Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V čem jsou nevidomé matky horší?

Je starostlivou a milující matkou, dává do péče o své batole více energie, než většina jiných žen. Ale když jde po ulici, slýchá nadávky a pohoršení. Kamenují ji za to, že nevidí... Choulostivé téma! Jenže dokud o něm mlčíme nebo pouze opakujeme teorie z knih, nepohneme se z místa. Žijí tu s námi, svéprávní a připraveni splnit si maximum svých snů: NEVIDOMÍ.

Mateřství je pro všechny směsí lásky a obav.Lucie Paceltová

Jak se chovat k nevidomým? Jaký zaujmout postoj k jejich přání vychovávat samostatně vlastní děti? Není nad konkrétní příklady. Samozřejmě nebudu zabíhat do osobních údajů hlavní postavy příběhu, šlo by o hrubé porušení etiky a vzhledem k agresivitě některých čtenářů iDnesu o hyenismus. Podobný příběh se může odehrát kdekoli: v Praze, v Olomouci, v Plzni...

Seznámily jsme se náhodou, v čekárně dětské lékařky. Šla jsem s dcerou na kontrolu, a co nevidím, na lavičce sedí mezi maminkami i moje známá, skvělá canisterapeutka. Pozdravily jsme se a vyšlo najevo, že je zde v roli osobní asistentky nevidomé maminky, která jde také na kontrolu s miminkem. Byly jsme s onou mladou paní vzájemně představeny, a jelikož fronta do ordinace se táhla, povídaly jsme si všechny tři a naše dítka se zvědavě okukovala. Mezi lidmi s postižením a pracovníky kolem nich mám hodně známých díky mým zaměstnáním a aktivitám z minulosti. Tato témata mě velmi zajímají odborně i lidsky, proto jsem byla ráda, že je nevidomá paní otevřená a sděluje mi různé své zážitky a postřehy. Jelikož jsme zjistily, že od sebe nebydlíme až tak daleko, zeptala se paní, jestli bych s ní nešla někdy na společnou procházku - pokud se neděsím, že je slepá. Já na to, že jestli se neděsí, že mám velkého psa, nebude problém... A známost byla na světě.

Čas od času jsme se navštívily nebo šly na procházku a já vždy jen zírala! Nejen nad tím, co vše jsem slyšela, ale především nad tím, co jsem viděla. Dívka byla mladší než já. Narodila se prý zdravá, ale předčasně, a o zrak ji připravily tehdejší nemocniční inkubátory. Zvládla ale dobře vše, co obnáší městský život a vystudovala i střední školu. Pak se přestěhovala do města, kde to neznala, pracovala zde, našla si slušného a rovněž pracujícího přítele, vzali se a chtěli založit rodinu. Oba nevidomí. Hodně vše promýšleli a pátrali po tom, co a jak dělat. Během jejího těhotenství i nyní s již více než ročním dítětem zatím neudělali žádnou velkou chybu, nedošlo k žádné vážné nehodě či úrazu. Přesto trvale narážejí na (v lepším případě) nedůvěru, nahlašování úřadům a  prověřování, na ošklivé poznámky a nadávky. Kdo manžele pozná blíže, nešetří chválou, ale střety s cizími lidmi jim dávají zabrat takřka denně. Přitom když jsem paní pozorovala, byla nesmírně šikovná a opatrná. Běžnou péči jako přebalování, koupel, nošení dítěte v kapse na břiše, vaření a krmení zvládala s přehledem. A jak dítě rostlo, přidávala i jiné aktivity. V knihách značky, co je na obrázcích. Hry spíše s předměty a založené na hmatu či zvucích, venku i v bytě dokázala dobře popsat dítěti slovy, co se nyní kolem děje a proč. Měla i vyvinutější cit pro citoslovce vydávané miminkem, přesně věděla, co který vzdech znamená. Uši jako radar. A nezapomenu, jak bezchybně věšela prádlo, aby se s ním už nemusela žehlit. Přitom měla dítě přepnuté ve vaku na záda - to se skvěle bavilo podáváním kolíčků a chytáním šňůry. Běžná idylka.

