Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tajná schůzka u krále George

     Za devaterými horami, devaterými řekami a jedním oceánem bylo, kdysi dávno, veliké království Amerikánie. Vládl zde král George, panovník zprvu velmi oblíbený, ale v době našeho příběhu byl jíž v nemilosti nejen u mnoha jiných panovníků, ale ani u svých poddaných se netěšil velké přízni . Blížil se čas zvolení nového krále, a tak si náš George k sobě povolal své tři potomky: Johna, Hilary a Baracka....  

     Přivítal je na svém velkém Bílém hradě a usadil se na trůnu ve své pracovně:
     "Milé děti! Povolal jsem si vás, abych s vámi prodiskutoval budoucnost. Jak víte, jeden z vás se v brzké době stane mým následníkem, a bohužel, toto rozhodnutí nezáleží na mně, ale na vůli poddaných. Kdybych mohl jen předat žezlo podle svého uvážení, nejen že bych ho dal z ruky až na smrtelné posteli, ale dal bych ho samozřejmě pouze tomu z vás, kdo by pokračoval mnou vybranou cestou... Ale co si budeme namlouvat - kdyby to fungovalo tímto způsobem, asi bych se ani já nikdy králem nestal. To ale není proč jsem si vás povolal - chci vám jen oznámit, že jako budoucího krále budu podporovat Johna.."
     "Ale to není spravedlivé," ozvala se Hilary.
     "Proč ne?" podivil se král George, "John je nejstarší, má zkušenosti, a je to zasloužilý voják. Dokáže naše království ubránit proti nepříteli, a k poddaným bude milosrdný a nezvýší jim daně, jak máte v úmyslu vy dva."
     "To je sice možně, že daně zvyšovat nebude, ale také za ně nic kromě války nenabízí," ozval se Barack. "S nepřítelem se má vyjednávat, popřípadě dát zajímavé nabídky, válka není nevyhnutelná. John nechá lidem nižší daně, ale vezme jim děti a pošle je do války."
     "A co bys chtěl dělat s nepřítelem?" zeptal se John posměšně. "Koupit si ho?"
     "Někteří nepřátelé se koupit dají, ale na některé se musí tvrdě!" odpověděla za Baracka Hilary.
     "Hlavně na ty, co jsou v nemilosti u naší židovské obce, jejichž peníze tak nutně potřebuješ, " utrousil tiše John.
     "Zidovská obec je důležitý spojenec," odvětila suše Hilary. "A co mám jiného dělat, když mě podporují hlavně ti poddaní, co mají hluboko do kapsy?"
     "Nikdo ti přece nebrání, aby ses stala felčarkou chudiny, na to ale nemusíš být královna. Pokud vím, už jednou ses o to pokoušela, a nějak ti to ztroskotalo," ušklíbl se George.
     "Mně nech na pokoji, radši se zajímej o to, proč o tobě Barackovi kamarádi všude vypráví, že jsi fingovaně napadl naše vlastní království, aby jsi mohl dalším vyhlašovat války," jedovatě odvětila Hilary.
     "Všechno se svede na mně, protože jsem tmavej. My jsme totiž byli vždycky diskriminovaný!" ohradil se Barack.
     "A kdo tě diskriminuje? Pořád jen fňukáte, podívej se na ty malí, tmaví z jihu! Makají na plantážích i stavbách, a jak jsou potichu!" zasmál se John.
     "Potichu jsou, protože se bojí výběrčího daní, který je velkoryse přehlíží, nemluvě o strážcích na hranici," odvětil Barack.
     "A co ti s těma úzkejma očima?" zeptal se George. "Ti jsou milí a pracovití, a nikdy si neztěžují. Těm je radost vládnout!"
     "Protože sem přišli dobrovolně, nás jste ale přivlekli v okovech!" vykřikl Barack.
     "Tak mi přiveď jednoho žijícího člověka, který byl do mého království zavlečen násilím, a já mu to štědře vynahradím. Navíc nechci žádný řeči o diskriminaci slyšet, tady Hilary je ženská, John zase důchodce, každý patříte do nějaké diskriminované skupiny, takže s touhle pohádkou neuspěješ," usmíval se George.
     "Jen si to moc nemaluj, ostatní království si také budou myslet, že tu je diskriminace, když nevyhraju," odvětil Barack.
     "Když se jim to správně podá, tak to pochopí. Ona to bude menší diskriminace, když tě nezvolí, než když tě zvolí, a pak tě někdo odstraní, jako toho faráře Martina," vložila se do diskuze Hilary.
     "No vidíš, stačí trochu myslet," usmál se George. "A ty moc šancí taky nemáš, přeci jen jen v našem království víc měšťanů než té chudiny, která tě podporuje." 
    "To je sice možné, a možná nemám u lidu potřebnou důvěru, ale podívej se na Johna, tvého ochránce, nějak ti tu klimbá," usmála se Hilary sladce.
     George se při pohledu na dřímajícího Johna zachmuřil.
     "A co mám asi dělat? Jediny, kdo mi ještě zbývá, je můj levoboček Ron."
     "Tak toho bych vynechal. Je to spíše pravobocek, a navíc tak možná pro srandu králíkům," zasmál se pobaveně Barack.
     George se rychle se svými potencionálními následovníky rozloučil. Tvář měl zachmuřenou a náladu pod psa. Jedinou útěchou mu byla ta skutečnost, že rozhodnutí o následovníkovi neleží na jeho bedrech.
     "Zaplať Pán Bůh, že máme ty demokratické výdobytky," pomyslel si, a začal balit první kufr. Poddaní to za něj vyřeší. A co si tou volbou nadrobí, to si budou taky muset vyžrat..


