(Ne)zpravodajství ČT z Říše středu

Patřil jsem k pravidelným divákům Událostí ČT, dnes již k občasným. Přesto mě pokaždé zaujme reportáž ze země, kterou se již delší dobu snažím pochopit: Číny. Dříve tuto zemi, jež se mezitím stala druhou (podle některých odhadů první) ekonomikou světa a jednou z největších světových velmocí, na ČT skvěle pokrýval Tomáš Etzler. Vybíral si zajímavá a kontroverzní témata, a v záběrech jeho kameramana tudíž nezřídka bylo možné spatřit stepující policisty, jak čekají či váhají, kdy a jak reportáž „nepohodlného“ novináře ukončit.

Toto zažívá v Číně novinář, jenž jde k jádru věciasianews.it

Od prosince 2013 působí v Číně jako zpravodajka ČT Barbora Šámalová. Počáteční nedůvěra nebyla na místě: paní Šámalová skvěle zvládla válku v Iráku a dlouhodobě se v ČT profiluje jako „zahraničářka“. Jenže Čína není země, jež se dává někomu za zásluhy nebo proto, aby si tam dotyčný dělal výlety a posílal zpět reportáže v duchu Objektivu. V Číně se totiž děje hodně důležitého, co má dopad na celý svět, ČR nevyjímaje.

Tak například si jednou (Události, 1. 9. 2014) paní Šámalová vyjela z Pekingu, kde by mělo být těžiště její práce (sledování dění v nejvyšších patrech politiky), do Šanghaje, kde v kulisách promenády Bund hovořila o slovenském architektovi Hudecovi, jenž se zapsal do dějin města. Ve včerejších Událostech se zase přiblížila hranicím Vietnamu (ano, je to hezká oblast, jež stojí za výlet), aby nás informovala o čínsko-vietnamském obchodu. Vskutku relevantní pro ČR!

Představte si, že by zpravodaj ČT v USA, Martin Řezníček, místo dění ve Washingtonu, DC, informoval v Událostech o tom, jak jsou krásné Niagarské vodopády, nebo že na hranici USA a Mexika v Tijuaně už obchod s marihuanou není to, co býval.

Přitom za poslední dobu se toho důležitého v Číně událo dosti mnoho. Proč se ČT nezabývala tím, jak se plní čínské věznice vysokými úředníky na základě proti-korupčních razií současné vlády?  

Proč se paní Šámalová místo do Vietnamu nevypravila raději do Hongkongu, kde se v těchto dnech bojuje za nastolení demokracie v lůnu Číny?

Bohužel to jsou asi témata, jejichž zpracování vyžaduje hlubší znalost Číny, a možná dokonce i znalost čínštiny. Což jsou na zpravodaje ČT zřejmě moc vysoké nároky.

Tak alespoň jeden typ pro paní Šámalovou - 18. září t.r. budou na Tchaj-wanu (ano, ten tady taky ještě je) udělovat Cenu Tang, což je nová „asijská nobelovka“, jejíž letošní laureátkou bude mimo jiné bývalá věhlasná norská premiérka Brundtlandová.

To by možná stálo za výlet...

Autor: Lukáš Pachta | pátek 5.9.2014 9:39 | karma článku: 14,65 | přečteno: 961x