Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mohou být anti-krizové záchranné balíčky účinné?

Vláda USA a Francie se snaží prosadit různé záchranné balíčky. Odpůrci namítají, že na nich vydělají lidé, kteří si to nezaslouží. Relevantní otázka spíše zní: přispějí vůbec tyto balíčky k vyřešení situace?

Existuje mnoho variant základního ekonomického zákona: nic není zadarmo, nikdo nemůže dostat oběd zdarma, co je vidět a co není, náklady ztracené příležitosti. Bohužel, ať už použijeme tento ekonomický zákon v kterékoliv verzi, většina lidí ho naprosto ignoruje. Na ekonomickou krizi reagují různé vlády různě - zkusme tady aplikovat onen základní ekonomický zákon na tato záchranná opatření.

Cílem záchranného balíčku, který schválil senát v USA, je kromě fondu na výzkum vlny, zrychlených odpisů pro obchodní majetek v indiánských rezervacích, výjimky ze spotřební daně na některé dřevěné šipky pro děti (a asi stovky podobných věcí) také nákup cenných papírů, jejichž cena momentálně prudce klesá, což způsobuje bankám velké problémy. Díky účetním standardům by měly pokles tržní ceny zaúčtovat jako ztrátu; pokud však jejich ztráta přesáhne únosnou mez, musí některá aktiva prodat, aby ztrátu kompenzovaly, což způsobí další pokles ceny a paradoxně se jejich situace ještě zhorší. 

Jedním z důvodů pro poklesu ceny dluhopisů je snížená důvěra v možnost splacení - situace v ekonomice je čím dál horší a cena nemovitostí, jimiž jsou tyto cenné papíry garantovány, velmi rychle klesá a pokud vláda nevytvoří masivní inflaci, klesat bude - podívejte se na graf ceny domů v USA, aktualizovaný podle dat z července 2008. Záchranný balíček vykupující hypotéky sice možná nepatrně ovlivní cenu těchto cenných papírů, na cenu domů však nebude mít žádný vliv.

Co je vidět - aneb jaké bude mít balíček přímé dopady: vláda bude muset nakoupit dluhopisy za výrazně vyšší cenu než je současná tržní cena, protože současná tržní cena je právě cena, která by vedla banky k bankrotu. Pokud bude odkup skutečně prováděn nějakou formou reverzní aukce, je silně pravděpodobné, že vláda odkoupí ty nejhorší dluhopisy - aneb přesměruje vládní prostředky směrem k bankám, které se chovaly nejméně odpovědně a nepomůže těm, které se chovaly dobře a jsou na tom lépe. Peníze napumpované ve formě zisku/snížené ztráty do bank způsobí zmenšení pravděpodobnosti krachu bank.

A nyní co vidět není: vláda bude muset těch 700 mld. někde sehnat, patrně si je půjčí na trhu. To povede k přesměrování prostředků od jiných investičních projektů, od hypotečních dluhopisů s aspoň rozumnou kvalitou do vládních dluhopisů. Dojde k růstu úrokové sazby poskytované tržním subjektům a dalšímu zpomalení investičního a úvěrového trhu. Vzhledem k tomu, že cca. 35% vkladů v bankovních subjektech je nepojištěno, může dojít k "runu" na banky, kdy budou lidé své nepojištěné vklady přesouvat do nyní atraktivnějších vládních dluhopisů. To sice nemusí nutně vést k bankrotu, ale jakýkoliv pozitivní efekt tohoto balíčku tak bude neutralizován.

Druhou možností pro získání zdrojů je monetizace - zakoupení vydaných dluhopisů centrální bankou. To se časem projeví ve zvýšených cenách, firmy budou mít vyšší náklady a začnou krachovat, nebo nebudou zakládány. Vyšší inflace pomůže lidem splatit dluh, nicméně pohlédnete-li na výše uvedený graf, zjistíte, že inflace by musela zvýšit ceny o cca. 100%, aby se problém uspokojivě vyřešil. Inflace, která maže dluhy, ničí i úspory. Nic není zadarmo - zachránit banky tímto způsobem znamená zničit důchodce a vůbec veškeré sociální programy v budoucnosti.

Zajímavou ideou je přímá finanční pomoc občanům, kteří nemohou splácet hypotéku. Efekty se budou lišit pouze na straně výdajů, negativní efekty na úrokovou sazbu nebo cenovou úroveň budou stejné. Nutno říci, že cílem záchranného balíčku je záchrana bank. Stát provede místo občanů splátku $100.000 a následně donutí banky provést změnu velikosti hypotéky podle tržní ceny. Toto nařízení by bylo cca. v polovině států USA vcelku zbytečné, protože za hypotéku tam ručí pouze domem a ničím jiným, navíc by možnost takového přecenění vedla mnoho lidí, kteří pořád ještě na splátky mají, k tomu, aby se snažili své domy přecenit - a to by patrně vedlo k ještě větším krachům dalších bank.

Vzniká tak otázka, zda by nebylo lepší rozšířit tento způsob ručení na zbytek států a bankám vůbec nepomáhat. Nářky nad tím, že lidé přijdou o dům budou vyváženy tím, že lidé, kteří se nezadlužovali a šetřili, si díky výrazně nižší ceně konečně budou moci dům koupit, místo aby prostřednictvím daní pomáhali těm, kteří se nezodpovědně zadlužili. A odpovědní lidé jsou také lidé, není-liž pravda.

