NATO slaví 70 a je ve skvělé formě

Když před 20 lety hlasovala česká Poslanecká sněmovně o našem vstupu do NATO, bylo to jedno z nejdůležitějších hlasování v historii českého parlamentu.

Jsem upřímně rád, že vstup do NATO byl tehdy schválen. S odstupem lze říci, že strany, které byly tehdy proti, zejména KSČM, byly a jsou jasným ohrožením bezpečnosti naší země. Otázkou je, jak by tehdy hlasovali Piráti, kdyby byli v Parlamentu.

Od té doby se hodně změnilo, ale NATO zůstává pilířem naší bezpečnosti. Při vší úctě k evropským obranným ambicím, které podporuji, se domnívám, že bez NATO to nepůjde. Z EU právě odchází Británie, tedy země s největší a nejvyspělejší armádou v Evropě. Francie, druhá země v pořadí v rámci EU, to sama nezachrání. Je důležitá interoperabilita evropských sil, k tomu má sloužit Evropský obranný fond, ale spolupráce s NATO je klíčová.

O Donaldu Trumpovi si můžeme myslet cokoli, ale jednu věc mu musíme přiznat. Donutil evropské spojence, aby zvýšili své výdaje na obranu. Musel k tomu ale použít až nevybíravého nátlaku, když hrozil, že USA se z Aliance stáhnou.

V době, kdy NATO slaví 70. narozeniny, je naštěstí tato krize zažehnána. NATO je funkční a připravuje se na nové hrozby a výzvy, jakými jsou kybernetická bezpečnosti či vzrůstající rivalita s Čínou. Velkou zásluhu na urovnání sporu a dobré spolupráci má generální tajemník Stoltenberg.

Myslet si, jako někteří, že NATO nahradíme evropskou armádou, je naivní. Americkou a britskou sílu v pozadí zatím ve světě nic nedokáže nahradit. Zatím naštěstí ani síla čínská.

Psáno pro server Info.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Pachta | úterý 9.4.2019 11:00 | karma článku: 12,87 | přečteno: 354x