Braňme společně demokracii proti Novým pořádkům!

Dovoluji si seznámit ctěné publikum s výzvou Klubu na obranu demokracie, jejímž jsem členem, adresovanou představitelům demokratických parlamentních stran.

Prezidium Policie ČR se rozhodlo provést reorganizaci policejního sboru, která se dotýká i prestižního celorepublikového Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Proti tomuto záměru se minulý týden zvedla veliká vlna odporu. Postupně protestovali nejvyšší státní zástupce a vrchní státní zástupci v Praze a v Olomouci, ředitel dotčeného ÚOOZ Robert Šlachta a jeho podřízení, ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO)  i jeho stranický šéf, místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš. K protestům se připojily protikorupční nezávislé iniciativy (Vraťte nám stát, Transparency International) a Nadační fond proti korupci. Aféru rozvířila Babišova média (zejména Lidové noviny a Mladá fronta Dnes), vedení policie a ministerstvo vnitra  soustavně kritizují i listy a servery spjaté s odkazem Václava Havla  (Respekt, Aktuálně.cz).

Konflikt během několika dní mohutně eskaloval. Ministr Pelikán pohrozil rezignací, Andrej Babiš odchodem ANO z vlády. Andrej Babiš vyvolal dohadování s koaličními partnery o vzniklé situaci. Robert Šlachta rezignoval na svou funkci a odchází od policie. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci předvolalo vysoké představitele policejního prezidia včetně policejního prezidenta k „podání vysvětlení“ v souvislosti s údajným dlouholetým plánem nekalých živlů na odstranění plukovníka Šlachty z policie. Nato požádal ministr Chovanec o svolání Bezpečnostní rady státu a premiér mu vyhověl.

Je zjevné, že jde o vážnou politickou krizi, která otřásá základy české demokratické politiky, už tak vážně poškozené událostmi posledních tří let. Tehdy se okázale mluvilo o chobotnici organizovaného zločinu, která prorůstá z hospodářské oblasti do politiky a hrozí zardousit českou demokracii. Dnes jsme svědky něčeho daleko úděsnějšího:  na těle české demokracie vznikl podivný novotvar, jehož jádrem je obrovité  podnikatelské, politické a mediální impérium Andreje Babiše. A kolem něj se spontánně vytváří jakési společenství zájmů, které přitahuje významné části „orgánů činných v trestním řízení“, iniciativy „občanské společnosti“ i původně nezávislá média. Ideologickým pojítkem je kýčovitě pojatý boj za spravedlnost a proti korupci v atmosféře  veřejného rozčilení a hysterie, jež se vydávají za „hněv lidu“. Spravedlnost se má prosadit  mimo demokratické instituce a pravidla, přímou cestou, spoluprací  médií, policie a prokuratury. Uprostřed demokratického státu vzniká obludný útvar, který jej hrozí pohltit.

Jsme přesvědčeni, že prezidium Policie České republiky v záležitosti reorganizace policejního sboru v ničem nepřekročilo své pravomoci. Současná politická krize však daleko přesahuje  tento jeden problém. Jde o otevřené střetnutí demokracie s babišovskými „Novými pořádky“ a jejich vědomými i nevědomými souputníky.

 ČSSD má velký podíl na neblahém vývoji situace, zároveň se teď stala jeho obětí. Naléháme na Vás, pane předsedo Sobotko a pane místopředsedo Chovanče, abyste dostáli myšlence demokracie, k níž se hlásíte, a tvrdě a důsledně se postavili vůči tlaku, který je na Vás Vašimi odpůrci vyvíjen. Ujišťujeme Vás, že v této věci Vás v rámci našich sil a možností plně podpoříme.

Obracíme se i na Vás, vážení předsedové demokratických stran ve vládní koalici
i v opozici, KDU-ČSL, ODS a TOP 09, pane Pavle Bělobrádku, Petře Fialo a Miroslave Kalousku: podpořte výslovně a otevřeně sociální demokracii tam, kde se důsledně  postaví „Novým pořádkům“ a jejich vědomým i nevědomým souputníkům.

Autor: Ota Válek | úterý 14.6.2016 10:26 | karma článku: 9,58 | přečteno: 428x
  • Další články autora

Ota Válek

Petice za osvobození Tondy Blaníka

29.2.2016 v 14:42 | Karma: 14,29

Ota Válek

Slavík, Jolanta a Kalousek

26.10.2015 v 13:53 | Karma: 10,41

Ota Válek

Škodí nebo prospívá?

6.4.2015 v 15:56 | Karma: 13,13

Ota Válek

Odděluj!

6.8.2014 v 8:17 | Karma: 8,04