Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Svatý Václave,

vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha! Kriste eleison.“ slova této prastaré duchovní písně snad někdy ze 12.století přebásněná do Českého kancionálu z roku 1683 jezuitským knězem Matějem Václavem Šteyerem dnes zaznívala snad ve všech kostelích, kaplích, bazilikách i katedrálách Čech, Moravy a Slezska. Mají nám tato slova ještě co říci i dnes v době, kdy se k církvím otevřeně hlásí méně než třetina obyvatel země? Jsou stále platná? Jsou dnes vůbec k něčemu?

Zastavme se a poslouchejme ta slova. Stejně jako slova druhé dnes zpívané písně V zemi věrných Čechů. Nebojme se poslechnout moudrosti našich předků. Nebojme se naslouchat slovům duchovní písně, i když třeba víru nesdílíme. A opravdu víru nesdílíme? Opravdu jsme tací ateisté, jak se o obyvatelích této země hovoří?

Mnoho otázek, na které si zkusím odpovědět. A začnu nejprve od posledních. Jak je to s námi a vírou? Praktikujících věřících je stále méně a méně. Více se zaměřujeme na materiální stránku života. Našimi modlami jsou peníze, spotřeba, lepší televize, lepší auto … Utíkáme k těmto věcem a milujeme je. Milujeme svůj vlastní úspěch, který je dnes vyjádřen penězi. Tato masáž našeho vědomí je ze všech stran. Od kolegů, přátel, rodiny, z médií. Ze všech stran je nám podsouváno, že jedinou skutečně měřitelnou hodnotou úspěchu a kvality našeho života jsou peníze. V tomto souhrnu tlaků pak už na víru nějak místo nezbývá. Ale není to jen a pouze naše vlastní pohodlnost? Není snaha vydělávat velké peníze ve své podstatě jen náhražkou naší vlastní neochoty něco obětovat? Se snahou o co největší výdělky, dosažení co nejvyššího pohodlí, luxusu nám ale něco uniká. Především je asi dobré připomenout si slova Járy Cimrmana ze hry Vizionář: „Je přísně zakázáno brát si s sebou cokoliv do hrobu“. Co všechno získáváme a co ztrácíme? Získáváme peníze, majetek, pomíjivé pozlátko našeho života, ze kterého děláme vrchol ctností, ale skutečné ctnosti nám unikají. Kam se vytrácí lidskost, soucit, odpuštění, touha po poznání, sounáležitost, láska, pravdivost? Ty skutečné ctnosti, které vyžadujeme od svého okolí, ale sami zapomínáme, že i my jsme okolím někoho jiného a jsou vyžadovány i od nás. Ve světě, kde vládnou peníze už pro víru a ctnosti místo nějak není. Ale to je jen zdání. Vzpomeňme, kam jsme v posledních desetiletích přicházeli, když nám bylo zle. Když to s naší zemí bylo špatné. Ano, první demonstrace probíhaly vždy „u koně“. Byl a je to svatý Václav, který je pro nás symbolem. Symbolem naděje českého národa. Symbolem jeho tisícileté historie, pohnuté i slavné. Je to naše podvědomá touha, i když stále více utlačovaná hmotnými statky a bažením po nich, touha po spravedlnosti, po právu, po skutečné svobodě. Je to naše podvědomá víra ve vítězství práva, ve vítězství myšlenky dobra nad zlem, která naše kroky vedou právě k svatému Václavu jako symbolu a hlavnímu patronu české země. Nic na tom nezměnila vláda nesvobody a vymývání mozků ze strany předcházejícího režimu. Ač se dnes stále častěji hovoří o tom, že současnými „vymývači mozků“ jsou církve, jako reprezentanti víry, není to pravda. Ať v Boha věříme, či ne, máme svou touhu po právu a svobodě stále ukrytou někde uvnitř svého já. Někteří velmi hluboko, tak hluboko, že tato prostá lidskost je slovy takřka nevyvolatelná a ozývá se jen v obdobích kritických pro zemi. Někteří jen nechtějí totmuto vnitřnímu hlasu naslouchat. Ale naše utíkání se k svatému Václavu na koni v dobách nejtěžších ve mně přeci jen vyvolává naději, že to s lidem českým v otázce víry ještě nebude ztracené. Ne, nezaměňujme nyní víra a chození do kostela. Tato víra je víra v pravdu, víra v právo, víra v lásku, víra v člověka.

