Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

6 důvodů proč si nevzít hypotéku a jeden proč ano

Cena domů a bytů neuvěřitelným způsobem roste. Našetřit si při takových cenách na dům nebo byt je téměř nemožné, je tedy naprosto normální vzít si hypotéku. Je to rozumný krok? Vždyť motto našich dědečků bylo "nikdy se nezadlužovat".

Důvod č.1

Bydlíte-li v pronajatém bytě a stane se nějaká pohroma, máte mnoho způsobů, jak ji řešit. Můžete se přestěhovat do menšího bytu s nižším nájmem, můžete si vzít podnájemníka, můžete se odstěhovat k příbuzným. Nic příjemného, ale není to životní katastrofa. Platíte-li hypotéku, máte smůlu. V lepším případě přijdete o dům, v tom horším o všechno.

Nejste-li zadluženi, můžete se rozhodovat, jakou část majetku budete riskovat. Můžete přijít jen o to, co máte. Dojde-li k opravdovým problémům, můžete se zadlužit.

Jste-li zadluženi, váš majetek má zápornou hodnotu. Už jen menší problém může způsobit, že přijdete úplně o všechno včetně části svých budoucích příjmů. Nastane-li katastrofa, nikdo vám nepůjčí - má totiž jistotu, že mu to nevrátíte.

Důvod č.2

Mnoho dnešních hypoték je nabízeno s fixací pouze na část doby splácení. Proč? Banka se nechce vystavovat riziku změny podmínek na trhu, přenáší tedy riziko na vás. Chcete-li uzavřít hypotéku, vyžadujte fixaci na plnou dobu splácení. Možná vám to bude připadat příliš drahé, ale má to důvod - tato zvýšená cena totiž bance pokryje zvýšené riziko změny úrokových sazeb v průběhu splácení. Proč si myslíte, že když toto riziko ponesete vy, zaplatíte méně?

Nenašel jsem žádnou banku, která by poskytovala fixaci na dobu delší než je 20 let. Není-li banka ochotna podstoupit takové riziko - proč to chcete riskovat vy?

Důvod č.3

Investor-amatér volá svému makléři a žádá, ať nakoupí několik akcií jedné obskurní firmy. Makléř tak učiní, cena akcií vzroste. Investor-amatér je spokojený a tak se snaží nakoupit další. Cena znovu vzrosta. Investor-amatér volá makléři, aby akcie prodal - dosáhl přece zisku. Makléř se však ptá: "A komu? Vy jste byl jediný, kdo kupoval".

Vytvoření hypotéky znamená vytištění nových peněz. Více peněz na domy znamená větší poptávku a to vyústí ve vyšší ceny. Cena je však směnný poměr, není to žádná vlastnost - byt, který dneska stojí 2 miliony, tak stojí proto, že lidé, kteří ho chtějí, na něj mohou získat peníze (z hypotéky). Pokud se zítra podmínky změní a hypotéky tito lidé získat nebudou moci, bude možné byt získat za nižší cenu. Byty a domy jsou dnes na mnoha místech příliš drahé z důvodu existence hypoték. Neočekávejte, že takový stav bude pokračovat i do budoucna, nespekulujte na to, že ceny bytů a domů porostou i v budoucnu.

Důvod č.4

Kupovat dnes dům jako investici za účelem pronájmu bytových prostor není příliš lukrativní. Splátka za hypotéku s fixací začíná výrazně převyšovat nájem podobného bytu, platba nájemného v sobě již obsahuje náklady na údržbu domu. Málokterý investor by dnes investoval své peníze do domu za účelem následného pronájmu bytových prostor. Jak je vidět, mnoho investorů raději půjčí peníze vám, protože jim to zajišťuje vyšší výnos.

Opravdu chcete fungovat jako "nejlepší možná investice" pro bankovní domy?

Důvod č.5

Můžete-li jezdit autobusem a auto si kupujete pouze kvůli komfortu, pak nákup auta není investice, ale spotřeba. Ve větších městech je dnes poměrně jednoduché najmout si byt. Nákup domu nebo bytu proto není investice, ale spotřeba. Berete si snad hypotéku kvůli tomu, abyste v důchodu nemuseli platit nájemné?

Zadlužovat se kvůli investicím je riskantní, ale může to aspoň vést k vyšším příjmům v budoucnu. Zadlužit se kvůli spotřebě vede ke snížené spotřebě v budoucnu. Myslíte, že to je dobrý nápad?

