Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Většina ji chtěla - tehdy

V titulku mám samozřejmě na mysli vládu po volbách. V tuto chvíli, v pondělí 11.dubna, nevím jak a kdy skončí Nečasova vláda. Ale i pro ni platí, že špatný strom nemůže nést dobré ovoce. Nečasova vláda vznikla na falši a podvodu. Nejdřív balamutila o tom, jak se k nám valí „řecká“ krize. Pak nás začala goebbelsovsky masírovat tvrzeními ve stylu „tyto reformy by musela udělat každá vláda“. Obojí byla tvrzení falešná a troufám si říct, že vědomě nepravdivá

 

 

Představitelé dnešních vládních stran – prim v tom hráli Kalousek a Nečas – dobře věděli, že nám nehrozí nic podobného jako Řecku. Jsme prokazatelně v úplně jiné situaci.

Druhé tvrzení o nezbytnosti reforem je však mnohem záludnější, neboť jde o polopravdu. Pravda je to asi potud, že stát skutečně potřebuje téměř permanentně reformovat a inovovat, aby držel krok s rychle se měnícím světem byznysu a s celkovou proměnou společnosti. To ano, to je pravda. To ovšem potřebuje každý subjekt, který chce udržet krok s konkurencí. Zásadní a zlá nepravda je však donekonečna omílané tvrzení, že právě tyto a žádné jiné reformní kroky, než ty, které podniká současná vládní koalice, nejsou možné, myslitelné, proveditelné etc. To je lež, která od začátku diskvalifikuje vládní koalici v rovině morální. Samozřejmě, že existuje více možností a scénářů, jak nám to – ovšem nechtěně – předvedla i sama vládní koalice, když měnila plány důchodové reformy jako aprílové počasí.

Přitom skrývaným a zato zásadním cílem vládních reforem není, jak je prezentováno, dosažení lepší bilance veřejných rozpočtů. Hlavní cíl je přerozdělení prostředků od nízko-  a středně příjmových skupin k těm nejbohatším. Tedy vytváření si sice úzkého, ale pevného jádra voličů a hlavně sponzorů vládních stran.

Tito, pracovně je nazvěme „bakalové“ či „hávové“,  zaplatí volební kampaně. A volič odříznutý od informací, protože  zahlcený jen reklamou vládních stran, je uveden do reality, o které ani netuší, že není realitou skutečnou, ale virtuální. Výsledkem je, že  volič má pocit, že by si počínal nezodpovědně, kdyby nevolil ODS nebo TOP09 /když ti mají ještě navíc toho Karla, „který snad už ani nepotřebuje krást!!!“ – jaké úžasné vysvědčení a kvalifikace pro správu věcí veřejných!/ .

Pokračování 15. dubna: ještě že máme takovou autoritu /to zatrolené podvědomí: zrovna mě napadlo slovo „propiska“/  jako je pan prezident a že se do toho konečně vložil. Dotlačí je k velké koalici?

Jako politicky kreativní se projevil jedině Paroubek – ten, kterého nemůže většina lidí ani cítit.

Zato pan místopředseda ODS zase mele starou písničku: je třeba změnit volební zákon, tento neumožňuje vznik silné vlády! Co by ještě chtěl? Mají 118 poslanců. O tom se dosud žádnému premiérovi ani nesnilo! A přece to nestačí. Není to totiž v počtech ani ve volebním systému. Je to otázka charakterů politiků.

Musíme politiky líp vybírat. Nic jiného nám nezbývá. Ale jak je dešifrovat, když jsme vystaveni mediální masáži? Tady musíme začít. Musíme všichni mnohem pozorněji sledovat, co se nám předkládá k věření a oponovat, prověřovat, držet si distanc od všech těch příběhů v novinách, v televizi i na elektronických médiích. A taky si často položit otázku, zda ten příjemný pán či paní nás nevodí za nos.

Já vím je to dřina a každý máme dost své jiné práce. Radím ke skepsi, což není moc optimistické. Ale je lepší být skeptický před volbami než po nich.

Nevím jak to vše dopadne. ABL skutečně nemůže řídit stát. A co ředitelé stavebních a jiných firem? Ti můžou? Nebo Háva či Bakala? Všichni tito zákulisní kormidelníci a jejich medvědáři v politice /abychom vedle Bárty nezapomněli třeba na Kalouska / jsou pro demokratické fungování státu nebezpeční.

Když už zmiňuji ABL. Ta vadí ODS  asi právem. Jen se divím, že jí stejně nevadí privátní policie pana Kalouska na ministerstvu financí, cudně nazývaná „analyticko-finanční útvar“. To mi teda rozum nebere.

