Je důsledkem recese skutečně pokles produkce?

Ceny na burzách padají. Firmy krachují, v obchodech se zlevňuje, aby se prodaly alespoň nějaké zásoby, masivně se propouští. HDP začíná klesat, politikové vyhlašují pohotovost a přijímají balíčky první pomoci raněné ekonomice. Dochází ale skutečně k poklesu produkce nebo se jedná pouze o iluzi?

Představme si Robinsona a Pátka na pustém ostrově. Robinson investoval čas a práci a podařilo se mu dát dohromady malý chov koz. Robinson usuzuje, že průměrná koza vydrží dávat mléko v neztenčené míře 20 let. Tato "aktiva" mu budou s minimální námahou poskytovat velkou část jeho jídelníčku, Robinson se v ušetřeném čase může věnovat meditaci a zkrášlování svého domu. Vzhledem k užitku, který kozy v budoucnosti přinesou, nebude Robinson ochoten Pátkovi kozy jen tak předat - bude vyžadovat vysokou protihodnotu. Kozy - investice - budou mít na "akciovém trhu" vysokou cenu.

Robinson rád s Pátkem uzavře smlouvu, že mu odprodá část mléka za vylepšení výzdoby domu - za poskytnutí luxusního zboží. Jednoho dne na ostrov dorazí informace, že kozy vydrží nikoliv 20, ale pouhých 5 let. Jaký to bude mít vliv na život na ostrově? Cena koz na "akciovém" trhu dramaticky klesne. Pátek přijde okamžitě o práci, Robinsonovi je jasné, že si nemůže dovolit platit Pátkovi za dekorační práce, začne mlékem šetřit. Dojde k poklesu produkce, nastává recese.

Recese je ekonomy definována v podstatě jako klesající produkt. Ovšem co je to "produkt"? Je to jen hloupý pokus sčítat jablka a hrušky. To, co matematikové považují za zcela nesmyslné, dotáhli ekonomové k dokonalosti. Zkusme si spočítat, jak by takový produkt vypadal.

Robinson vyrobí 10 hrnků mléka. 5 jednotek mléka smění s Pátkem za to, že mu vyzdobí dům. HDP je tedy 10 hrnků mléka + vyzdobený dům. To se špatně sčítá, proto započítáme vyzdobený dům za cenu, za kterou byl směnen. Výsledné HDP je 15 hrnků mléka.

Došlo k recesi, kozy dávají sice stále stejně, ale Robinson s mlékem šetří a není ochoten dávat Pátkovi 5 hrnků za dekoraci domu. Pátkova produkce se významně změnila, nyní vykope trochu kořínků, část jich Robinson odkoupí za 1 hrnek mléka. Výsledná produkce: 10 + 1(kořeny, které dostal Robinson) + 1(kořeny, které si nechal Pátek) = 12 hrnků mléka. V důsledku nové informace poklesla produkce o 3 hrnky.

Spočítali jsme, že 10hrnků+vyzdobený dům je "více" než 10 hrnků+kořínky. Toto porovnání jsme mohli provést na základě přepočtení některých složek HDP podle cenových tabulek. Používáme však správné ceny? Zkusme jiný pohled na věc: ceny neodrážejí realitu. Ceny odrážejí to, jak lidé vnímají realitu, jakou očekávají budoucnost. Lidé jsou tvorové omylní, a proto i ceny na trhu někdy stanovují chybně. Jakmile jsou nové informace objeveny, upravují lidé ceny tak, aby odpovídaly nové představě budoucnosti.

Cena dekorovaného domu před získáním informace byla 5 hrnků mléka. Cena po obdržení důležité informace nebyla žádná - cena je směnný poměr a k žádné směně nedošlo. Robinzon by byl ochoten zaplatit půl hrnku, Pátek by za méně jak 2 hrnky dům nedekoroval.  Ooceníme-li původní HDP podle cen, které by byli ochotni zaplatit ti, kteří statek poptávají při znalosti nových informací, zjistíme, že původní HDP bylo ve skutečnosti 10,5. Výpočet původního HDP byl založen na chybných cenách, a proto vytvářel iluzi vyšší produkce. Recese ve skutečnosti způsobila vzrůst produkce, nikoliv její pokles. Robinzon i Pátek mohli pokračovat v tom, co dělali předtím, ale rozhodli se začít dělat něco jiného. Nově zřejmě vyrobí "více", než vyráběli před tím. Pokud celý koncept sčítání jablek a hrušek a počítání HDP rovnou nevyhodíme z okna.

Z předchozího textu vyplývá důležitá otázka: měly by při recesi státy stimulovat ekonomiku? Pod pojmem stimulace většinou politikové zamýšlí podporu činností, které lidé dělali před počátkem recese, před získáním nových informací. V našem případě by to znamenalo podporovat Robinsona v meditaci a Pátka v dekoraci ostrova (aby Pátkova firma nezkrachovala). Je zřejmé, že na rozdíl od volného trhu taková intervence naopak konzervuje nižší produkci a brání v růstu. Vláda Spojených států nedávno začala pracovat na stimulačních balíčcích. Jejím záměrem asi není udělat z velkého problému katastrofu, tímto způsobem se jí to však pravděpodobně podaří.

Autor: Ondřej Palkovský | neděle 27.1.2008 14:00 | karma článku: 17,85 | přečteno: 2006x