Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je důsledkem recese skutečně pokles produkce?

Ceny na burzách padají. Firmy krachují, v obchodech se zlevňuje, aby se prodaly alespoň nějaké zásoby, masivně se propouští. HDP začíná klesat, politikové vyhlašují pohotovost a přijímají balíčky první pomoci raněné ekonomice. Dochází ale skutečně k poklesu produkce nebo se jedná pouze o iluzi?

Představme si Robinsona a Pátka na pustém ostrově. Robinson investoval čas a práci a podařilo se mu dát dohromady malý chov koz. Robinson usuzuje, že průměrná koza vydrží dávat mléko v neztenčené míře 20 let. Tato "aktiva" mu budou s minimální námahou poskytovat velkou část jeho jídelníčku, Robinson se v ušetřeném čase může věnovat meditaci a zkrášlování svého domu. Vzhledem k užitku, který kozy v budoucnosti přinesou, nebude Robinson ochoten Pátkovi kozy jen tak předat - bude vyžadovat vysokou protihodnotu. Kozy - investice - budou mít na "akciovém trhu" vysokou cenu.

Robinson rád s Pátkem uzavře smlouvu, že mu odprodá část mléka za vylepšení výzdoby domu - za poskytnutí luxusního zboží. Jednoho dne na ostrov dorazí informace, že kozy vydrží nikoliv 20, ale pouhých 5 let. Jaký to bude mít vliv na život na ostrově? Cena koz na "akciovém" trhu dramaticky klesne. Pátek přijde okamžitě o práci, Robinsonovi je jasné, že si nemůže dovolit platit Pátkovi za dekorační práce, začne mlékem šetřit. Dojde k poklesu produkce, nastává recese.

Recese je ekonomy definována v podstatě jako klesající produkt. Ovšem co je to "produkt"? Je to jen hloupý pokus sčítat jablka a hrušky. To, co matematikové považují za zcela nesmyslné, dotáhli ekonomové k dokonalosti. Zkusme si spočítat, jak by takový produkt vypadal.

Robinson vyrobí 10 hrnků mléka. 5 jednotek mléka smění s Pátkem za to, že mu vyzdobí dům. HDP je tedy 10 hrnků mléka + vyzdobený dům. To se špatně sčítá, proto započítáme vyzdobený dům za cenu, za kterou byl směnen. Výsledné HDP je 15 hrnků mléka.

Došlo k recesi, kozy dávají sice stále stejně, ale Robinson s mlékem šetří a není ochoten dávat Pátkovi 5 hrnků za dekoraci domu. Pátkova produkce se významně změnila, nyní vykope trochu kořínků, část jich Robinson odkoupí za 1 hrnek mléka. Výsledná produkce: 10 + 1(kořeny, které dostal Robinson) + 1(kořeny, které si nechal Pátek) = 12 hrnků mléka. V důsledku nové informace poklesla produkce o 3 hrnky.

Spočítali jsme, že 10hrnků+vyzdobený dům je "více" než 10 hrnků+kořínky. Toto porovnání jsme mohli provést na základě přepočtení některých složek HDP podle cenových tabulek. Používáme však správné ceny? Zkusme jiný pohled na věc: ceny neodrážejí realitu. Ceny odrážejí to, jak lidé vnímají realitu, jakou očekávají budoucnost. Lidé jsou tvorové omylní, a proto i ceny na trhu někdy stanovují chybně. Jakmile jsou nové informace objeveny, upravují lidé ceny tak, aby odpovídaly nové představě budoucnosti.

Cena dekorovaného domu před získáním informace byla 5 hrnků mléka. Cena po obdržení důležité informace nebyla žádná - cena je směnný poměr a k žádné směně nedošlo. Robinzon by byl ochoten zaplatit půl hrnku, Pátek by za méně jak 2 hrnky dům nedekoroval.  Ooceníme-li původní HDP podle cen, které by byli ochotni zaplatit ti, kteří statek poptávají při znalosti nových informací, zjistíme, že původní HDP bylo ve skutečnosti 10,5. Výpočet původního HDP byl založen na chybných cenách, a proto vytvářel iluzi vyšší produkce. Recese ve skutečnosti způsobila vzrůst produkce, nikoliv její pokles. Robinzon i Pátek mohli pokračovat v tom, co dělali předtím, ale rozhodli se začít dělat něco jiného. Nově zřejmě vyrobí "více", než vyráběli před tím. Pokud celý koncept sčítání jablek a hrušek a počítání HDP rovnou nevyhodíme z okna.