Na druhou stranu se mi ulevilo, když jsem se dozvěděl, že ty koaliční strany pořád ještě víc spojuje. To musí být tedy pojivo! Ujišťuji, že starost o rozpočty to není. Spíš ještě nepřesměrovali všechny peníze. Např. ty penzijní fondy nenakrmili, ekozakázka taky pořád není. To jsou panečku zdroje pro financování politiky!

 

Je to svým způsobem jedinečný úkaz: fascinace „Karlem“ a s tím spojená tolerance k „Mirkovi“. Ti dva hoši to mají dobře vymyšlené: 1/  velmi se potřebují –jeden druhého pro svůj vlastní byznys, 2/ dobře znají a aplikují starou mafiánskou zásadu: „Nejvíce dokážete vlídným slovem s pistolí u hlavy“.

Všiml jsem si Schwarzenbergova výroku: „Je to pitomec, že řekl nahlas to, co dělají všichni.“ – uvedl na adresu Bárty. Taky zmínil, že je normální, když si strany nasazují do řad koaličních partnerů své zvědy.... Ani slovo odsudku takové praxe nenajdete u tohoto pána. Je to pro něj něco, „s čím počítá“. Ono, jedna věc je s něčím počítat /to dělá zkušený člověk/ a jiná věc je něco relativizovat a vyhlašovat za normální. Tento arbitr morálky nám morálku nebezpečně posouvá, protože otupuje naši citlivost na špinavé dění.

Nakonec: Pořád vám připadají ty jeho hospodské výšplechty jako projev moudrého stáří?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Orel | pátek 15.4.2011 12:34 | karma článku: 21,30 | přečteno: 1163x
  • Další články autora

Jaroslav Orel

Hrozba vlády komunistů

Teď, když paní Peak Nečas vyhodil z ministerstva, opakuje se opět /po kolikáté už?/ zase stejná písnička: „hlavně, aby nebyly předčasné volby, to by tu vládli komunisté.“

22.12.2012 v 17:08 | Karma: 30,63 | Přečteno: 2144x | Diskuse| Politika

Jaroslav Orel

Vy, vládní: pořád se balamutíte

Volby do krajů. Zjednodušeně řečeno: vládní strany ODS a TOP propadly, ČSSD vyhrála, ale méně než minule, výrazně posílili komunisté, neuspěly strany z trucu /Zemanovci, LEV, Bobo apod./, nadějně se ode dna odrazili Lidovci.

15.10.2012 v 14:53 | Karma: 28,89 | Přečteno: 1224x | Diskuse| Politika

Jaroslav Orel

Parkanová- nejde o létající koště, ale o provizi

Provize- to je to, oč tu běží. Létající koště jenom slouží k odvedení pozornosti.

16.6.2012 v 10:36 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1746x | Diskuse| Politika

Jaroslav Orel

Ne VV, ale ODS a TOP09 můžou za marasmus

Všichni se shodují, že VV jsou ošklivé. A proč ̈je máme stále na očích? Jsou pro to dva důvody: za prvé frustrovaní voliči, kteří z nouze VV v minulých volbách volili, a za druhé bezmezná touha ODS a TOP09 udržet si vládní funkce. A to bez VV nejde.

16.4.2012 v 11:54 | Karma: 31,07 | Přečteno: 1385x | Diskuse| Politika

Jaroslav Orel

VV - producent obětavého Politika

Máme tady další skandál vládní koalice. Prý si chtěly ODS a TOP09 vydražit poslance VV. Takové závěry dělají předáci VV z nahrávky paní Kočí. Jak to bylo nevím jistě a svoje spekulace si nechám pro sebe.

29.3.2012 v 21:24 | Karma: 11,21 | Přečteno: 668x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Vrátíme věk odchodu do důchodu, přes 65 let nejede vlak, řekl Babiš

28. května 2024  5:59,  aktualizováno  22:30

Přímý přenos Důchodovou reformu podle představ současné vlády Petra Fialy začali na mimořádné schůzi schvalovat...

Fiala jednal s evropskými lídry o pomoci Ukrajině, ti přislíbili další pomoc

28. května 2024  8:40,  aktualizováno  22:21

Zástupci Polska, Dánska, Nizozemska, Lotyšska a Ukrajiny se sešli v Kramářově vile, kde potvrdili...

Bystroně obviňují, že si nechal posílat peníze na falešnou adresu

28. května 2024  22:11

Kontroverzní německý politik českého původu Petr Bystroň nově čelí podezření, že používal falešnou...

Terasa baru, jejíž pád na Mallorce zabil čtyři lidi, neměla provozní licenci

28. května 2024  21:58

Terasa baru v turistickém letovisku na ostrově Mallorca, při jejímž pádu minulý týden zahynuli...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1389x
Lidovecký nekonformní politik s ostrým jazykem, velkou představivostí i kreativitou, s mnoha přáteli i nepřáteli.
Miluje starou hudbu, diriguje soubor interpretující starou vokální hudbu.

Seznam rubrik