
ČERNÝ CHLEBA
Pokud byste si k misce ochucených "obilnin" a "jogurtu" chtěli přikousnout něco skutečně zdravého, možná vás napadne sáhnout po krajíčku chleba. Celozrnný je nejlepší a obecně se má za to, že čím "černější" tím zdravější.
Jenže to je katastrofální omyl. Všechen ten černý chleba není tak černý, protože by byl tak nadupaný oněmi zdravými slupičkami z obilí.
Je černý, protože se v Čechách barví karamelem, v USA zbytky cukrové třtiny která zbude při výrově cukru, takzvanou melasou (což je sice menší zločin než ten karamel, ale i tak je to de facto cukr). Mouka která se používá při výrobě těchto chlebíků je bílá jako sníh a s tou celozrnnou má pramálo společného.
V USA je dnes takřka nemožné koupit chléb, který by nebyl sladký. Do všech druhů, bílých, černých i celozrnných se nějaký přidává. Američan to už nepozná, protože jeho citlivost na cukr je těmi roky "cukru všude" vytrénována na jinou citlivost, ale pro nás Evropany kdo "normální" chleba jakžtakž pamatujeme je to prostě velký rozdíl.
To že "černý" chleba je zdravý je můj oblíbený mýtus - kdy nám všem konečně dojde jaký je to blud?
ŠUNKA
V Čechách je oblíbený sport maso určené na šunku máchat ve speciálních lázních až vodu a dochucovadla nasákne a zvětší objem. Viděli jste někdy utopence nalezeného po několika dnech? Jak je hezky celý nafouklý a nabobtnalý? Tak přesně tak.
A aby to bobtnání fungovalo ještě lépe, proč do šunky nepřidat třeba škrobovou moučku nebo jinou obilninku? - to je ten důvod, proč je šunka tak "slizká" když jí náhodou zapomenete v lednici pár dní.
Šunka zauzená
Zdá se mi, že se málo křičí nahlas o tom, že většina "uzených" a "zauzených" výrobků chutná uzeně ne kvůli udírně, ale kvůli tzv "tekutému kouři" - chemické sloučenině, která po kouři a uzení jen chutná. O škodnosti či neškodnosti oné chemikálie pro lidské zdraví se vedou učené debaty.
Šunka sladká
Zní to jako blbost, že? Tak schválně, vsaďme se. Tvrdím, že do pěti let, si u nás v obchodě nekoupíme šunku, která by nebyla, stejně jako v USA ochucena nějakým druhem cukru.
Tam už to došlo tak daleko, že šunka ve které by nebylo alespoň 2 procenta cukru defacto neexistuje.
Mají tam i barbecue šunčičky s 10ti procenty cukru - to je přesně tak sladké jako hrnek kafe oslazený dvěma lžičkami cukru! - bohužel u šunky se to nepozná tak jasně, protože je obvykle i přesolená a ty dvě chuti se náramně dobře vzájemně balancují.
Na jazyku se to tak nepozná, ale na pneumatičce kolem pasu zcela jistě... ;-)
Přeslazování všeho má v USA jeden velmi nepoetický důvod. A tím je kukuřice. USA jsou největším producentem kukuřice na světě. Bohužel, kromě vcelku zdravé kukuřičné mouky se z kukuřice dá vyrobit i velmi levný cukr - zvaný "corn syrup". Tento tekutý sirup se pak cpe do všeho, protože je spolu s kukuřičným škrobem nejlevnější "plnidlo".
Člověčí zvíře má geneticky zabudovanou "lásku" ke sladkému, protože je to nejrychlejší zdroj energie a bohužel je nám vlastní i velká tolerance vůči zvyšujícím se dávkám. To co by nám přišlo přeslazené před lety nám přijde jen mírně sladké dnes..... a tak se těm praktikám "oslazování života" velkých potravinových korporací nikdo moc nebrání.
