Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Arnold řekl: Jezte méně masa

Starý dobrý Arnold Schwarzenegger spustil začátkem léta zajímavou "nemasovou" kampaň o zdravé životosprávě - a budete se divit, jejím těžištěm není ochrana zvířat, ale ochrana lidí. Jsem všežravá, přesto se mi jeho výzva líbí.

Když to shrnu, měli bychom ubrat z naší spotřeby masa, protože tím ulevíme životnímu prostředí i svým žaludkům. Vše souvisí se vším: přemíra konzumu posledních desetiletí a plýtvání tím, co mělo být spíše vzácné, si už vybírá svou daň.

Arnoldovy výzvy si všimli hlavně vegetariáni a vegani, ale osobně si myslím, že je dělaná hlavně pro nás, masorády. Klidně si video pusťte, nejde o nic popuzujícího či urážlivého. Neuvidíte žádné smutné oči týraných zvířat, nýbrž horkem a pustinou bloudícího terminátora + fakta o tom, jak masný průmysl zatěžuje planetu. Blogy iDnesu nejsou z rozumných důvodů proklikávací, ale okopírujte si do You Tube tohle: Arnold Schwarzenegger & James Cameron Campaign for Less Meat Consumption.

Nemám ráda věčné spory a napříč společností, rozčleněnou do vojsk dle stravovacích návyků. Mám kamarády ve všech sekcích a sama jsem kategorie labužník, to jest: miluji všechno! Zároveň chci ale pro sebe a rodinu vařit co nejzdravěji a není mi jedno, co se děje s naší matičkou zemí a s tvory a květenou na ní. Takových je nás hodně, že? Takže, co s tím? Jak začít?

Neumím si představit, že bychom ze dne na den udělali tlustou čáru a do řeznictví už nevstoupili. Proč? Naše chutě a trávicí systémy by ještě nebyly zvyklé a ani bych neznala dost opravdu chutných bezmasých receptů. Po pár týdnech bychom asi akci naštvaně ukončili s ujištěním, že nad pečínku a klobásky není. Takže jsem na to šla od lesa: Zkouším několikrát do měsíce nové bezmasé recepty. Hledám je v naší i cizokrajné kuchyni (všichni přece jedli po celá staletí maso jen střídmě) a také na stránkách vegetariánů a veganů. Každý recept rodinně vyhodnocujeme a vypadá to asi tak, že třetinu už nezopakujeme, třetinu zařadíme do "žebříčku popularity našich jídel" a poslední nejistou třetinu zopakujeme ještě jednou, často v pozměněné formě, a zvážíme, zda bude palec nahoru či dolů. My, labužníci, totiž nemíníme u stolu trpět! Tohle páchám v intenzivnější podobě asi tři roky. Výsledkem je, že se nám repertoár neuvěřitelně rozrostl o desítky bezmasých jídel. Nebo také o jídla, které se o maso či špečíček jen šmrncly, a proto jsou skvělá. A jak si tak vařím a střídám to, tak logicky tím, že poměr bezmasých pokrmů vůči masitým výrazně stoupl, klesá nám spotřeba masa, aniž bychom to brali jako újmu. Líbí se nám nové chutě a možnosti, spíž je plná různých pytlíčků a semínek a zdvojnásobila jsem spektrum koření. Někdy jíme masa opravdu málo, jindy více - řídíme se citem. Stejně tak si nedělám předem cíl, kam až chci takto dojít. Razantní změnu ale v těchto letech nechystám, protože mám malé děti a zastávám názor, že pestrá strava je pro ně nejlepší. Ale zároveň chci být připravená na dost možnou verzi, že až jednou prďolíci zmoudří a začnou mít vlastní názory, může některý z nich přijít s tím, že chce být vegetarián. A, heleďte se - já jako nebudu za trubku! Zvládnu tohle mládě nakrmit a taky ho naučím do začátku, jak si má kuchtit samo, bude-li o to stát. Také mám dost vegetariánských a veganských kamarádů a chci je umět pohostit. Chci doma mír a toleranci a jsem na ni připravená i v kuchyni.

