Konec kohoutů v Čechách

Už dlouho mě tak nepobavily zprávy, jako dnešní ráno, kdy čtu jak hrdě se hlásí náš nejvyšší správce státní kasy ke klubu kokotů. Využil chvíle svého opileckého opojení a následného potvrzení pravdy, že dřív mluví, než myslí, ve svůj prospěch a zcela veřejně se tituluje slovem, které mnohé z nás matek šeptají pouze v noci, kdy už mají jistotu že všechny děti spí.

Pravidlo, kdy se člověk dopustí zásadní chyby a následně jí využije ve svůj prospěch, je zde přímo ukázkové. Bohužel v tomto případě by se mohlo lehce stát, že na zmíněný nápis na tričku, který pan Kalousek hrdě nosí ve svém bydlišti, by se brzo mohl dočkat odpovědi ve stylu: “no to jsi a pořádnej“, což asi nebylo účelem. Proto ten dodatek, že pochopí pouze vzdělaný kokot.

Nevím nakolik je rozdíl mezi výše zmiňovaným druhem v případě že je nevzdělaný, protože význam slova zůstává stejný, navzdory výše inteligence. Pro jistotu jsem hledala vysvětlení tohoto slůvka v encyklopedii, kde se uvádí následující:

Kokot může znamenat:

- vulgárně penis, v tomto významu doloženo již ve staročeštině, v novější době ve slovenském vojenském slangu.

- vulgárně nepříjemný nebo necharakterní člověk

- kohout ve staročeštině, staropolštině, staroslověnštině, srbštině, chorvatštině, lužičtině a některých ruských dialektech

 

Nicméně nutno dodat, že tak jako dnes zřejmě už nikdo, kdo šuká po kuchyni, nečiní to co naše prababičky, nejspíš i toto slovo získá za pár let naprosto odlišný význam od původního a zřejmě je to i záměrem.

Panu Kalouskovi bych jen popřála, aby se tak nestalo až po jeho smrti, protože pokud dál bude o sobě tvrdit to co tvrdí dnes, stane se člověk, který sdílí jeho názor soudně nepostižitelný a já si tak říkám, že vlastně není vůbec špatný mít možnost veřejně prohlásit o člověku, který se jako výše zmiňované slovo chová, že jím i je a to pořádně nahlas. :-)

P.S. vzhledem k tomu, že toto slovo, navzdory všemu, stále patří mezi vulgární, musela jsem název článku přejmenovat, aby bylo znovu povoleno jeho zveřejnění :-)

http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/177415.aspx

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivet Palasiewicz | čtvrtek 7.10.2010 11:03 | karma článku: 11,83 | přečteno: 1326x