Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když ohleduplnost vymírá

Narodil jsem se deset let před pádem komunistického režimu na vesnici.  Na svoje dětsví mám hezké vzpomínky. Pamatuji si, že život byl jednodušší. Člověk neměl mnoho možností toho co si vybrat v samoobsluze k jídlu, kam jet v létě nebo v zimě na dovolenou, jaké LP si pořídit. Všichni jsme měli podobné zázemí, podobné možnosti. Nechci tuto dobu nijak glorifikovat ani shazovat. Prožil jsem v ní své "šťastné a relativně bezstarostné" dětsví.

Od mala bylo zcela normální, že když potkám staršího člověka, že ho nahlas a zřetelně pozdravím. Věděl jsem jak mám mluvit s učiteli, rodiči, babičkou a dědou. Všichni staří lidé byli pro všechny symbolem rozumu, úcty, respektu. Nikoho by ani nenapadlo staršího člověka v autobuse nepustit sednout. Nemusel nás to nikdo učit ve škole, bylo to něco normálního. Ve škole jsme si mezi sebou pomáhali. Na ty časy vážně vzpomínám podobně jako pan Foglar, když psal o rychlých šípech. Nemuseli jsme z nudy vysedávat na autobusových zastávkách, vždy se našla nějaká zábava. Hrály se nejrůznější hry, jezdili jsme na kole. podnikali jsme tajné výlety do místních lesů.

Dnes je mi už přes třicet let a čím jsem starší tím víc je mi smutno, když se podívám kolem sebe. Vše se zrychlilo. Na nic a nikoho není čas. Výjimkou jsou peníze, na ty je tedy čas vždy. Když potkáte mladé lidi nebo děti, pozdraví vás maximálně jedno z dvaceti. Když vidím jakým způsobem mezi sebou děti mluví a o čem, styděl bych se za ta slova i já, dospělý člověk. Když jedu okolo kterékoliv autobusové zastávky, vidím shluk těchto dospívajících jak pokuřují, povalují se po sobě a kdoví co jiného. Občas nemám ani odvahu studovat to nějak důkladněji.

Nedávno jsem potřeboval k lékaři. Přišel jsem odpoledne do čekárnyi. Protože v čekárně nikdo nebyl, tak jsem jemně zaklepal na dveře. Vyšla paní sestřička a oznámila ať se posadím, že je uvnitř paní (to jsem nemohl vědět). Sedím vedle dveří a přichází mladá paní, vidí mě jak tam sedím, jde kolem mě a klepe. Za chvilku ji sestřička zve dál. Za chvíli přichází mladý muž, dělá naprosto to samé a už je uvnitř. Když po deseti minutách přichází dealerka a suveréně jde dovnitř, musím se jenom "zoufale"smát.  Strávil jsem tam asi hodinu a půl času než jsem se dostal na řadu.

Jindy jsem zase potřeboval jít na vyšetření k lékaři, přišel jsem o půl hodiny dříve. Když už se blížil čas ordinace přijde stará paní se svou dcerou, míjí mě a již klepou a diví se, že ještě neordinují. Za chvilinku se dostavila maminka s dvojčaty v kočárku  a já si hned říkal, no tak tu budu muset pustit, kdoví kdy se dostanu na řadu. O chvíli později přibyla další žena s kočárem a v čekárně a začaly se ženy mezi sebou dohadovat, která bude mít přednost. A stará paní vedle mě se dušuje, jakto že ji někdo předběhl. Vážně smutné.

Nebudu ani mluvit jak se projevuje ohleduplnost nás lidí při každodenní cestě po dálnici do práce.

Kde nastala chyba? Člověk se stal ještě více sobeckým, zakoukaným jen sám do sebe. Možná za to může i moje generace, jejíž děti teď vídáme jako jsou dobře "nevychované" nebo možná vychované televizí, počítačem a partou kamarádů. Bohužel i staří lidé se rozhodně nechovají tak důstojně jako dříve.

Je jasné, že já to nezměním. Ale mám radost, když na přechodu pro chodce pustím čekajícího chodce. Mám radost když pustím auto, které již pět minut čeká v křižovatce a nemůže vyjet. Mám radost, když někomu udělám radost. Vša samozřejmě v rozumné míře.

Dokud v nás bude stále alespoň trochu ohleduplnosti, myslím že lidskost nás jako lidi neopustí.

Autor: Otakar Voříšek | neděle 12.2.2012 10:21 | karma článku: 32,27 | přečteno: 1632x
  • Další články autora

Otakar Voříšek

Jezdíš podle předpisů? Padej do pravého pruhu.

Každý den při jízdě autem se setkávám s takovým zvláštním jevem, nad kterým jsem se v myšlenkách pozastavil až dnes. Při jakémkoliv rychlostním omezení na vícepruhové silnici není záhodno jet podle předpisů v pruhu levém.

12.12.2018 v 17:10 | Karma: 22,84 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Cestování

Otakar Voříšek

Uprchlíci a úvaha o lidské lidskosti

Kdyby mi včera někdo řekl, že budu psát článek právě na toto téma, nevěřil bych mu ani za mák. Když o tom tak přemýšlím, nikdy jsem na to téma veřejně nepublikoval ani větu a ani doma o tom nemluvíme, jen vnitru se honí emoce.

24.2.2016 v 13:17 | Karma: 33,91 | Přečteno: 1958x | Diskuse| Společnost

Otakar Voříšek

Myslíte si, že jste si koupili novou SIM kartu? Omyl.

Můj příběh začal asi před deseti lety, kdy jsem si na poštovní přepážce koupil SIM kartu jednoho ze tří operátorů. V té době jsem se rozhodl změnit staré číslo a nové dávat s větším rozmyslem. Byla to karta na kreditové dobíjení, což mi vyhovovalo pro příjemnou anonymitu a soukromí. Přesto netrvalo dlouho a mé číslo již měli všichni známí i kamarádi. A v té době začal příběh plný paradoxů a neuvěřitelných příhod...

28.1.2015 v 6:30 | Karma: 18,47 | Přečteno: 1696x | Diskuse| Společnost

Otakar Voříšek

Na poslední soutěži MMČR v rally - Rally Purum Příbram 2014

Opět po roce se mi naskytla příležitost fotografovat nejprestižnější šampionát v rally, který se v náší republice jezdí. A tak jsem se s akreditací fotografa vypravil na Rally Příbram. Mohu říci, že soutěž byla skvěle zorganizovaná a i přestože již před začátkem bylo rozhodnuto o mistru republiky - Václav Pech a Petr Uhel, rozhodně z pohledu fotografa u trati se jednalo o zajímavé závody.

17.10.2014 v 18:20 | Karma: 6,69 | Přečteno: 301x | Diskuse| Sport

Otakar Voříšek

Jak mi městská policie "odcizila" automobil...

Nepřál bych asi nikomu z Vás zažít pocit, který jsem zažil jeden neuvedený pátek, poslední den před víkendem. Vylézáte před svůj dům, berete si klíčky od auta a najednou koukáte jak z jiného vesmíru a Váš automobil nikde. Myšlenky o vlastní špatné krátkodobé paměti střídají myšlenky s katastrofálnějšími scénáři. Vaše tělo se rozklepe a není schopné se absolutně soustředit.

15.10.2013 v 13:32 | Karma: 23,35 | Přečteno: 1420x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1548x
Rád se dívám na svět kolem sebe a o to co se mi líbí nebo nelíbí bych chtěl vtipnou formou upozorňovat ostatní čtenáře popřípadě připustí-li to je přivést k zamyšlení.

Seznam rubrik