Jak velkou roli hraje barva zločinu

Vím, že na tohle téma bylo dnes napsáno velmi mnoho článků, ale nedá mi to a musím se připojit i se svým názorem.

Ne, že bych nějak výrazně sledovala kauzu Vítkovských žhářů, ale ona se prostě nedala přehlédnout, stejně tak jako jistě většina slušných lidí (jak dnes prohlásili v reportáži) jsem odsoudila jejich čin. Nejsem blázen, mám děti a kdyby se jednomu z nich něco podobného stalo, asi bych byla schopná všeho. Nechci se ani šťourat ve všech nejasných okolnostech kolem celého případu objevujících se především v diskuzích, jako je důvod, proč Natálka jediná zůstala v místnosti nejdéle, proč obývala rodina neoprávněně dům, nebo že její otec byl již několikrát trestaný, protože tyto skutečnosti na celém hrůzném činu opravdu nic nezmění a jsou zcela bezpředmětné. Od prvních dnů opravdu upřímně soucítím s rodinou a holčičky je mi strašně líto, je to dítě, které za nic nemůže a následky si opravdu ponese na celý život. Po dnešku se však nad našimi hlavami začalo zlověstně houpat ono pověstné ale….

Ano a tím mám na mysli výši trestu, ne proto, že bych nedokázala pochopit vážnost takového činu a mohu i souhlasit se státní žalobkyní v tom, že jeho důsledky měli promýšlet dopředu a museli být na takový trest připraveni. Přijmula bych ho jako dostatečnou satisfakci, pokud bych nevěděla i o jiných trestech za velmi závažné činy, které se pravda mediálně tolik neprobíraly a nemusím chodit ani nijak daleko v časové ose, stačí pár nadpisů článků o vynesení nedávných rozsudků:

- Seniora ubili kvůli dvěma stovkám a lahvi vodky, za vraždu dostali 18 let

- Za vraždu dvouměsíční dcery snížil dnes pražský vrchní soud definitivně trest z dvaceti na 14,5 roku vězení.

- Za brutální vraždu manželky, jejíž tělo vláčel na vodítku, dostal muž 17 let

- Za ubití pomocníka dostal devět let. Trest měl být ale přísnější, uznal soud

- Muž, který napadl kladivem sedm spolubydlících, má jít na osm let za mříže

- Seniora ubili kvůli dvěma stovkám a lahvi vodky, za vraždu dostali 18 let

- Ubili domnělého zloděje u lesa, soud je poslal na 9 let do vězení

- Alkoholik dostal deset let za ubití známého v Holicích

- Ubil sestru židlí, umírala v bolestech několik hodin. Dostal 13,5 roku

- Soud zrušil šestnáctiletý trest za ubodání přítelkyně, případ vrátil zpět

 

Přestože ve všech případech (až na jeden) se jedná o činy, které končí smrtí, což je alespoň pro mě nejvážnější zločin, ve dvou případech dokonce spáchaný na vlastní rodině (těžko můžeme počítat s tím, že takový člověk bude mít někdy soucit s cizími, když ho nemá s vlastním dítětem, či sestrou) tak jsou tresty až směšně nízké a potom pochopitelně dnešní rozsudek mohu chápat jako nespravedlivý.

Nikdy jsem nebyla rasistka, každý člověk má svojí morální hodnotu a pokud se chová jako člověk a chápe společenská pravidla společné žití, klidně si s ním dám na veřejnosti kafe u jednoho stolu a je mi fuk jestli je třeba fialovej, mám mezi Romy (kteří si říkají cigáni) i dost známých. Ale poslední dobou se nemůžu ubránit pocitu, že se nám naše právo tak trochu víc rozdvojilo. Někdy jsou rozsudky až nepochopitelně nízké, přestože je odsouzen člověk za vraždu a jindy zase neobvykle vysoké (čímž neříkám, že neadekvátní) když se tomu vtiskne punc rasového motivu, ovšem pouze na jednu stranu, protože v opačném případě jsem nikdy neslyšela o tak vysokém trestu pro Roma, který bezdůvodně napadl bílou oběť, vykřikoval rasová hesla a pokusil se jí zabít, přestože se takové činy staly a stále dějí.

Takže abych se nějak dopracovala k objektivnímu shrnutí, čin odsuzuji, to bezpochyby, zpřísnění trestů za závažně trestné činy už bylo na čase, ale pokud se mám bez výhrad smířit s výši trestu pro tyto čtyři zločince, budu se hodně nahlas ptát, až v budoucnu uvidím podstatně nižší výši trestu u podobně závažného zločinu, proč je soud náhle tak shovívavý, protože zatím se zcela oprávněně domnívám, že největší roli zde vůbec nehraje zločin, ale barva jeho pozadí.

Malá aktualizace: abych nebyla pochopena zcela opačně, než jak jsem chtěla, uvádím konkrétně, že s výši trestu souhlasím a tímto článkem volám po tom, aby se v budoucnu takovéto výše trestů objevovaly mnohem častěji, než je nyní běžné.

Autor: Ivet Palasiewicz | středa 20.10.2010 23:20 | karma článku: 29,61 | přečteno: 1173x