Obezita neobezita, hlavně že nám chutná.
Už se "těším", jak se nám kukuřičný cukr vecpe do všech potravin i v Evropě, to až bude kvůli globálnímu oteplování jednodušší a levnější kukuřici ve velkém pěstovat i tady.
Dobrou chuť! (a čtěte prosím informace o ingrediencích na obalech výrobků a ty podvodnosti jim prostě nekupujme!)
Eva Pallotto
Zrůda od jezera Okeechobee
/Halloweenská povídka/ „Tomáši, nenadechuj se furt, dodělej to a let's move on!" štěkám čenglicky na kolegu Tomáše zpoza kormidla tý ponorky, ve který spolu už čtyři měsíce brázdíme pobřeží Mexickýho zálivu.
Eva Pallotto
Štval mě, tak jsem na něj vytáhla nůž
Milovala jsem ho. Parťák do nepohody, dlouhý léta. Byl chytrý, moudrý, vtipný, a taky provokativní a excentrický, prostě jedním slovem úžasný. Jenže se to všechno pokazilo.
Eva Pallotto
Ženství není invalidita!
Jsem velkým příznivcem pozitivní diskriminace těch, kteří pomoc potřebují a velkým odpůrcem pozitivní diskriminace těch, kteří pomoc nepotřebují - tedy například žen.
Eva Pallotto
Jak jsem Se naštvala
Rok 19xx, první zaměstnání. Natěšená jako panic před prvním stykem vrhám se nadšeně do pracovního procesu. V plátěných bílých pumpkách a tmavomodrém sáčku s dvěma řadami zlatých knoflíků jsem slečna recepční k nakousnutí. Rozdávám úsměvy, i když od prvního dne je mi jasné, že mně mé, cca třikrát tak staré kolegyně poněkud neberou. Dokonce i moje pomenší šéfová Zdena na mě kouká poněkud shora, jakkoli to zní při mé výšce nemožně. Říkám si: „Co já udělám, abych jim dokázala, že nejsem trdlo neschopný, ale že mám v té své blonďaté hlavince i něco toho mozku?"
Eva Pallotto
O trpaslících, držkopádech a letech vzhůru
Musím se přiznat, že mě moc nepotěšil článek kolegyně Kláry Bresslerové, ve kterém se vyznává ze své antipatie k Báře Tachecí. Abyste mi rozuměli - já naprosto respektuju, že někdo nemá něco rád. Já třeba nemám ráda rajskou omáčku. Ale nechodím kolem staročeských restaurací a nesprejuju jim na výlohy, že rajská je hnus. Prostě se s rajskou míjím jak jen to jde a ten sladkokyselý blivajz nechávám svému osudu a jiným strávníkům.
Další články autora |
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku
Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...
Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala
Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...
Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste
Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...