Důvod č.6

Ve Spojených státech amerických, Irsku, Španělsku a Velké Británii se v současné době projevují následky rozhodnutí mnoha lidí vzít si hypotéku. Vytvoření hypotéky znamená vytvoření nových peněz. Bankovní sektor začal oplývat mnoha penězi, začal poskytovat půjčky různých typů včetně půjček bez dokladování příjmů a půjček se sníženými počátečními splátkami. V kombinaci se zvýšenou úrokovou mírou došlo k tomu, že se mnoha lidem při ukončení fixace splátka dluhu prakticky zdvojnásobila. Tito lidé již nemohli půjčku splácet a rozhodli se dům opustit. Lidé, kteří již měli splacenou část domu přišli zbytečně o hodně peněz.

Situace v ČR není tak vážná jako na západ od nás. Budeme-li však následovat jejich cestu, patrně dospějeme ke stejným výsledkům. Pravidlo extrémních sportů zní: uč se chybami ostatních. Nedožiješ se toho, abys je mohl udělat všechny sám. Co takhle se chovat podobně i pokud jde o peníze?

Proč si vzít hypotéku

Existuje mnoho důvodů domnívat se, že v příštích 30 letech dojde k většímu nárůstu inflace. Vezmete-li si hypotéku s fixací na plnou dobu splácení, existuje vysoká pravděpodobnost, že na tom vyděláte.

Existuje i určitá pravděpodobnost, že v případě problémů se stát pokusí ovlivňovat nejen krátkodobou úrokovou míru, ale i dlouhodobou úrokovou míru. Taková politika sice vede k hyperinflaci, je však docela dobře možné, že v inflačním prostředí z toho dlužníci vyjdou jako vítězové.

Chcete-li spekulovat, je hypotéka jednou z mnoha variant. Budou-li centrální banky pokračovat v "záchranných akcích", je možné, že by taková spekulace byla úspěšná. Na spekulaci založené na dluhu se dá hodně vydělat i hodně prodělat. Pravidlo hráče zní: riskuj jen to, o co můžeš přijít. Vezmete-li si hypotéku, budete riskovat nejen to, o co přijít nechcete, ale i to, co nemáte.

Autor: Ondřej Palkovský | pondělí 17.3.2008 8:30 | karma článku: 27,52 | přečteno: 5120x
  • Další články autora

Ondřej Palkovský

Jak trh nutí pumpaře k vyšším ziskům

Některé situace nastávají s železnou pravidelností každých pár let, přesto vlády reagují stále stejně špatně. Malý článěk z rubriky "ekonomické sofismy podesáté" aneb už byste to konečně mohli pochopit.

16.3.2022 v 12:52 | Karma: 17,47 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Palkovský

Jak obejít blokování hazardu navrhované ministerstvem financím do 20 minut

Ministerstvo financí chce za účelem lepšího výběru daní zavést v ČR totalitní praktiky. jak se důsledkům těchto praktik vyhnout jen ukazuje, jak funguje současná politika.

24.5.2016 v 15:24 | Karma: 20,58 | Přečteno: 1194x | Diskuse| Občanské aktivity

Ondřej Palkovský

Zákon proti kouření - smutný svědek současné politiky

Zjistit, co je správné, je nesmírně obtížné. Je to stejně obtížné, jako jakákoliv jiná lidská činnost. Poslední dobou mám pocit, že to ale vůbec nikoho nezajímá.

18.12.2015 v 8:56 | Karma: 21,39 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

Ondřej Palkovský

Zbytečný boj proti kouření

Díky panu ministru Hegerovi se znovu objevují nápady na další kroky proti kouření. Neděsí mě ani tak to, že se stát snaží zakročit proti tomuto zlozvyku, jako spíše argumenty, které pro to používá. Nedá mi než se ptát: kdo bude další skupina, další činnost, proti které se začne vést podobně hloupá válka?

2.4.2013 v 9:15 | Karma: 25,70 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Společnost

Ondřej Palkovský

Tacitní koluze a telekomunikační operátoři

Vypadá to, že se ČTÚ se bude snažit obvinit operátory z kartelové (ne)dohody. Ze zpráv to zatím vypadá, že operátoři se sice na ničem nedohodli, ale aniž by se dohodli, tak postupovali tak nějak ve shodě, aby si udrželi vysoké zisky. A to se prý nesmí.

10.12.2012 v 9:30 | Karma: 9,39 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Objednávka USA a Británie, prohlásilo o obvinění z útoku ve Vrběticích Rusko

3. května 2024  17:35

Obvinění Ruska z podílu na výbuchu v muničních skladech ve Vrběticích v roce 2014 jsou...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  17:16

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Škody po požáru v Mionší jsou malé, prales podle hasičů zřejmě někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  16:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2292x
Je obtížné najít hloupější a nebezpečnější způsob rozhodování než dát tato rozhodnutí do rukou lidem, kteří nic neplatí za to, že se zmýlí.
-- Thomas Sowell