Koronavirus - Proč je opět EU tím špatným?

Na EU a Brusel se dá svalit ledaco. Když je příliš aktivní, čelí kritice. Když je málo aktivní, tak také. Bruselské orgány varovaly členské státy před pandemií už v lednu. Mnohé evropské státy situaci hrubě podcenily. 

Z jejich chyb jsme se mohli v ČR poučit a zavést rychle účinná karanténní opatření. 

EU nemá přímé pravomoci v oblasti zdravotnictví a veřejného zdraví. Zde nemůže dělat téměř nic. Paradoxem je, jak psal Scott L. Greer v NY Times, že s nějakou epidemií choroby zvířat by se EU vypořádala rychle, na to má nástroje. Chorobu lidí ale řešit neumí, protože ani nemůže. Druhým paradoxem ale je, že ani v USA toho federální vláda pro jednotlivé státy, zejména stát New York, moc nedělá. 

Problém je ale nedostatek skutečného soucitu s mohutně zasaženými zeměmi. Soucitu, který by šel dál, než jen ke slovům podpory a posílání přebytečného zdravotnického materiálu, jehož množství může jen slabě mediálně konkurovat dodávkám z Číny. Soucitu, který by opravdu přiměl bohaté státy severu Evropy významně finančně pomoci Itálii a Španělsku. Pokud by se to podařilo, byla by to skutečná Unie. Zatím to na ni ale nevypadá. 

Brusel za koronavirus nemůže a nemůže ani za to, že státy na epidemii nebyly připraveny. Kdyby EU neexistovala, epidemie by neprobíhala lépe. Naopak, bez Unie by státy Evropy byly ještě sobečtější, než jsou. Státy mohly své hranice uzavřít klidně již v půlce února, nikdo by jim nebránil. Mnoho lidí by sice přišlo o zápas Ligy mistrů v Bergamu a lyžování v Ischglu, ale nenakazila by se alespoň půlka Evropa.

Bruselské instituce by se tváří v tvář krizi své legitimity měly maximálně snažit pomáhat státům a konkrétním lidem. Komise převedla peníze v rozpočtu a vyčlenila miliardy na boj s koronavirem. Je to dobré, ale není to dost. Evropský parlament nabídl svou budovu pro potřeby zdravotníků, včetně tisícovky obědů z kantýny denně. To je pěkné gesto, ale nestačí.

EU bude pomáhat tak, jak my sami budeme do budoucna chtít, aby pomáhala. Jaká jí k tomu nastavíme pravidla a jaké jí dáme možnosti. Teď ještě jen probudit ten vzájemný soucit.  

 

Autor: Lukáš Pachta | středa 8.4.2020 20:18 | karma článku: 14,95 | přečteno: 618x