Zbabělost vůči Číně se nevyplácí, paní ministryně!

Ministryně průmyslu a obchodu Nováková se zalekla Číňanů a nepustila na jednání zástupce Tchaj-wanu. Pojďme to trochu rozkrýt (o vztazích Čína-Tchaj-wan jsem na tomto blogu psal již vícekrát).

Tchaj-wan má v ČR daleko větší investice než Čína a tyto investice, zejména v Pardubicích, zaměstnávají tisíce lidí. Tchaj-wan je demokracie západní střihu a země, která dodržuje lidská práva, na rozdíl od Číny. Čína považuje Tchaj-wan za svou provincii, ten zase sám sebe vidí jako defacto nezávislý stát, byť diplomaticky neuznaný (až na pár výjimek).

Čína ale roste na síle. Nikdo nepochybuje o tom, že s Čínou je nutné mít dobré obchodní vztahy. Ale vše má své meze. Čína dlouhodobě využívá svého rostoucího vlivu, aby tlačila na různé země světa, aby Tchaj-wan bojkotovaly. Je to podobná taktika jako v případě Tibetu a Dalajlámy. U slabších zemí jí to vychází: naposledy např. tichomořský ostrov Palau pod hrozbou ztráty čínských turistů vypověděl vztahy s Tchaj-wanem.

Česká republika je také takovouto slabší zemí? Nemusela by být. Zbabělý přístup jen Číňanům odhalí naše slabiny a ještě podnítí čínskou rozpínavost v našem regionu. ČR by mohla s Čínou jednat asertivněji a vyplatilo by se jí to, jako mnoha jiným evropským zemím. Nehledě na to, že Tchaj-wan se také umí odměnit těm, kteří s ním udržují vztahy, a to formou bohaté technologické spolupráce na nejvyšší úrovni.

Autor: Lukáš Pachta | pátek 29.3.2019 12:01 | karma článku: 28,64 | přečteno: 592x