S tímto souvisí i téma mléčný průmysl. Modří už vědí, že i v oblasti sýrů a mléčných dezertů a svačinek jsem gurmánkou, ááách! Akorát tento průmysl je v huntování přírodních zdrojů hned za masným, ach jo! Přiznám se, že tady postupuji ještě pomaleji, než s masem. Ale i pomalý postup je postup! Hnula jsem se v mých anemických dobách, kdy jsem se dozvěděla, že když jím něco bohatého na železo a souběžně k tomu šupnu mléko, výsledek stojí za prd. Tehdy jsem s údivem zjistila, že hodně receptů "ke konci přidej smetanu" je chutných i bez ní, občas je tedy dělám bez. A taky to moje věčné kradmé chození do lednice na mléko lze nahradit i mlsáním něčeho jiného. A myslíky jsou lepší zalité čajem nebo suché... Když se chce, všechno jde.

Koho téma zaujalo a chce znát souvislosti a čísla z domova i zahraničí, může si zadara stáhnout výbornou odbornou publikaci Atlas masa.Vygůglete si ji u Hnutí DUHA.

 

Autor: Lucie Barošová | úterý 30.8.2016 7:00 | karma článku: 16,25 | přečteno: 666x
  • Další články autora

Lucie Barošová

Kuras vybuchl a není se čemu divit

Debata v Českém rozhlase na téma islám doznala nečekaného konce: oba diskutující se rozešli ve zlém, oba před oficiálním koncem pořadu. Lidé teď o tom rozumují, ozývají se hlasy proti všem drtičům vyznavačů Mohameda. Také jsem citlivá na jakékoli házení lidí do jednoho pytle, nicméně si myslím, že tento konkrétní konflikt byl o něčem jiném. Pana Kurase se zastávám.

27.11.2014 v 9:40 | Karma: 40,31 | Přečteno: 6977x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Obří špinavý byznys od A do Z, aneb co baštíme po kilech

Jeden aby se dneska bál nakupovat! Taky už vás ty alarmy o škodlivosti toho či onoho prudí? Pohoršuje vás předhazování smutného osudu lidí a zvířat kdesi v tramtárii, protože co vy s tím? Souhlas - k nápravě zeměkoule jsme malí páni a každý máme svých starostí dost. Ale víte co? Mně to stejně nakonec nedalo a našla jsem si o palmovém oleji fakta. A říkám vám - jsme v něm naložení až po uši!

1.10.2014 v 10:05 | Karma: 21,19 | Přečteno: 1412x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Lucie Barošová

Mrtvé dívenky jsou v lese i v nás

Naše děti. Potají si zblízka prohlížíme jejich tvář, když spí. Posloucháme jejich obdivné řeči o pejscích a kočičkách. Než jsme je měli, většinu z nás nenapadlo, že bychom kdy toužili říkat někomu tak malému:Miláčku! Ale už je to tady, plácáme se v citech a nejhezčí slova, která jsme kdy slyšeli, zní: Miluju mámu a tátu! Půjde jim to na tanečních? Přerostou nás jednou? Nechají se od nás ještě obejmout, až vyrostou...? A náhle konec. Vražda ---

10.9.2014 v 23:35 | Karma: 23,95 | Přečteno: 1410x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Ten, kdo vešel do kamene

Prožít tak nějaké pohádkové dobrodružství! Umět létat nebo předpovídat budoucnost! To jsou naše touhy z dětství, které později přecházejí zase do jiných divokých představ. Já si třeba utkala pohádku o velkém balvanu, ve kterém je ukryta veškerá moudrost světa, a o vyvoleném, kterému je za jeho skutky dovoleno do kamene vstoupit. Když pak dotyčný člověk vyjde ven, je osvícený, plný míru a poznání. Toužila jsem spatřit ten zázrak! Najít někoho, kdo vešel do kamene a promluvit si s ním.

22.7.2014 v 7:00 | Karma: 20,38 | Přečteno: 746x | Diskuse| Letní povídka

Lucie Barošová

Do nedávna mě vegani prudili

Zase měli veřejnou akci! V Praze. Ne že bych tam byla, ale pozorovala jsem jejich přípravy na Facebooku. Vegani s fotkami kočiček a pejsků, vůkol květinky. Papíry s mírovými hesly vybarvené pastelkama a fixkama... Co vy na to? Nasírají vás? Pohoršuje vás to? Nebo snad inspiruje...?

22.6.2014 v 8:00 | Karma: 15,96 | Přečteno: 2372x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Seznam rubrik