Poznámka: Tato pohádka je, jako každá pohádka, jen vymyšlený příběh a podobnost se skutečnými postavami je čistě náhodná.
Dobrou noc!


 

Autor: Pavlina OToole | úterý 20.5.2008 8:50 | karma článku: 16,74 | přečteno: 2774x
  • Další články autora

Pavlina OToole

Pan prezident asi nemá angličtinu rád

Když jsem v neděli večer zhlédla záznam z čínského studia během prezidentovy návštěvy a pak si poslechla i záznam Hovorů z Lán, poléval mě místy studený pot z jeho výslovnosti, z nesrozumitelného povídání, ale zejména pak při jeho svérázném překladu z angličtiny do mateřského jazyka. Ráda bych mu nejen vysvětlila, v čem dělá chyby a v čem se mýlí, ale navrhla bych mu i rozumné řešení.

4.11.2014 v 2:36 | Karma: 48,84 | Přečteno: 90952x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Asi tomu rasismu špatně rozumím...

28. srpna uplyne padesát a jeden rok ode dne, kdy Martin Luther King Jr. přednesl ve Washingtonu svůj projev, který je znám pod názvem „Mám sen“. Jedna věta v jeho projevu mi utkvěla v hlavě obzvlášť výrazně: „Mám sen, že jednou budou mé čtyři děti žít v zemi, kde budou souzeny ne podle barvy jejich kůže, ale podle jejich charakteru.“ Přiznám se, že mám tu větu moc ráda a že s ní naprosto souhlasím. Každý z nás by měl být posuzován dle našich skutků a ne dle příslušenství k nějaké skupině, která je nám navíc dána geneticky.

27.8.2014 v 2:32 | Karma: 38,74 | Přečteno: 3910x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Potravinové lístky aneb sociální dávky v USA

Kolega Roman Šebl včera uveřejnil svůj blog s názvem „47,6 miliónů Američanů pobírá potravinové lístky“, který mě svým tématem zaujal. Přiznám se, že mě ale nemile překvapily základní neznalosti autora k tématu, o kterém s takovým zápalem píše. Vzhledem k tomu, že jsem v českém tisku zaznamenala nejeden článek či blog na téma "Food Stamps", a prakticky vždy se jednalo o velmi zjednodušené a jednostranné informace, ráda bych českým čtenářům přiblížila, co to jsou potravinové lístky, k čemu slouží, kdo je od státu dostává a jak jsou zneužívány.

20.2.2014 v 3:29 | Karma: 34,24 | Přečteno: 6228x | Diskuse| Ekonomika

Pavlina OToole

Ze zákulisí voleb na prvním stupni ZŠ

Náš Kevin se rozhodl, že se stane prezidentem, když mu byly tři roky. Nastoupil totiž právě do školky, ve které se kromě s novými kamarády, školním řádem a nepříliš oblíbenou ústavní stravou seznámil i s úlomky americké historie. Největší dojem na něj udělal první americký prezident, George Washington, a malý Kevin se stal nejen jeho velikým obdivovatelem, ale vzal si také do hlavy, že bude i jeho úspěšným následovníkem.

23.10.2013 v 15:20 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Křik týraného člověka

Paní Irena Fuchsová napsala blog s názvem „Týrané ženy, týraní muži – musíte křičet!“, ve kterém popisuje situaci, které byla svědkem. Viděla na vlastní oči fyzické napadení ženy jejím manželem, a nyní doufá, že se jí žena ozve a ona jí poradí. Poradí jí jednu věc, že musí křičet.

4.2.2013 v 2:05 | Karma: 35,26 | Přečteno: 3878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:15

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak, dva vagony se převrátily

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak, na místo...

Poslanci budou jednat o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:05

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5739x
Mám ráda děti, lidi, zvířata, přírodu a život, i když možná ne přesně v tomto pořadí. Snažím se dívat na sebe i svět kolem s úsměvem a nadhledem. Dělám, co mě hrozně baví, a doufám, že mi to tak vydrží.
...

Čas Robinsonů
A Time to Cast Off
...


geovisite