- Počet článků 151
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 8483x
Seznam rubrik
- Cestování
- Příhody ze života s panem K
- Vaříme z lenošky
- Bajky o zvířátkách a o lidech
- RealityBlog
- Věda a filosofie
- Životy lidí
- Osobní
- USA
- Adorační okénko
- Nezařazené
Oblíbené knihy
- Harry Potter
- Morální zvíře (Robert Wright) - kniha která změnila můj život
- Bible - překvapivě zajímavé čtení i pro ateistu
- Stopařův průvodce po Galaxii
- The Quest of the Historical Jesus - Albert Schweitzer
- Jonathan Strange a pan Norrell /blbost/
- Tulák po hvězdách /úžasný/
- Mravenci - Bernard Werber
- Jiří Grygar - Vesmír, jaký je
- Nick Hornby - Dlouhá cesta dolů /zbytečně oslavovaný, jen ok/
- Neuromancer - W.Gibson
- Reflex :-)
- Houellebecq - Elementární částice /jeho nejlepší/
- R.Feynman - O smyslu bytí /SUPER/
- Rozšíření bitevního pole - M. Houellebecq
- Houellebecq - Možnost ostrova /ÚŽASNÉ!/
- Dickens - Great Expectations
- Bukowski - Zápisky starého prasáka
- Nabokov - Jaro ve Fialtě
- Burroughs - Teplouš
- A uzřela oslice anděla - Nick Cave /úžasný/
- Kmenta - Kmotr Mrázek
- Ayaan Hirsí Alí - Rebelka
- Podzemí - Gordon&Williams /docela zklamání/
- Houellebecq - Platforma
- Elfriede Jelinek - Gier
- S.King - Insomnia
- Jon Krakauer - Into the wild /příběh supr, napsaný nic moc/
- Jitka Gotterová - Tak jde život ;-)
- Orhan Pamuk - Nový život
- T.Pratchett - Svobodnej národ
- Timothy Leary - Velekněz
- Medek, Vrbenská - Stín modrého býka
- Douglas Adams - Losos Pochyb
- Maslowska - Královnina šavle
- kniha Rudolfa Havlíka - Nikdo nechce čekat věčně
- D.Adams - Dlouhý, temný čas svačiny duše
- P.K.Dick - Blade Runner
- Welsh - Acid House
- Twilight - S. Meyer
- Vzpomínky na Afriku - Karen Blixen
- The God Delusion - Richard Dawkins
- New Moon & Eclipse - S. Meyer
- Páchám dobro - L.Čiháková
- Bernhard Schlink - The Reader - úžasná!
- Zneuznaní Edisoni - knižnice pokroku
- Aristotelés - Poetika
- Ekonomie dobra a zla - Tomáš Sedláček
- Chuck Palahniuk - Strašidla
- Chuck Palahniuk - Snuff
- Eugenides - Middlesex
- L.Klíma - Utrpení knížete Sternenhocha
- Jana Šrámková - Hruškadóttir
- Kóbó Abe - Tvář toho druhého
- Karol Sidon - Boží osten
- Lenin - Materialismus a empiriokriticismus
- Chuck Palahniuk - Program pro přeživší
- Rudolf Havlík - Zejtra Napořád /scénář/
- Rudolf Havlík - Transit /připravovaná kniha/
- Ladislav Klíma - Lidská tragikomedie
- Murakami - Sputnik, má láska
- Goethe - Utrpení mladého Werthera
- JK Toole - Spolčení hlupců
- Sobecký gen - Richard Dawkins
- Nick Cave - Smrt Zajdy Munroa
- Field, Griscom - Nerve
- M.Manson - Dlouhá trnitá cesta z pekla
- Palahniuk - Neviditelné nestvůry
- Jamison - An unquiet mind
- Palahniuk - Non-Fiction
- A.Hempel - Collected Stories
- Palahniuk - Rant
- Palahniuk - Choke
- J.Karásek ze Lvovic - Gotická duše
- J.Motyčka - Kropáč, šavle, měšec
- E.Templetonová - Gordon
- King - Mlha
- Svět podle Garpa
- Páral - Země žen
- Hartmut Kraft - Tabu
- Protokoly sionských mudrců - Tazbir
- Machiavelli - The Prince
- L. Klíma - Boj o vše
- deníček slečny Zdeničky
- M.Cunningham - Za soumraku
- M. Houellebeckq - Mapa a území
Oblíbené blogy
- nejlepší Rudolf Havlík - cholerik a génius
- hloubavý Karel Goldmann
- světák George Novotny
- osobitý Patrik Banga
- Věra Tydlitátová
- profík Klára Mandausová
- ranařka Jitka Gotterová
- romantický drsoň Jiří Němčík
- Marián Béreš - fotografie
- Filip Sklenář - ve světlejších okamžicích
- skvělá Renata Francová
- nepolitické od Štěpána Binka
- vždy svá Iva Pekárková
- božská Mona Maršálová
- Lucerna Wikipedie
- Pachatelé dobra (P. Kolář)