Vlajkosláva kolem silnic

Proč tedy firmy pro propagaci svých výrobků využívají médium, jehož si nikdo nevšimne, proč vynakládají miliony na reklamu, která nefunguje, a proč se o tyto plochy před volbami politici perou?

Oslavili jsme důstojně náš státní svátek. Tentokrát byly vlajky nejen na veřejných budovách, ale i kolem dálnic. Bylo by to pěkné, kdyby se nejednalo přesně o to, co nás civilizovanému světu vzdaluje. Nerespektování autorit, zákonů a předpisů. Někteří z nás jsou na to dokonce hrdí, že my Češi dokážeme obejít cokoli. Jenže ono to není ani hezké, ani sympatické. Posouvá nás to směrem na Balkán a ještě dál. Protože jestli nám něco imponuje na Švýcarsku nebo Skandinávii, tak je to minimální korupce a možnost se maximálně spolehnout na to, že věci fungují tak, jak mají. Sice o tomhle problému často mluvíme, u druhých to kritizujeme, ale skutečně to dodržujeme? Každý z nás? Vždy, i když se jedná o zdánlivou maličkost? Protože tu přeci jde o princip a ne o tři dvacet.

Ale vraťme se k těm reklamním plochám kolem dálnic. Sledoval jsem několikrát šéfa té billboardové asociace, kterak dokládal výzkumy, že jejich reklamní plochy řidiče opravdu od řízení nerozptylují, protože si jich prakticky nevšimnou. Moderátoři na druhé straně stolu dokládali jinými výzkumy přesný opak, kolik vteřin trvá, než si řidič ono reklamní sdělní přečte, nebo z obrázku uvědomí. Hrozně mě mrzelo, že se toho šéfa nikdo z nich nezeptal na to, co z jeho tvrzení logicky vyplývá. Proč tedy firmy pro propagaci svých výrobků využívají médium, jehož si nikdo nevšimne, proč vynakládají miliony na reklamu, která nefunguje, a proč se o tyto plochy před volbami politici perou a při vykazování kolik za ně zaplatili, tak kolosálně podvádějí?

Nevím, jak by tenhle protimluv onen chlapec vysvětlil, ale vlastně je to jedno, protože na odstranění měli 5 let. Měli prostě zavčasu vypovědět smlouvy s majiteli pozemků a dnes by problém neexistoval. Nikdo neuzavírá smlouvu bez možnosti výpovědi a pokud ano, tak ať nepodniká, ale jde pracovat do továrny. A je úplně jedno, že příště přijde do studia a bude na kameru ukazovat podepsané listiny na 20 let a podobně. Samozřejmě, že to budou fotokopie, originály nepřinese ani k soudu, protože na originálech by se dal udělat rozbor a zjistit, jak staré opravdu jsou. Dnes takové antedatované smlouvy na počítači vyrobí i malé dítě!

A tak nějaký vtipálek vymyslel, že si ze státní vlajky udělá fíkový list své vyčůranosti. Doufejme jen, že se soudci, kteří tento případ budou řešit, budou podobat těm z amerických filmů, kteří netrvají na formalitách, ale jdou po smyslu zákona a nebojí se rozhodnout! Protože, když asociace vyhraje a plochy zůstanou, je to hodně špatná zpráva o stavu naší společnosti, kde vyhrávají taxikáři, zkorumpovaní politici a slušnost není ctností, ale blbostí.

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 9.10.2017 7:00 | karma článku: 15,74 | přečteno: 330x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92