Několik vět k aktuální hysterii kolem Marxe

Předseda Evropské komise J.-C. Juncker minulý týden navštívil ceremonii 200. výročí narození Karla Marxe v jeho rodišti, německém městě Trevíru. Mnoho českých pravicových komentátorů a politiků jej za to ostře odsoudilo.

Podle nich předseda Komise plive do tváře obětem komunismu a nechápe, že Marxovo učení je plné zla. Je úsměvné, jak se třicet let po zrušení VUML najednou vyrojilo tolik odborníků na marxismus.

K těmto reakcím si dovolím několik poznámek:

1) Marxovo myšlení může být z určitého pohledu považováno za radikální (třídní boj, diktatura proletariátu apod.), ale pořád je to jen myšlení. A on byl bezpochyby velkým myslitelem, byť nemusíme souhlasit s jeho řešeními. Důležité je, co s jeho učením udělají následovníci a za ty být odpovědný nemůže. Je to podobné, jako kdybychom  např. sv. Augustina činili odpovědným za zločiny inkvizice jenom proto, že se v jeho textech inspirovala.

Marx byl provokatér a upozornil na nešvary své doby. Kromě toho navrhl spoustu věcí, které dnes považujeme za samozřejmé (zrušení práce dětí v továrnách, pojištění dělníků, bezplatné vzdělávání apod.). Z určitého pohledu je zakladatelem makroekonomického pojetí sociálních politiky, tak jak ji známe dnes. Jeho názory inspirovaly sociální zákonodárství v řadě zemí a do jisté míry na něj musela reagovat i katolická církev, když o několik desítek let později přijala svou sociální nauku (Rerum novarum).

2) K Marxovu odkazu se hlásí nejen komunisté, ale především sociální demokracie a všechny její historické podoby, byť ta současná již nevyznává ideu třídního boje. Muzeum Karla Marxe v Trevíru je obsahově pod patronací německé sociální demokracie (SPD) a v rámci jeho expozice najdeme i vydatné informace o zločinech komunismu jako demonstrace toho, v jaké zlo mohla vyústit inspirace Marxem. V této souvislosti si je třeba znova připomínat, že brutalita leninismu a později stalinismu se více než o Marxe opírá o ruskou realitu a tradici samoděržaví. V tomto smyslu je víc ruská než marxistická.

3) Město Trevír je na svého rodáka pyšné, jezdí za ním mnoho turistů (pravda, především z Číny). Trevír leží cca 40 km od Lucemburku a je to město pro obyvatele Velkovévodství důvěrně známé. Od bývalého lucemburského premiéra a nyní předsedy Komise se právem očekává, že takto významnou událost právě v tomto městě poctí svou návštěvou. Kontroverzním aspektem v tom všem je dar od Číny v podobě sochy Karla Marxe. To je danajský dar, který město přijímat nemělo.

Autor: Lukáš Pachta | středa 9.5.2018 9:51 | karma článku: 15,40 | přečteno: 889x