Důchodový tunel

Ranní káva na příjemný začátek dne a k tomu pročítání nového domácího dění na internetu, to už je takový můj ranní rituál. Posledních pár dnů mám ovšem co dělat, abych se tou ranní kávou neutopila.

Vládní koalice finišuje s přípravami reforem a čím víc se blíží jejich doladění, tím víc informací prosakuje na veřejnost. Zákonem nařízená povinnost spořit si na své stáří byla jednou z prvních, ke které se dnes objevila i informace o propadnutí zbylé nevyčerpané částky v případě předčasného úmrtí pojištěného.

Nehonosím se žádným akademickým titulem, ale můj selský rozum mi velí, že tady je něco špatně. Chápu, že se můžu rozčilovat sebevíc, ale když není z čeho důchody vyplácet, asi mi to k ničemu nebude. Jako zodpovědný člověk mám navíc už důchodové připojištění dávno uzavřeně, tak jako většina z nás.

Jedině svobodné rozhodnutí každého z nás je důkazem, že u nás má možnost fungovat alespoň nějaká demokracie. Pokud si sama nenašetřím, nechť si ve stáří pomohu jak umím, sama, ale stát nemá žádný obhajitelný důvod mi cokoliv nařizovat a už vůbec nemá právo zabavovat mnou našetřené úspory, které po mě zbudou, jediný, kdo na ně má právo jsou moji potomci, případně životní partner.

Mohla bych tu polemizovat nad formou důchodových fondů, které budou zcela v soukromých rukou, tudíž bez jakékoliv záruky, ale myslím, že je to zbytečné. Běžný občan České republiky již dávno pochopil, že důchodová reforma není nic jiného než další tunel, kterým zmizí naše peníze kdesi v nedohlednu.

Jen aby se naše vláda ve své zaslepené neomezené aroganci nepřepočítala, lidé nejsou ovce, kterými lze bez milosti manipulovat jak se jí zlíbí. Čím dál více lidí si na rozdíl od poslanců dokáže spočítat více než jen svůj plat a po zkušenostech z poslední doby tento tunel brzy prohlédnou všichni, kterých se to týká.

více o této problematice:
http://www.facebook.com/pages/Nechceme-se-past/145456748847832http://www.facebook.com/home.php?sk=group_124926770912537&notif_t=group_r2j

Autor: Ivet Palasiewicz | středa 16.2.2011 10:55 | karma článku: 36,11 | přečteno: 2872x