Kauza Vítkov versus kauza Patrik

Možná jen náhoda chtěla tomu, že dva odvolací soudy nejsledovanějších kauz z loňského roku, proběhly v jeden jediný den. O činu vítkovských žhářů bylo zcela jistě popsáno velmi mnoho stran, fotografie malé Natálie oběhly celý svět, takže není třeba k němu cokoliv dodávat.

Výsledkem odvolacího soudu je stejné stanovisko jako při prvotním soudním jednání, pokus o rasově-motivovanou vraždu zůstal, stejně jako tresty. Jen jeden z obžalovaných „uspěl“ díky projevené lítosti snížením původní sazby z 22 na 20 let.

Ve stejnou chvíli odvolací soud v Praze, v kauze Patrik, rozhodl o snížení trestu Romského mladíka za brutální čin, rasově-motivovaného pokusu o vraždu, z 10 na 5 let, protože se ztotožnil „pouze“ s rasově-motivovaným činem, nikoli s pokusem o vraždu.

Nechci zde sahat do svědomí komukoliv. Pravdou a tou jedinou pro mě zůstává, že útok proti bezbrannému je vždy útokem a pokud je brutální, lze očekávat i to nejhorší. Pro mě je tento rozsudek jen vzkazem české justice české veřejnosti o tom, že dvojí metr zde zůstane stále dál. A dál bude vytvářet napětí mezi skupinami obyvatel v naší zemi.

Autor: Ivet Palasiewicz | pátek 18.3.2011 11:47 | karma článku: 37,87 | přečteno: 2132x