Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Earthships aneb jak se žije v domě z pneumatik a lahví od whisky

Rádi cestujeme "jinak", a tak jsme s manželem našli v Taosu v Novém Mexiku osadu velmi, ale skutečně velmi, podivných domů. Domů stavěných z pneumatik, lahví a plechovek od coca-coly. Nemylte se. Nejsou to žádné nuzné chatky. Jsou to velmi luxusní příbytky, které mají (v dnešní době nedocenitelnou) úžasnou vlastnost - jsou energeticky zcela nezávislé na okolním světě.

Filosofií earthshipového bydlení je snaha o obnovitelnost přírodních zdrojů, o jejich co nejšetrnější využívání, a o co největší energetickou (a potažmo i politickou) nezávislost.

Earthship, neboli pozemská loď, je vlastně taková umělá pravěká jeskyně, bunkr domyšlený do nejmenších detailů.

Stavba se začíná tím, že se najde vhodný kopeček, na něm se dlouho sedí, popíjí whisky (to aby bylo dost prázdných lahví pro okna) a pozoruje se východ a západ slunce. Jeho přesná dráha v místě je totiž zcela klíčová pro budoucí energetickou vyváženost domu. Vypočte se dráha stínů a z něj odvodí potřebný sklon "střechy" a umístění "oken" - tak aby do domu slunce svítilo co nejvíce když je to potřeba, tedy ráno a večer, ale naopak aby polední žár obydlí nepřehříval. To celé dopočteno i na rozdíly dráhy slunce a potřebu "topení" či "chlazení" v různých ročních obdobích.

Poté se na příslušném místě polovina kopce odkutá a začíná ta správná legrace, stavba hrubých základů domu. Ty jsou tvořeny z pneumatik naplněných kameny a hlínou. Hlína se do pneumatik pěchuje velikými kladivy. Pěchuje se tak důkladně, že na konci má plná pneumatika klidně i 150 kg. Pneumatiky se skládají na sebe jako cihly a spáry se plní směsí hlíny a betonu.

Vnitřní příčky jsou také z betonu, do kterého jsou ornamentálně vpraveny staré plechovky od piva a skleněné lahve.

Dům si zásadně staví každý sám, jen s občasnou výpomocí ostatních členů komunity. Stavba obvykle trvá dva až tři měsíce a používá se při ní minimum mechanizace. Domek o velikosti 1+1 prý vyjde na nějakých 40.000 dolarů, ale spíš se staví větší. Nejsou neobvyklé i paláce o osmi a více místnostech.
Na počtu místností totiž zase tak nezáleží, cenu domu moc neovlivní, záleží jen na tom jak moc je kdo pilný - nejdražší z celé stavby je totiž takzvaná "centrální jednotka", neboli systém solárních článků, čerpadel a generátorů, které udržují cyklus domu.

Ten je domyšlený naprosto geniálně, je to takové skoro perpetum-mobile. Voda dešťová a voda ze studní (říkají tomu voda bílá) se sbírá v rezervoárech a používá se filtrovaná k vaření a mytí. Poté se zachytí, hrubě vyčistí a používá (jako voda tzv. šedá) při splachování. Vzniklá "černá voda" se nechává zrát v uzavřených vícestupňových tancích. Po uzrání, tedy když bakterie zkonzumují vše nevoňavé, protéká tato voda živou čističkou. To, co tvoří "okna" domu, je totiž ve skutečnosti hydroponní skleník. A v něm vednou složité kanálky, kde si z původní černé vody berou rostliny živiny - a zcela mimoděk vodu čistí a vzniká tak nová voda šedá, která se přivádí zpět do tanku - na další splachování a užitkové užití. Plyn vznikající v nádržích se použije v noci na přitápění a na pohon čerpadel, společně s energií z větrných a solárních elektrárniček.

Architektura je ve výsledku hodně podobná Hundertwasserovi nebo Gaudímu - nikde nenajdete zpupně ostrý roh nebo stroze rovnou stěnu. Vše je příjemně kulaté, přátelské.

Celá ta ideologie nezávislosti má samozřejmě dost vážné trhliny - jak by mohli osadníci stavět domy z pneumatik, kdyby je ta ošklivá okolní civilizace neprodukovala? A ta čerpadla a solární články taky jistě vyrobili v nějaké smradlavé továrně... Ale jinak je to bydlení krásné a čisté, šetrné a "hodné", jako stvořené pro střelené uctívače nezávislosti a alternativ.

