Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Braňme společně demokracii proti Novým pořádkům!

Dovoluji si seznámit ctěné publikum s výzvou Klubu na obranu demokracie, jejímž jsem členem, adresovanou představitelům demokratických parlamentních stran.

Prezidium Policie ČR se rozhodlo provést reorganizaci policejního sboru, která se dotýká i prestižního celorepublikového Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Proti tomuto záměru se minulý týden zvedla veliká vlna odporu. Postupně protestovali nejvyšší státní zástupce a vrchní státní zástupci v Praze a v Olomouci, ředitel dotčeného ÚOOZ Robert Šlachta a jeho podřízení, ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO)  i jeho stranický šéf, místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš. K protestům se připojily protikorupční nezávislé iniciativy (Vraťte nám stát, Transparency International) a Nadační fond proti korupci. Aféru rozvířila Babišova média (zejména Lidové noviny a Mladá fronta Dnes), vedení policie a ministerstvo vnitra  soustavně kritizují i listy a servery spjaté s odkazem Václava Havla  (Respekt, Aktuálně.cz).

Konflikt během několika dní mohutně eskaloval. Ministr Pelikán pohrozil rezignací, Andrej Babiš odchodem ANO z vlády. Andrej Babiš vyvolal dohadování s koaličními partnery o vzniklé situaci. Robert Šlachta rezignoval na svou funkci a odchází od policie. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci předvolalo vysoké představitele policejního prezidia včetně policejního prezidenta k „podání vysvětlení“ v souvislosti s údajným dlouholetým plánem nekalých živlů na odstranění plukovníka Šlachty z policie. Nato požádal ministr Chovanec o svolání Bezpečnostní rady státu a premiér mu vyhověl.

Je zjevné, že jde o vážnou politickou krizi, která otřásá základy české demokratické politiky, už tak vážně poškozené událostmi posledních tří let. Tehdy se okázale mluvilo o chobotnici organizovaného zločinu, která prorůstá z hospodářské oblasti do politiky a hrozí zardousit českou demokracii. Dnes jsme svědky něčeho daleko úděsnějšího:  na těle české demokracie vznikl podivný novotvar, jehož jádrem je obrovité  podnikatelské, politické a mediální impérium Andreje Babiše. A kolem něj se spontánně vytváří jakési společenství zájmů, které přitahuje významné části „orgánů činných v trestním řízení“, iniciativy „občanské společnosti“ i původně nezávislá média. Ideologickým pojítkem je kýčovitě pojatý boj za spravedlnost a proti korupci v atmosféře  veřejného rozčilení a hysterie, jež se vydávají za „hněv lidu“. Spravedlnost se má prosadit  mimo demokratické instituce a pravidla, přímou cestou, spoluprací  médií, policie a prokuratury. Uprostřed demokratického státu vzniká obludný útvar, který jej hrozí pohltit.

Jsme přesvědčeni, že prezidium Policie České republiky v záležitosti reorganizace policejního sboru v ničem nepřekročilo své pravomoci. Současná politická krize však daleko přesahuje  tento jeden problém. Jde o otevřené střetnutí demokracie s babišovskými „Novými pořádky“ a jejich vědomými i nevědomými souputníky.

 ČSSD má velký podíl na neblahém vývoji situace, zároveň se teď stala jeho obětí. Naléháme na Vás, pane předsedo Sobotko a pane místopředsedo Chovanče, abyste dostáli myšlence demokracie, k níž se hlásíte, a tvrdě a důsledně se postavili vůči tlaku, který je na Vás Vašimi odpůrci vyvíjen. Ujišťujeme Vás, že v této věci Vás v rámci našich sil a možností plně podpoříme.

Obracíme se i na Vás, vážení předsedové demokratických stran ve vládní koalici
i v opozici, KDU-ČSL, ODS a TOP 09, pane Pavle Bělobrádku, Petře Fialo a Miroslave Kalousku: podpořte výslovně a otevřeně sociální demokracii tam, kde se důsledně  postaví „Novým pořádkům“ a jejich vědomým i nevědomým souputníkům.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ota Válek | úterý 14.6.2016 10:26 | karma článku: 9,58 | přečteno: 428x
  • Další články autora

Ota Válek

Petice za osvobození Tondy Blaníka

Zatímco je veřejnost zahlcená uprchlickou krizí a bojem proti Barnevernetu, známý lobbista Antonín Blaník již týdny trpí v otřesných podmínkách ve vyšetřovací vazbě za ostentativního nezájmu médií.

29.2.2016 v 14:42 | Karma: 14,29 | Přečteno: 804x | Diskuse| Společnost

Ota Válek

Slavík, Jolanta a Kalousek

„Mámo, pojedeme do Národního“, volal jsem při návratu domů už ode dveří, mávaje nad hlavou vstupenkami na premiéru kratších oper Slavík a Jolanta v Národním divadle.

26.10.2015 v 13:53 | Karma: 10,41 | Přečteno: 528x | Diskuse| Kultura

Ota Válek

Evropa nás potřebuje a my potřebujeme Evropu

Dovoluji si seznámit ctěné publikum se zněním výzvy Klubu na obranu demokracie k 21. srpnu. Je mi ctí, že jsem se mohl stát jedním z prvních signatářů tohoto důležitého textu.

24.8.2015 v 10:37 | Karma: 8,74 | Přečteno: 596x | Diskuse| Politika

Ota Válek

Škodí nebo prospívá?

Tento blog není vůbec autobiografický. Ani co by se za nehet vešlo. Jeho autor je totiž zapřísáhlý abstinent. Už bezmála týden:)

6.4.2015 v 15:56 | Karma: 13,13 | Přečteno: 764x | Diskuse| Společnost

Ota Válek

Odděluj!

I řekl Bůh: "Buď světlo!" A bylo světlo. Viděl, že světlo je dobré, a oddělil světlo od tmy. ... Většina umělců, stejně jako většina lidí, jenom do nekonečna rozmnožují látku, místo aby jí dávali tvar; jedni ji chrlí jako pekelnou lávu a jiní ji naplavují jako slizké bahno na břehu vod; stále nově kypí a vrší se země nesličná a nevykoupená, čekající na strašnou, slavnou kázeň tvoření. Odděluj, odděluj! Nikdy nepřestane platit a děsit tento přísný zákon, zákon dne prvního. (Karel Čapek: Život a dílo skladatele Foltýna)

6.8.2014 v 8:17 | Karma: 8,04 | Přečteno: 253x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 664x
Občan krásné země v srdci Evropy.