Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ale já nejsem neschopný...

     Občas čteme, sledujeme či slyšíme příběhy o sociálně slabých spoluobčanech, jejich smutných osudech a potřebě solidarity. Vzhledem k tomu, že zastávám názor o rovnováze v životě a věřím, že jak mohou být smutné příběhy poučnými a vzbuzovat soucit, tak jiné příběhy mohou být naopak inspirací a důvodem k trochu jinému zamyšlení, chci vám dnes pro změnu vyprávět o nejen sociálně silném člověku, o Brianovi.

Ilustracni foto - SupermarketZdroj: www.nads.org/

     Briana znám již několik let, a nikdy nezapomenu na naše první setkání. To odpledne jsem jela se ségrou a malou neteří nakupovat do místního supermarketu v Kansas City. Bylo to někdy v červenci, příšerné vedro a vysoká vlhkost vzduchu, při které se vám zpocené kalhotky okamžitě přilepí na zadek a pdprsenka ztěžkne tak, že máte najednou příjemný, ale klamný pocit, že vám prsa vyrostla alespoň o dvě čísla. Než se doploužíte od auta na parkovišti ke vchodovým dveřím, láhev vody, kterou jste po cestě vypili, vám vytryskne všemi póry najednou po celém těle, takže jste doslova mokří od hlavy až k patě. V té chvíli dorazíte k hlavním dveřím, při jejichž otevření se vám zdá, že vstupujete do mrazáku, jak vás ovane ledový vzduch. Možná si myslíte, že toto střídání horka a "studené sprchy" vás musí zákonitě otužovat jako sauna, ale není tomu tak. Koncem léta si sice na ty teplotní šoky už zyknete, ale já osobně jsem prostě celé léto nastydlá, a v zimě nic... Ale to jsem odbočila..
     Zahlédla jsem ho u vchodu jen vteřinu před mou neteří. Stěží jsem jen stihla zaregistrovat jeho rozcuchané zrzavé vlasy a pomenší, ale silnější postavu, když v tom malá Alexis nadšeně vykřikla: "Brian je tady!"
     Chlapík sebou trhl a pomalu se k nám otočil, zatímco mně ta familiárnost k cizímu muži od Alexis docela překvapila. Ale když jsem uviděla tu jeho dobráckou tvář, posetou pihami, a ohromný úsměv od ucha k uchu, pochopila jsem, že tento člověk je kamarád každého.
     "Ahoj, zlatíčko," ztěžka ze sebe vypravil. "Jak se máš?"
     Alexis chtěla začít vyprávět nějakou historku, ale ségra ji včas zarazila: "Nejdřív jdeme nakoupit, pak si můžeš s Brianem povídat, teď pomáhá jiné paní."
     "Ano, mami," špitlo děvče, "ale musíme určitě k jeho pokladně."
     Brian nám ještě podržel dveře a lišácky na Alexis mrkl, ale pak se již věnoval vozíku jedné starší dámy, která vše s úsměvem pozorovala.
     Během nakupování se řeč stočila zpátky na Briana. Ségry sousedka pracuje ve stejném obchodě, takže jsme měly jeho životní příběh z první ruky: Brian se narodil starším manželům, kteří měli děti již dávno odrostlé. Těhotenství bylo pro ně šokem, neboť vynechání menstruace přičítala jeho matka nastávajícímu přechodu. Když si uvědomila, že v sobě cítí podivné pohyby, byla již přes čtyři měsíce těhotná. Ačkoli měla možnost nechat těhotenství ukončit, nedokázala se k tomu odhodlat, a tak Brian přišel na svět sice neplánovaný, ale radostně očekávaný.
     Vyrůstal doma spokojeně s rodiči, a byl někdy šťastný a někdy mrzutý, jako každé jiné dítě. Když mu bylo sedmnáct let, dostal jeho otec infarkt a zemřel. To byla pro rodinu velká rána nejen po stránce citové, ale i finanční. Brian již ukončil povinnou školní docházku v šestnácti letech a přemýšlel, že by si našel práci na částečný úvazek, což mu maminka s podporou odborníků rozmlouvala. Brian začal alespoň sekat sousedům trávu a různě vypomáhat, ale s příchodem podzimu opět neměl co dělat. Začal mít deprese, až se na to maminka nemohla dál dívat, a po dalších konzultacích s lékaři mu konečně dovolila, aby se pokusil si najít práci, i když tomu sama moc nevěřila. Pracovní agentura ale splnila svůj úkol na jedničku, a poslala Briana na pohovor za doprovodu maminky do místního supermarketu.
     Vedoucí byla Brianem okamžitě okouzlena, jeho nadšení pro práci a nekonvenční názory si ji hned získaly. Brian pomalu a rozvážně odpovídal na záludné otázky po svém, zdůraznil, že je rád mezi lidmi, rád pomáhá a miluje pořádek. Poslední odpovědí na otázku: "Proč vlastně chce pracovat?" vedoucí dokonale uzemnil: "Abych se mohl lépe starat o mámu, já nejsem přece neschopný!"
     Brian byl samozřejmě přijat jako pomocná síla. Rovná již několik let potraviny do regálů, uklízí, pomáhá zákazníkům a na každého se usmívá. Spolupracovníci i zákazníci si ho zamilovali, i když se zpočátku dopustil několikrát přestupku - v záchvatu nadšení obejmul nadřízeného či zákazníka. Dnes se již umí lépe ovládat... Několikrát byl vyhodnocen zaměstnancem měsíce, je dochvilný, ochotný a šťastný...
     Možná si říkáte, že na tom není nic divného.. Takový přístup k práci a odpovědnost má více lidí, a nikdo o nich články nepíše.. A máte pravdu, ale představte si toho pomenšího mladíka, s malou hlavou, tlustými brýlemi na nose, zploštělým obličejem a v těle nosícího ten jeden chromozóm 21 navíc, prostě představte si kluka se středně těžkým postižením Downovým syndromem, jak hrdě říká: "Chci pracovat, nejsem přece neschopný..." Nějak mi to za napsání stálo..

