Portfolio Jourové: pláč v Praze není na místě

Designovaný předseda Evropské komise dnes oznámil dělbu portfolií mezi jednotlivé kandidáty na komisaře, včetně budoucí české eurokomisařky Věry Jourové. Podle této již potvrzené informace bude Věra Jourová komisařkou pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví.

Budoucí komisařka EU Věra Jourováwww.ceskenoviny.cz

V Česku se okamžitě rozezněly hlasy považující toto portfolio za podřadné a jeho přidělení za porážku České republiky, která by si zasloužila nějaký silnější - ekonomický - rezort. Dovolím si nesouhlasit z několika důvodů:

1) Ochrana spotřebitele je jednou z předních a, nutno dodat, velmi rozsáhlých agend Evropské unie, která má bezprostřední dopad na občany.

2) Justiční spolupráce je po Lisabonu velmi dynamicky se rozvíjející oblastí, hlavně pokud jde o justiční spolupráci v občanskoprávních a trestních věcech. Zároveň se jedná o oblast, kde je mnoho restů, jejichž vyřešení by značně zlehčilo život lidem a podnikům, kteří se pohybují napříč hranicemi členských států (např. přeshraniční vymáhání pohledávek, problémy spadající do oblasti mezinárodního práva soukromého, typicky přeshraniční manželství, apod.).

3) Veškerá legislativa EU musí zohledňovat jak aspekt ochrany spotřebitele, tak i genderové aspekty, proto tedy ono přidané téma rovnosti pohlaví.

Budoucí předseda Komise Juncker přišel se zásadní reorganizací portfolií, včetně reorganizace odpovědností místopředsedů, a vytvořil několik silových horizontálních agend, o které se bude opírat celková strategie jeho Komise. A agenda paní Jourové mezi ně patří. Navíc se jedná o rezort, který v minulosti spravovala jedna z velmi výrazných postav Barrosovy Komise, Vivian Redingová. Buďme tedy za něj rádi, i když se s ním pojí velká odpovědnost.

Sama budoucí eurokomisařka je pravděpodobně trochu zklamaná, protože si zřejmě opravdu přála dostat regionální rozvoj. Své zklamání by měla ale rychle vyměnit za přípravu na slyšení v Evropském parlamentu, kde se na ni v příslušném výboru (LIBE) již „těší“ mnoho těžkých vah Evropského parlamentu, např. bývalé hvězdy Sarkozyho vlády: ministryně spravedlnosti, Rachida Dati, a ministr vnitra, Brice Hortefeux. Držím palce!

Autor: Lukáš Pachta | středa 10.9.2014 13:59 | karma článku: 11,22 | přečteno: 679x