Z předchozího textu vyplývá důležitá otázka: měly by při recesi státy stimulovat ekonomiku? Pod pojmem stimulace většinou politikové zamýšlí podporu činností, které lidé dělali před počátkem recese, před získáním nových informací. V našem případě by to znamenalo podporovat Robinsona v meditaci a Pátka v dekoraci ostrova (aby Pátkova firma nezkrachovala). Je zřejmé, že na rozdíl od volného trhu taková intervence naopak konzervuje nižší produkci a brání v růstu. Vláda Spojených států nedávno začala pracovat na stimulačních balíčcích. Jejím záměrem asi není udělat z velkého problému katastrofu, tímto způsobem se jí to však pravděpodobně podaří.

Autor: Ondřej Palkovský | neděle 27.1.2008 14:00 | karma článku: 17,85 | přečteno: 2006x
  • Další články autora

Ondřej Palkovský

Jak trh nutí pumpaře k vyšším ziskům

Některé situace nastávají s železnou pravidelností každých pár let, přesto vlády reagují stále stejně špatně. Malý článěk z rubriky "ekonomické sofismy podesáté" aneb už byste to konečně mohli pochopit.

16.3.2022 v 12:52 | Karma: 17,47 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Palkovský

Jak obejít blokování hazardu navrhované ministerstvem financím do 20 minut

Ministerstvo financí chce za účelem lepšího výběru daní zavést v ČR totalitní praktiky. jak se důsledkům těchto praktik vyhnout jen ukazuje, jak funguje současná politika.

24.5.2016 v 15:24 | Karma: 20,58 | Přečteno: 1195x | Diskuse| Občanské aktivity

Ondřej Palkovský

Zákon proti kouření - smutný svědek současné politiky

Zjistit, co je správné, je nesmírně obtížné. Je to stejně obtížné, jako jakákoliv jiná lidská činnost. Poslední dobou mám pocit, že to ale vůbec nikoho nezajímá.

18.12.2015 v 8:56 | Karma: 21,39 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Ondřej Palkovský

Zbytečný boj proti kouření

Díky panu ministru Hegerovi se znovu objevují nápady na další kroky proti kouření. Neděsí mě ani tak to, že se stát snaží zakročit proti tomuto zlozvyku, jako spíše argumenty, které pro to používá. Nedá mi než se ptát: kdo bude další skupina, další činnost, proti které se začne vést podobně hloupá válka?

2.4.2013 v 9:15 | Karma: 25,70 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Společnost

Ondřej Palkovský

Tacitní koluze a telekomunikační operátoři

Vypadá to, že se ČTÚ se bude snažit obvinit operátory z kartelové (ne)dohody. Ze zpráv to zatím vypadá, že operátoři se sice na ničem nedohodli, ale aniž by se dohodli, tak postupovali tak nějak ve shodě, aby si udrželi vysoké zisky. A to se prý nesmí.

10.12.2012 v 9:30 | Karma: 9,39 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Na Zličíně srazil vlak člověka, provoz na trati Praha-Hostivice stála

2. června 2024  14:44,  aktualizováno  15:42

Na pražském Zličíně v neděli odpoledne srazil vlak člověka za železničním přejezdu. Muž utrpěl...

Bouří a dál vydatně prší. Nejezdí vlaky u Plzně, ve městě zavřeli náplavku

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  15:35

Na většině Česka se během neděle objevují bouřky. Vydatné deště zastavily odpoledne provoz na...

Topící se děti s dospělým zmobilizovaly k řece všechny, vrtulník i potápěče

2. června 2024  15:32

Záchranáři v neděli vyjížděli do Hlásné Třebaně na Berounsku ke třem lidem, kteří se topili v řece...

Osudné focení příliš zblízka. Dvě ženy a muže v Itálii strhl divoký proud

2. června 2024  15:15

Dvě ženy zemřely na severu Itálie poté, co je strhla v pátek rozvodněná řeka Natisone. Jejich těla...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Je obtížné najít hloupější a nebezpečnější způsob rozhodování než dát tato rozhodnutí do rukou lidem, kteří nic neplatí za to, že se zmýlí.
-- Thomas Sowell