Jedním z důvodů - nebo spíše příznaků - této krize je, že v důsledku přeceňování některých položek podle tržní ceny může dojít ke krachu firmy, pokud cena na trhu začne klesat. Ač lze toto účetní pravidlo kritizovat , jeho odstranění dnes krizi nevyřeší. "Mark-to-market" pravidlo bylo obecně přijato po S&L krizi začátkem 90. let, aby se zabránilo excesům, ke kterým vedly tehdejší metody oceňování. Alternativou k ocenění aktiv podle tržní ceny totiž je ocenění podle historické ceny, případně podle "nejlepšího vědomí a svědomí". Při současné míře nedůvěry v bankovní instituce je poněkud s podivem tvrdit, že spolehnout se na "nejlepší vědomí a svědomí" povede k lepším výsledkům než tržní ocenění.

Hlavním problémem tržního ocenění bylo, že v minulých letech vedlo k nadhodnocování zisků na úkor majetku společnosti - a ani k tomu management nepotřeboval podvádět (všechno je striktně podle např. FASB157, v Evropě pak podle IAS39 a různých nařízení evropské komise). "Zisky" již byly bohužel vyplaceny, v současné době se jen do účetnictví promítá, že to vlastně zisk nebyl. Zvláštní ideou zachránců pak je, že změna účetních metod na tom něco změní.

Poslední zajímavý způsob záchrany bankovního způsobu zvolilo Irsko a Řecko - stát se rozhodl garantovat všechna bankovní depozita. Stejně tak USA uvažují o zvýšení limitu pro pojištění vkladů ze $100.000 na $250.000. Tento krok sice patrně odradí občany od vybírání vkladů z bank, ale rozhodně nepřispěje k uklidnění úvěrového trhu - mezibankovní úvěry pojištěny nejsou stejně jako investice do soukromých firem. Výsledkem takové vládní garance je v delším období vyšší morální hazard a menší stabilita bankovního systému. Všechna bankovní depozita získají rating vlády, která je garantuje, obvykle ten nejvyšší. Pokud ovšem naopak vláda nezíská rating depozit, které garantuje. V nedávné minulosti podobně dopadla Argentina; stav řecké ekonomiky až tak odlišný od tehdejší situace není.

Bryan Caplan popsal chování politiků v krizi takto: "Něco je potřeba udělat. Toto je něco. Tak to udělejme." Aby dostál výše uvedenému charakteristice, prohlásil nedávno John McCain, že nic nedělat je vyloučeno. Je bohužel možné, že ačkoliv podobnými opatřeními zachrání politikové USA nebo Evropu před představitelnou katastrofou, jejich výsledkem bude něco, co si naprosto nedokáží představit.

Autor: Ondřej Palkovský | pondělí 6.10.2008 8:30 | karma článku: 28,72 | přečteno: 3261x
  • Další články autora

Ondřej Palkovský

Jak trh nutí pumpaře k vyšším ziskům

Některé situace nastávají s železnou pravidelností každých pár let, přesto vlády reagují stále stejně špatně. Malý článěk z rubriky "ekonomické sofismy podesáté" aneb už byste to konečně mohli pochopit.

16.3.2022 v 12:52 | Karma: 17,47 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Palkovský

Jak obejít blokování hazardu navrhované ministerstvem financím do 20 minut

Ministerstvo financí chce za účelem lepšího výběru daní zavést v ČR totalitní praktiky. jak se důsledkům těchto praktik vyhnout jen ukazuje, jak funguje současná politika.

24.5.2016 v 15:24 | Karma: 20,58 | Přečteno: 1194x | Diskuse| Občanské aktivity

Ondřej Palkovský

Zákon proti kouření - smutný svědek současné politiky

Zjistit, co je správné, je nesmírně obtížné. Je to stejně obtížné, jako jakákoliv jiná lidská činnost. Poslední dobou mám pocit, že to ale vůbec nikoho nezajímá.

18.12.2015 v 8:56 | Karma: 21,39 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

Ondřej Palkovský

Zbytečný boj proti kouření

Díky panu ministru Hegerovi se znovu objevují nápady na další kroky proti kouření. Neděsí mě ani tak to, že se stát snaží zakročit proti tomuto zlozvyku, jako spíše argumenty, které pro to používá. Nedá mi než se ptát: kdo bude další skupina, další činnost, proti které se začne vést podobně hloupá válka?

2.4.2013 v 9:15 | Karma: 25,70 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Společnost

Ondřej Palkovský

Tacitní koluze a telekomunikační operátoři

Vypadá to, že se ČTÚ se bude snažit obvinit operátory z kartelové (ne)dohody. Ze zpráv to zatím vypadá, že operátoři se sice na ničem nedohodli, ale aniž by se dohodli, tak postupovali tak nějak ve shodě, aby si udrželi vysoké zisky. A to se prý nesmí.

10.12.2012 v 9:30 | Karma: 9,39 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2292x
Je obtížné najít hloupější a nebezpečnější způsob rozhodování než dát tato rozhodnutí do rukou lidem, kteří nic neplatí za to, že se zmýlí.
-- Thomas Sowell