Na této paní jsem zkrátka neshledala nic nepatřičného. Přesto jsme se vídaly málo, a to nejen kvůli nemocem či trochu větší vzdálenosti bydlišť. Mírný odstup byl z mé strany, a to z prostého důvodu: zjistila jsem, že jsme koníčky i stylem života odlišné. Měly jsme většinou i jiné názory na výživu a péči o děti, což je dnes běžný jev, zaručeně správných směrů v tomto "odvětví" je kopec. Ale zkrátka, když se sejdou dvě skalní nátury, které to neměly jednoduché a musely si svoji cestu proklestit trním, tak si obvykle buď sednou na první pohled, nebo to neladí nikdy. A já cítila, že je to to druhé. Nejvíc mi vadilo, jak málo chodila paní s dítětem ven. Někam dál minimálně, nejčastěji jen na pidizahrádečku mezi domy, ohrazenou po pár krocích zdí a ploty. Když dítě začalo chodit, překvapeně zjistila, že nebude možné držet je způsobně za ruku, že prostě vesele zdrhá, a teprve po delší době začala objednávat specielní vodítko, vyrobené pro její potřeby. Nevyhledávala místa s vyšším "podílem přírody" nebo dětská hřiště, zkrátka centra všeho, co děti rády pozorují a kde se chtějí stále aktivněji účastnit. Byla zkrátka orientovaná jinam a podle toho, co říkala, to tak nějak podobně měly i její kamarádky. Ano, dnes je v mnoha rodinách - a netýká se to zdaleka jen měst! - běžné, že aktivity na co nejčerstvějším vzduchu jsou minulostí z vyprávění, vzácným jevem. A mně je z toho mdlo. Neříkám, že trávím venku celý den a trajdám po výšinách horských, ale dělám v rámci možností co se dá, aby se dcerka ocitala venku nejlépe dvakrát denně. A pokud počasí jakž takž přeje, koná se několikrát za měsíc větší či menší výlet: na blízký kopec, za koníčkama a ovečkama, do lesa atd. Všech dětí, kterým rodiče neumožní pozorovat brouky, vrtat se v hlíně a osahávat sluncem vyhřáté šutry, je mi líto.

Tak jsem zkrátka činila stále větší komunikační pauzy, až nedávno jsem to nevydržela a řekla do mobilu kulantně, leč upřímně, jak její přístup vnímám. Nu, vyslechla jsem si co proto. Zraněná matka mi  vytmavila, že ji urážím jako ostatní, přitom nevím nic o krásných pokrocích jejího dítěte ani o tom, jak to má těžké. Že jsem si nikdy neudělala se zavřenýma očima ani kafe. Že když mi vadí, že chodí málo na procházky, měla jsem ji častěji pozvat - vždyť proto mi volávala, těšila se na tato pozvání... A tak dále, popřály jsme si tedy hezký život a konec.

Svým způsobem měla pravdu a řeknu vám, bylo mi líto, že jsem jí ublížila. Ale Pravda je relativní a nosí více tváří, což se mi nepovedlo vysvětlit a bylo i zřejmé, že by to nemělo smysl. Její hezké zdravé a šikovné dítě jsem sice neviděla od vánoc, ale jeho přirozené potřeby jistě nebudou příliš odlišné od potřeb, které přímo sálají z mé dcerky. Dále vůbec nemám problém s tím, že dotyčná je nevidomá - totéž bych řekla i kterékoli jiné matce. A když paní toužila po rovnoprávnosti, tak jsem s ní také jako s kýmkoli jiným jednala, na rovinu. A to jsem ještě spolkla chuť podotknout, že pokud  nemá v okolí dost ochotných lidí k náročnějším společným procházkám, stačilo si aspoň na dvě hoďky týdně zaplatit opět nějakou asistentku z tyflo centra, za kterou už ovšem nechce utrácet. Nuzně nežijí, jen mají jiné priority, do čeho dávat peníze. Nevidomá matka měla dále pravdu v tom, že nemám potuchy jak se jí těžce žije. Nicméně co mám zase zmapováno skvěle, je přehled, v čem je těžký můj život. Jsem v týdnu většinu dne sama na dítě a psa, což není úplně snadné zkombinovat ohledně venčení. K tomu jakožto podnikavá umělkyně sem tam doma po nocích pracuji, zatím stále zdarma a na nejisté příjmy teprve čekám. To je fajn motivace k nadstandartním výkonům. A mám také hned několik přátel, kteří jsou na vozíčku nebo pečují o těžce postiženého potomka. S těmito lidmi jsem v kontaktu a chci mít sílu pro naslouchání jejich steskům. A co především: musím být fit a k dispozici své rodině. Jakmile přijdou děti, nejcennější a nejvzácnější komoditou se stává čas. Proto si pečlivě vybírám, s kým, kolik jej a k čemu budu trávit. Jistě mi mnozí potvrdíte, že ve stadiu malých prcků jste na pár let, někdy i na trvalo, ztratili některé přátele. Není v tom zášť ani selhání té či oné strany. Jen se příliš změnily zájmy a cíle, už to neladí, dře to. Je lépe setkávání s kamarádkou z dětství omezit či přerušit, než je udržovat uměle z nostalgie a činit je stále trapnějšími. A nové kontakty sice vznikají také (např. "kočárkové kamarádky"), ale i ty jsou oboustranně lustrovány a co neklape, to se omezí na náhodná setkání - a tak je to přirozené, tak to má být. Navíc není snadné mít za kamaráda někoho, za koho při setkání nesete částečně zodpovědnost a potřebuje více vaší soustředěnosti, než je běžné. Tedy oprava: snadné to je, pakliže jste si velmi blízcí a ono přátelství vám dává zpět energii vloženou. Ale jinak bohužel ne.

