Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

19. sjezd v Pekingu a vztahy přes úžinu – mírné vyostření vztahů v mezích status quo

V minulém a tomto týdnu probíhal v Pekingu 19. sjezd KS Číny. Současný generální tajemník Si Ťin-pching upevnil svou moc, trochu na způsob předsedy Maa. Jake dopady to bude mít na vztahy s demokratickým Tchaj-wanem?

V minulém a tomto týdnu probíhal v Pekingu 19. Národní sjezd Komunistické strany Číny. Podle očekávání došlo k tomu, že současný prezident Číny Si Ťin-pching upevnil svou moc, a to do takové míry, že to až hraničí s odklonem od dosavadního modelu kolektivního vedení. Jeho postavení je natolik silné, že se ve vztahu k jeho osobě v oficiálním diskursu pomalu vžívá označení lingxiu (vůdce).

Od konsolidovaného vedení bylo možné očekávat zostření kurzu vůči Tchaj-wanu. Si Ťin-pching ve svém hlavním středečním projevu (zpráva 19. sjezdu) skutečně otázku Tchaj-wanu nadnesl a pronesl, že ČLR nebude tolerovat separatismus a případné tchajwanské vyhlášení nezávislosti. Generální tajemník rovněž zmínil konsensus z roku 1992 o jedné Číně. Je také příznačné, že Tchaj-wan měl v Siově projevu místo hned po Hongkongu a Makau, což indikuje, že ČLR Tchaj-wanu stále nabízí model „jedna země, dva systémy“. Již několik let pokračující utahování šroubů v bývalé britské kolonie může ale tchajwanské představitele spíše varovat, že toto by byla krajně riskantní cesta.

Prezident Si drží linii, že výsledným cílem je sjednocení Tchaj-wanu s ČLR, a to i za použití síly. Otázkou je, jak daleko by ale byl ochoten zajít. To, že v projevu zmínil faktor „vyhlášení nezávislosti“ ze strany Tchaj-wanu, naznačuje, že Čína bude v zásadě tolerovat dosavadní status quo fatické - nikoli však de iure - samostatnosti, pokud Tchaj-wan nepřikročí formálnímu vyhlášení nezávislosti, například na základě výsledku referenda.

Důvodů pro uměřený postup ze strany Číny je mnoho. Čína a Tchaj-wan jsou i přes nedávné ochlazení vztahů a pokles čínských turistů na ostrově stále velmi ekonomicky provázány skrze investice a výrobní kapacity, zejména na pevnině. Mírové vztahy přes úžinu prospívají hospodářství obou zemí a bylo by nemoudré je destruovat. Také čínská veřejnost by asi nemile nesla rozsáhlé ztráty na životech a hospodářství, které by případná vojenská agrese vůči Tchaj-wanu jistě přinesla. Velmi důležitým faktorem je také zřejmě americký prezident Donald Trump, za jehož vlády USA obnovily dodávky zbraní Tchaj-wanu a verbálně posilují bezpečnostní garance vůči ostrovu. Čína si je také vědoma toho, že se od ní na mezinárodní úrovni nyní očekává spíše mírotvorná činnost, zejména pokud jde o Severní Koreu.  

Kontakty přes tchajwanskou úžinu jsou dnes poměrně intenzivní. Bude to tak I nadále?

Pohled z Tchaj-peje

Tchaj-pej s vládou v barvách Demokratické pokrokové strany (DPP) si je těchto výše zmíněných omezení vědoma a kalkuluje s tím, že bude nadále rozvíjet mírové vztahy s pevninou a zároveň neustoupí ze svých současných priorit, mezi které patří větší orientace na Jihovýchodní Asii a odmítnutí explicitně uznat konsensus o jedné Číně (oficiální diskurs tchajwanské vlády hovoří pouze o respektu k historickému faktu). 

Oficiální reakce ministerstva pro vztahy s ČRL (Mainlad Affaird Council) je taková, že Tchaj-wan lituje ostrých slov čínského prezidenta a vyzývá k dialogu. V prohlášení se píše, že tuto otázku není možné řešit unilaterálně a že pro tchajwanský lid již není atraktivní formule o „jedné Číně“ či „jedné zemi a dvou systémech“. Podle tchajwanské strany nejsou skutečnými příčinami rozporů rozdíly v politických systémech na pevnině a na ostrově, nýbrž umělé obstrukce a hledání sporů.

Zájmem Tchaj-wanu jsou vztahy s pevninou, které budou oboustranně výhodné a nebudou politicky podmiňovány (např. uznáním jedné Číny apod.).

13. října 2017 hovořil na konferenci v Bruselu náměstek ministryně pro vztahy s pevninou, Chang Tien-chin, který na tchajwanského vládního představitele nebývale otevřeně hovořil o potřebách reforem v Číně. Vyzval Čínu, aby ratifikovala Mezinárodní pakt o občanských a politických právech a nabídl Číně tchajwanské zkušenosti z přechodu k demokracii.

Vzájemné vztahy, které začaly prvními cestami na pevninu přesně před 30 lety v roce 1987, však nyní komplikují dvě kauzy: souzení tchajwanského lidskoprávního aktivity Lee Ming-cheho v ČLR a kauza členky Komunistické strany Číny pocházející z Tchaj-wanu. Lee Ming-che je stále vězněn a je souzen ve vykonstruovaném procesu a tchajpejská vláda není schopná tomu nijak zabránit. Údajná členka KS Číny, Lu Li´an, se sice narodila na ostrově, ale již dlouho má čínský pas. Čínská propaganda ale neváhá hovořit o „komunistech z provincie Tchaj-wan“.

Silná prohlášení z pekingského sjezdu vůči Tchaj-wanu se dala tedy očekávat a vláda v Tchaj-peji je nucena je přečkat, aniž by na ně reagovala příliš silně a razantně. Koneckonců má velkou naději, že Peking se opět uchýlí k dlouhotrvajícímu a v zásadě oboustranně výhodnému status quo.

Psáno pro server sinopsis.cz

Autor: Lukáš Pachta | pátek 27.10.2017 10:03 | karma článku: 7,10 | přečteno: 166x
  • Další články autora

Lukáš Pachta

Čínská medicína na naši naivitu

Kdybychom parafrázovali Jimmyho Cartera a jeho výrok o SSSR v důsledku invaze do Afghánistánu, tak o Číně jsme se toho za poslední měsíce dozvěděli více, než za desítky let před tím.

9.6.2020 v 8:51 | Karma: 38,39 | Přečteno: 7089x | Diskuse| Politika

Lukáš Pachta

Kung-fu - desítka filmů pokračuje

Jako správný fanoušek kung-fu filmů se nechci zastavit jen u první desítky - viz můj minulý blog - ale pokračuji dál.

29.4.2020 v 13:45 | Karma: 8,34 | Přečteno: 569x | Diskuse| Kultura

Lukáš Pachta

Tchajwanská lekce zvládnutí epidemie i ostražitosti vůči Číně

Tchaj-wan se do popředí světového dění dostává často v souvislosti se vztahy s Čínou, která jej považuje za svou provincii.

23.4.2020 v 19:54 | Karma: 16,15 | Přečteno: 238x | Diskuse| Politika

Lukáš Pachta

Koronavirus - Proč je opět EU tím špatným?

Na EU a Brusel se dá svalit ledaco. Když je příliš aktivní, čelí kritice. Když je málo aktivní, tak také. Bruselské orgány varovaly členské státy před pandemií už v lednu. Mnohé evropské státy situaci hrubě podcenily.

8.4.2020 v 20:18 | Karma: 14,95 | Přečteno: 618x | Diskuse| Politika

Lukáš Pachta

Evropská unie nezavírá oči před čínskými represemi v Sin-ťiangu

Poslanci Evropského parlamentu na konci roku 2019 udělili Sacharovu cenu za svobodu myšlení ujgurskému profesorovi a vězni svědomí, Ilhamu Tohtimu. Stalo se tak přesně 30 let poté, co byla tato cena udělena Alexandru Dubčekovi.

28.2.2020 v 12:23 | Karma: 7,58 | Přečteno: 166x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1013x
Politolog, specialista na mezinárodní politiku a Evropskou unii.

Studoval jsem na Institutu politických studií v Paříži a působil jsem mimo jiné jako výzkumník v Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM či poradce europoslankyně Jany Hybáškové. Nyní pracuji v Evropském parlamentu. Zabývám se historií a mezinárodní politikou, evropskou integrací, současnou Čínou a Tchaj-wanem.

Kontakt: lukas.pachta@ep.europa.eu

 

Seznam rubrik