Nenažranci, tak si odejděte!

  V posledních dnech se neustále řeší odchody lékařů, které by vážně ohrozily zdravotnictví. Kdo je lékař, může zhodnotit i zdravotní stav autora tohoto článku.

Nespokojení lékaři se zapojili do akce „Děkujeme, odcházíme“ na protest, že nebudou ve zdravotnictví navýšeny platy podle jejich představ, ba dokonce vůbec. Lékaři tak hrozili hromadnými výpověďmi, a tak se ministr Heger sešel s odbory a začal ze své strany marně vyjednávat. Lékaři svou hrozbu potvrdili a podali výpovědi. Ministr tak začal vytvářet plán, aby všude zůstala dostupná zdravotní péče a zdravotnictví v nejhorším případě nezkolabovalo. Nejvíce výpovědí podali lékaři Moravskoslezského a Jihomoravského kraje. Z Jihomoravského kraje mě překvapila velká účast v akci lékařů z brněnské Úrazové nemocnice, za kterou ještě před několika lety tvrdě bojovali, aby zabránili jejímu zrušení. Byli ochotni zatarasit svými těly vchody do nemocnic a bránit tak stěhování vybavení do FN Brno. Nakonec to pro „Úrazovku“ dopadlo dobře a byla převedena do majetku města.

   Není to tak dávno, co ministrovi do karet přišlo eso v podobě dvou miliard na platy zdravotníků. U jednoho stolu se proto sešel znovu s lékařskými odbory a začal znovu vyjednávat. Odbory byly návrhem zpočátku překvapeny a byly ochotny o tom dále vyjednávat. Odbory věděly, že má ministr k dispozici dvě miliardy, ale dráždila je touha po celých dvou miliardách nikoli pouze po části. Celé dvě miliardy se totiž měly rozdělit všem zdravotnickým pracovníkům, nikoli jen lékařům. V tomto ministr ale neustoupil, ale slíbil zvýšení platů ve zdravotnictví příští rok. Odbory ale chtějí celé dvě miliardy pro sebe a přidat chtějí víc. Věřím tomu, že lékařská profese vyžaduje určitou zodpovědnost, ale bez ostatních pracovníků se neobejdou. Mají i mnoho přesčasových hodin, ale i tak mají v současnosti průměrné, možná i nadprůměrné platy. Ty se jim mají ještě od příštího roku zvednout.

  Copak na tuto situaci říkají ostatní odbory státní sféry, které demonstrovaly v prosinci minulého roku? Lékaři přidáno dostali a oni nic? Vždyť přece i bezpečnostní složka dbá na zdraví obyvatel státu? Lékaři ale svými výpověďmi donutili ministra k ústupku, který ale dosud nepřijali, jestli vůbec přijmou.  Lékaři by ale i přesto měli znát základy matematiky a svůj zdravotní stav – "Všichni odejdou do zdravotnictví v zahraničí." Tento výrok my přijde přímo hloupý. Překvapilo by mě, kdyby všechny naše lékaře v zahraničí čekali s otevřenou náručí. Budeme tedy čelit takovýmto výpovědím i od ostatních státních zaměstnanců? Myslím si, že spíše ne. Kam by pak šli? Ty by v zahraničí čekali jen těžko.

  Uvidíme, jak nakonec celá situace dopadne.   

Autor: Marek Osouch | neděle 6.2.2011 19:42 | karma článku: 33,65 | přečteno: 2892x