Měli jsme možnost si jeden z těchto neuvěřitelných domů na pár dní pronajmout - to je totiž jediná cesta, jak se do těchto uzavřených komunit dostat. Spali jsme s mužem na matracích z prérijní slámy pokrytých kozími kůžemi, čaj vařili na kamnech, elektřinou jsme museli šetřit a tak jsme si při svíčkách jen tak nad tím čajem povídali a pozorovali hvězdy... prostě romantika jakou v Hiltonu nenajdete.

Moc by se mi líbilo takový domek mít. Jenže... sedět na kopci- ano, slunce pozorovat- jistě, whisky popíjet- s radostí, ale kladivem hlínu dusat? Ne, to by se mi polámaly nehtíky. Dobře mi tak, a šup se mnou do paneláku.

:-)

Autor: Eva Pallotto | pondělí 22.10.2007 11:32 | karma článku: 32,76 | přečteno: 7053x
  • Další články autora

Eva Pallotto

Existuje právo homosexuálů na adopce? Ne. Jen právo dětí na lásku.

Úvodem bych chtěla poznamenat, že veškeré emoce kolem tématu homosexuálních adopcí jsou naprosto zbytečné. Pohybujeme se v rovině vrcholně teoretické a filosofické. Vždyť například o registrovaných partnerstvích bylo nepochybně napsáno více novinových článků, než je párů, které takový svazek uzavřely. Do konce roku 2009 jich bylo nějakých 1.600 (z toho 17 se „odregistrovalo“). Srovnejme s počtem uzavřených heterosexuálních sňatků za stejné období – cca 140.000,- (s rozvodovostí v prvních letech manželství ne 1% jako u homosexuálů, ale nějakých 22%).

15.3.2010 v 8:15 | Karma: 41,33 | Přečteno: 9218x | Diskuse| Politika

Eva Pallotto

Homofobové se bojí především sami sebe

Odkud pramení hluboká nenávist homofobů? Homofobové považují homosexuální erotiku za zvrácenou, nepřirozenou a nenormální. A co to je, normální? Zřejmě nikde nenajdete vášnivé odsudky párů preferujících misionářskou polohu od těch, kteří to raději „na koníčka". Stejně tak je velmi nepravděpodobné, že by byl ostrakizován hypotetický heterosexuální pár, který by prohlásil, že penetrační erotika je prostě nebaví, a že mají rádi spíš orální sex. Nikdo na ně nebude dštít oheň a síru za to, že provozují sex naprosto nevhodný k plození další generace daňových poplatníků.

5.1.2010 v 8:36 | Karma: 36,73 | Přečteno: 6885x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Jak malý komár lesejk pokácel

(bajka o idiotech, všelikém extrémismu a radikalismech nejrůznějšího druhu) ....................................................................

30.11.2009 v 8:41 | Karma: 35,95 | Přečteno: 6186x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

O Gustávu Husákovi, manželství s Remkem a kozačkách z DDR

/Fragmenty/ Končí můj první den ve školce. „Soudružko mami, já mám hlad," povídám mamce, když mi v šatně přezouvá botičky. „Mně nemusíš říkat soudružko," povzdechne si hořce. Ráno odevzdala vychovatelkám dítě nevinné a s čistýma přezůvkama, navečír jí ho vrátili s bačkůrkama upatlanejma ideologickým marastem. Prý kvůli tomu brečela.

17.11.2009 v 8:36 | Karma: 19,30 | Přečteno: 5752x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Kontaktní čočky jsem nevynalezla, Olympiádu nevyhrála -Vy snad ano?

Když se různí národové v hospůdce prvně potkají, často se přetahují: „My jsme vynalezli Toato! A vy? Tak akorát Tamto ..." Na jiném místě jiní hoši zpoza svých pivních van (přes které rozhodně nemají šanci se trefit) nadšeně vyřvávají: "Dali jsme góla, máme medajli!" - Nepřijde vám to absurdní?

11.11.2009 v 8:36 | Karma: 39,25 | Přečteno: 7857x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  18:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o vládou navrženou změnu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Omyl i zneužití. Poznat predátorské časopisy není vždy lehké, říká akademik

2. května 2024  18:48

Publikování v časopisech, které se tváří jako vědecké, může být jen omyl nebo i dlouhodobá snaha...

Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí eura v Česku udělá příští vláda, říká Fiala

2. května 2024  14:35,  aktualizováno  18:25

Dvacet let od vstupu do Evropské unie Česká republika stále nepřijala společnou evropskou měnu...

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky