Přeje si Václav Klaus vyhynutí lidstva?

Václav Klaus na sebe dokáže upoutat pozornost. Platí to i o jeho posledním „kacířském“ tažení, proti bojovníkům s globálním oteplováním. Václav Klaus varuje před politickými ambicemi enviromentalistů, kteří jsou hrozbou pro naši svobodu.

Zdroj: http://astrollogie.net

Nepopírám, že argumentace českého prezidenta má svou váhu. Opírá se totiž o jistá filozofická východiska, převážně liberálně-konzervativní provenience. Z tohoto úhlu pohledu je proto nutné s Václavem Klausem polemizovat. Pustit se do této polemiky není ovšem příliš snadné v prostředí postkomunistické země, kde obhajoba státní intervence nebo regulace nemůže byt zrovna dobře přijata.


Václav Klaus říká, že globální oteplování, pokud nějaké vůbec existuje, je přirozený proces. Je daný zvýšenou sluneční aktivitou či větší aktivitou sopek chrlících do atmosféry tuny oxidu uhličitého. V tomto je možné s Václavem Klausem souhlasit. Český prezident ale podotýká, že s tímto procesem nelze nic dělat a že by do něj člověk ani neměl nijak zasahovat, neboť by takový zásah (ekologicky motivovaná regulace) byl nutně znamenal omezení svobody. Žádné hysterie a intervence, říká Václav Klaus a dodává, že je nutné nechat věci plynout tak, jak jsou. Řadí se tak k liberálům (laissez-faire) a konzervativcům (neměňme přirozený řád věcí).

Tento přístup je jistě v mnoha ohledech legitimní, ale rozhodně ne absolutně. Člověk je totiž také inteligentní tvor, který po celou svou existenci na této planetě dokázal měnit a uzpůsobovat (regulovat) věci kolem sebe a zajistit si tak pro sebe lepší postavení (obecně řečeno – pokrok). Člověk je nevyhnutelně v roli regulátora prostředí kolem sebe. Václav Klaus nyní navrhuje tuto roli opustit a nic nedělat s globálním oteplováním, neboť každá regulace je morálně špatná. V tom případě bylo špatné například i zrušení otroctví. I to byla regulace-intervence proti přirozenému stavu předtím.





Můžeme tedy nyní nechat věci přirozeně plynout, do ničeho nezasahovat? Minimálně ve vztahu k životnímu prostředí je to nemožné. Člověk už do přírody v minulosti zasahoval, a dosti značně. Už má ve vztahu k ní máslo na hlavě a velkou zodpovědnost a nemůže ji teď z ničeho nic jen tak nechat být. Mohlo by se totiž klidně stát, že se naše planeta stane pro lidstvo neobyvatelnou. A bude to zcela přirozený vývoj, ať už tím, že ji člověk jako nejsilnější tvor zničí, nebo i z jiných (objektivních) důvodů, jako zmíněné oteplování vinou sluneční aktivity. Václav Klaus nám tedy v podstatě naznačuje, že máme sedět s rukama v klíně a nědělat nic, i za cenu toho, že lidstvo vyhyne, neboť takový proces bude v souladu se zákony přirozenosti. Souhlasím. Na rozdíl od českého prezidenta, ale nechci, aby lidstvo vyhynulo.

 

Autor: Lukáš Pachta | čtvrtek 5.7.2007 12:10 | karma článku: 14,47 | přečteno: 1254x