Věrka proti Bábovce

Zajímavá je role paní Šťourové. Musela odpovědět na nepříjemnou otázku ČT, zda věří, že úředníci EU pracovali nezaujatě a profesionálně. Ucedila, že jim naprosto důvěřuje.

Žijeme v právním systému, ve kterém nikdy žádná kauza úplně nekončí. Dovolání následuje odvolání a pak ještě stížnost k ministrovi a tak dál, až do Štrasburku. Zdá se, že stejně impotentní postup vládne i v EU, protože se ta zpráva nejprve měsíc překládá, pak zase běží nějaké lhůty pro vyjádření a potom následuje ještě jiná lhůta pro vyjádření k vyjádření.

Nevím, jestli nepodléhám příliš tomu, co vidíme v amerických filmech, ale mám pocit, že tam je soudce suverénem, který skutečně rozhoduje a takové nekonečné tahanice, ve kterých se čin promlčí, protože se někdo nedostavuje k soudu, tam nepřicházejí v úvahu. Možná se mýlím, protože pak se dočteme, že na vykonání trestu smrti někdo čekal sedm let. No, hlavně že se dočkal J

V každém případě jedna z podmínek účinnosti trestu je to, aby následoval co nejdříve po činu. Nejde jen o viníka, ale také o to, aby ostatní občané měli oprávněný pocit, že žijí v právním státě, kde jsou prohřešky náležitě trestány.

U nás to probíhá jinak. Pachatel obviňuje své soudce z nekompetentnosti, a dokonce z předpojatosti. Za to by u každého normálního soudu dostal pokutu za pohrdání soudem. A nejhorší je to, že jeho fanklub tomu věří, takže nejvýraznějším efektem této kauzy bude opětovné zhoršení názoru části obyvatelstva na zlou EU. V příštím průzkumu klesne popularita EU pod bod mrazu, protože si troufla říci pravdu: totiž že král je nahý!

Nám to přece nevadí, my mu věříme, nechte ho makat! Je to účelovka, stejná jako v případě kačera Donalda Tweeta. Velice mě pobavilo hledání českého ekvivalentu pro anglický výraz „impeachment“. Ale nechci se zde vyjadřovat, jazykem fandů Baniku Ostrava.

Zajímavá je role paní Šťourové. Musela odpovědět na nepříjemnou otázku ČT, zda věří, že úředníci EU pracovali nezaujatě a profesionálně. Ucedila, že jim naprosto důvěřuje. Hlavou jí v té chvíli jistě šly slovenské nadávky, které si za to vyslechne. Jeho slovník se prý podle očitých svědků nápadně podobá tomu Banikovskému.

Vzpomínám si na otázku, kterou v lednu 1968 dostal na setkání tehdejšího politického vedení se studenty spisovatel Jan Procházka (mimo jiné autor Ucha): „Jak hodnotíte poslední vystoupení prezidenta Novotného?“ Odpověděl: „Byl to tanec mezi vejci, jehož výsledek je přímo úměrný umění tanečníka.“

Jak dobrá tanečnice je naše Věrka, uvidíme teď v přímém přenosu, protože je to přesně ona, kdo má hájit Evropské hodnoty proti takovým, jako je ta naše přivadrovalá Bábovka!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 9.12.2019 7:00 | karma článku: 13,76 | přečteno: 524x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92