Přeji všem krásnou neděli!

 

Autor: Pavlina OToole | neděle 8.6.2008 6:35 | karma článku: 39,50 | přečteno: 5611x
  • Další články autora

Pavlina OToole

Pan prezident asi nemá angličtinu rád

Když jsem v neděli večer zhlédla záznam z čínského studia během prezidentovy návštěvy a pak si poslechla i záznam Hovorů z Lán, poléval mě místy studený pot z jeho výslovnosti, z nesrozumitelného povídání, ale zejména pak při jeho svérázném překladu z angličtiny do mateřského jazyka. Ráda bych mu nejen vysvětlila, v čem dělá chyby a v čem se mýlí, ale navrhla bych mu i rozumné řešení.

4.11.2014 v 2:36 | Karma: 48,84 | Přečteno: 90951x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Asi tomu rasismu špatně rozumím...

28. srpna uplyne padesát a jeden rok ode dne, kdy Martin Luther King Jr. přednesl ve Washingtonu svůj projev, který je znám pod názvem „Mám sen“. Jedna věta v jeho projevu mi utkvěla v hlavě obzvlášť výrazně: „Mám sen, že jednou budou mé čtyři děti žít v zemi, kde budou souzeny ne podle barvy jejich kůže, ale podle jejich charakteru.“ Přiznám se, že mám tu větu moc ráda a že s ní naprosto souhlasím. Každý z nás by měl být posuzován dle našich skutků a ne dle příslušenství k nějaké skupině, která je nám navíc dána geneticky.

27.8.2014 v 2:32 | Karma: 38,74 | Přečteno: 3910x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Potravinové lístky aneb sociální dávky v USA

Kolega Roman Šebl včera uveřejnil svůj blog s názvem „47,6 miliónů Američanů pobírá potravinové lístky“, který mě svým tématem zaujal. Přiznám se, že mě ale nemile překvapily základní neznalosti autora k tématu, o kterém s takovým zápalem píše. Vzhledem k tomu, že jsem v českém tisku zaznamenala nejeden článek či blog na téma "Food Stamps", a prakticky vždy se jednalo o velmi zjednodušené a jednostranné informace, ráda bych českým čtenářům přiblížila, co to jsou potravinové lístky, k čemu slouží, kdo je od státu dostává a jak jsou zneužívány.

20.2.2014 v 3:29 | Karma: 34,24 | Přečteno: 6224x | Diskuse| Ekonomika

Pavlina OToole

Ze zákulisí voleb na prvním stupni ZŠ

Náš Kevin se rozhodl, že se stane prezidentem, když mu byly tři roky. Nastoupil totiž právě do školky, ve které se kromě s novými kamarády, školním řádem a nepříliš oblíbenou ústavní stravou seznámil i s úlomky americké historie. Největší dojem na něj udělal první americký prezident, George Washington, a malý Kevin se stal nejen jeho velikým obdivovatelem, ale vzal si také do hlavy, že bude i jeho úspěšným následovníkem.

23.10.2013 v 15:20 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Křik týraného člověka

Paní Irena Fuchsová napsala blog s názvem „Týrané ženy, týraní muži – musíte křičet!“, ve kterém popisuje situaci, které byla svědkem. Viděla na vlastní oči fyzické napadení ženy jejím manželem, a nyní doufá, že se jí žena ozve a ona jí poradí. Poradí jí jednu věc, že musí křičet.

4.2.2013 v 2:05 | Karma: 35,26 | Přečteno: 3878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

„Jako druhá světová.“ Téměř stoletá Ukrajinka prchala kilometry pod palbou Rusů

30. dubna 2024  12:55

Osmadevadesátiletá Lidija Stepanivna urazila na útěku ze svého domova v Očeretyne v Doněcké oblasti...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  12:43

Přímý přenos Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:19

Britská policie dnes zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5739x
Mám ráda děti, lidi, zvířata, přírodu a život, i když možná ne přesně v tomto pořadí. Snažím se dívat na sebe i svět kolem s úsměvem a nadhledem. Dělám, co mě hrozně baví, a doufám, že mi to tak vydrží.
...

Čas Robinsonů
A Time to Cast Off
...


geovisite