Jaký je odkaz svatého Václava pro dnešní dobu? Je vůbec ještě tento odkaz aktuální? Vždyť od mučednické smrti tohoto světce uplynulo již téměř jedenáct století. Jak v toku věků by mohl odkaz knížete nebýt zaprášen, znehodnocen? Na tyto a podobné otázky opět můžeme nacházet odpovědi ve víře. Přesněji řečeno v duchovních písních, jmenovitě v písni V zemi věrných Čechů, kde se zpívá: „Boha miloval i lid svůj srdcem vřelým, příkaz lásky Páně skutkem naplnil. Za své vrahy prosil v posledním svém vzdechu: Bůh ti odpusť, bratře! Šeptal jeho ret. Nikdy nezahyne plémě věrných Čechů, dokud bratr bude bratru odpouštět.“ Když si odmyslíme běžně používané obraty o lásce k Bohu i k lidu, které Václav ale pravděpodobně podle legend i historiků skutečně cítil, byl velmi zbožný a byl již krátce po své smrti uctíván i pro svou péči o chudé, otroky, či vězně, je v citovaném textu důležitá zmínka o odpuštění. Jeho bratr Boleslav, který měl podíl na smrti českého knížete, pak, při slavnostním přenášení ostatků svatého Václava z místa jeho prvního odpočinku v kostele sv. Kosmy a Damiána do tehdejší rotundy sv. Víta na Pražském hradě, což se rovnalo dnešní kanonizaci papežem, vykonal tuto cestu v roli kajícníka bos a ve lněném rouchu. Václav, podle legend, svému bratru odpustil. „Nikdy nezahyne plémě věrných Čechů, dokud bratr bude bratru odpouštět.“ To je jeden z asi nejdůležitějších odkazů tohoto světce, který je platný i v dnešní době. Slova o odpouštění jsou důležitá i dnes. Nebudeme-li schopni a ochotni odpouštět, nemůžeme ani my čekat, že někdo odpustí nám. Zatvrdíme svá srdce a vrhneme se do víru pomst a odplat a každá takováto msta a odplata bude doprovázena nějakým dalším příkořím a za to pak můžeme odplatu očekávat i my a spirála nenávisti se nezadržitelně roztočí. A bude trvat mnoho desítek let, bude to otázka několika generací, než takto spáchané křivdy otupí své hroty a některé křivdy mohou v lidech přetrvat i několik staletí.

Svatý Václav má ještě i dnes co říci a je zcela jedno, jestli jste člověk, který věří v Boha, nebo člověk, který má svou víru ukrytou jen uvnitř sebe, či pro člověka, který se hlásí k ateismu. Slova o odpuštění mají své místo i v naší době. Možná ještě více, než jsme ochotni si připustit. Nebojme se odpouštět. V odpouštění je i naděje. Naděje na to, že budeme lidmi, ne jen stroji na produkci hmotných statků.

Co závěrem? Snad jen slova z, již jednou zmiňované, staré písně přebásněné páterem Šteyerem:

„Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha! Kriste eleison.

Ty jsi dědic české země, rozpomeň se na své plémě, nedej zahynouti nám ni budoucím, Svatý Václave! Kriste eleison.

Pomoci my tvé žádáme, smiluj se nad námi, utěš smutné, zažeň vše zlé, svatý Václave! Kriste eleison.“

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jirka Oulický | středa 28.9.2011 18:52 | karma článku: 14,12 | přečteno: 1020x
  • Další články autora

Jirka Oulický

Projev občana číslo 10.566.155

Občan číslo 1 již svůj projev pronesl, ale na něco v něm trochu pozapomněl. Jako občan číslo 10.566.155 jsem se rozhodl to trochu napravit.

21.3.2020 v 19:30 | Karma: 28,69 | Přečteno: 953x | Diskuse| Společnost

Jirka Oulický

Církev hřešící

Počátkem tohoto týdne proběhla médii zpráva o případu kněze Ostravsko-opavské diecéze. Někdy byla tato kauza anoncována bombastickými titulky, že kněz byl chycen do pedofilní sítě, ale zpravidla články byly věcné.

30.10.2019 v 21:44 | Karma: 26,06 | Přečteno: 1234x | Diskuse| Společnost

Jirka Oulický

Ano, bude nejhůř

Jak by mohlo vypadat zpravodajství v nové soukromé televizi ANOva v roce 2022 půl roku po dalších volbách.

21.9.2016 v 18:59 | Karma: 29,72 | Přečteno: 1256x | Diskuse| Ostatní

Jirka Oulický

Církev uctí památku zavražděného kněze a ... média mlčí

V pátek 29.července vydalo předsednictvo ČBK výzvu k uctění památky zavražděného kněze Jacquese Hamela vyzváněním zvonů v den pohřbu tohoto mučedníka. A média?

1.8.2016 v 18:42 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1377x | Diskuse| Společnost

Jirka Oulický

Je suis Jacques Hamel

Zaútočit na neozbrojeného je znakem zbabělosti, zaútočit na starého člověka je znakem zvrácenosti a zaútočit na kněze je znakem vlastní odpornosti.

27.7.2016 v 18:10 | Karma: 29,46 | Přečteno: 1021x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1366x
Jsem člověk ..... zatím .....