Co jsem se tedy snažila sdělit? To, že i lidé, kteří značně vybočují ze společensky vžitého normálu, mohou být kvalitními spoluobčany, pracovníky, rodiči. A my nemáme právo je odsuzovat, pokud k tomu nemáme konkrétní vážný důvod. Ale také nemáme povinnost sdílet s nimi více citů a času, než kolik cítíme jako přirozenost.

Autor: Lucie Barošová | čtvrtek 13.3.2014 7:00 | karma článku: 11,63 | přečteno: 814x
  • Další články autora

Lucie Barošová

Shrnutí roku: Jak přijmout dar nedar?

Sleduji roční výcucy světových i domácích zpráv. Lidstvo i Čecháčstvo provokuje k rekapitulaci i mne: Co jsem letos získala? Bráno z hlediska teorie "vyplivnutí na pustý ostrov", tedy, co by mi zbylo, kdybych přišla o hmotné statky = moudra a další posuny v nitru lebky. Takové dary nedary. Také jste je dostali? A jaké byste si přáli jako výzvu pro příští rok?

31.12.2014 v 10:10 | Karma: 11,25 | Přečteno: 712x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Kuras vybuchl a není se čemu divit

Debata v Českém rozhlase na téma islám doznala nečekaného konce: oba diskutující se rozešli ve zlém, oba před oficiálním koncem pořadu. Lidé teď o tom rozumují, ozývají se hlasy proti všem drtičům vyznavačů Mohameda. Také jsem citlivá na jakékoli házení lidí do jednoho pytle, nicméně si myslím, že tento konkrétní konflikt byl o něčem jiném. Pana Kurase se zastávám.

27.11.2014 v 9:40 | Karma: 40,31 | Přečteno: 6977x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Obří špinavý byznys od A do Z, aneb co baštíme po kilech

Jeden aby se dneska bál nakupovat! Taky už vás ty alarmy o škodlivosti toho či onoho prudí? Pohoršuje vás předhazování smutného osudu lidí a zvířat kdesi v tramtárii, protože co vy s tím? Souhlas - k nápravě zeměkoule jsme malí páni a každý máme svých starostí dost. Ale víte co? Mně to stejně nakonec nedalo a našla jsem si o palmovém oleji fakta. A říkám vám - jsme v něm naložení až po uši!

1.10.2014 v 10:05 | Karma: 21,19 | Přečteno: 1412x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Lucie Barošová

Mrtvé dívenky jsou v lese i v nás

Naše děti. Potají si zblízka prohlížíme jejich tvář, když spí. Posloucháme jejich obdivné řeči o pejscích a kočičkách. Než jsme je měli, většinu z nás nenapadlo, že bychom kdy toužili říkat někomu tak malému:Miláčku! Ale už je to tady, plácáme se v citech a nejhezčí slova, která jsme kdy slyšeli, zní: Miluju mámu a tátu! Půjde jim to na tanečních? Přerostou nás jednou? Nechají se od nás ještě obejmout, až vyrostou...? A náhle konec. Vražda ---

10.9.2014 v 23:35 | Karma: 23,95 | Přečteno: 1410x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Ten, kdo vešel do kamene

Prožít tak nějaké pohádkové dobrodružství! Umět létat nebo předpovídat budoucnost! To jsou naše touhy z dětství, které později přecházejí zase do jiných divokých představ. Já si třeba utkala pohádku o velkém balvanu, ve kterém je ukryta veškerá moudrost světa, a o vyvoleném, kterému je za jeho skutky dovoleno do kamene vstoupit. Když pak dotyčný člověk vyjde ven, je osvícený, plný míru a poznání. Toužila jsem spatřit ten zázrak! Najít někoho, kdo vešel do kamene a promluvit si s ním.

22.7.2014 v 7:00 | Karma: 20,38 | Přečteno: 746x | Diskuse| Letní povídka
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Seznam rubrik