Tragický rozpad SSSR

Lidský život neměl žádnou hodnotu, diktátoři rozhodovali o osudech tisíců škrtem pera. Od plánovaných hladomorů, přes špatně vedenou II. světovou válku až po politické procesy.

Ruský prezident Vladimir Putin v dokumentu „Rusko. Nová historie“, který v prosinci 2021 uvedla televizní stanice Rossija 1, označil rozpad SSSR za tragédii. 

Protože jsem nezaznamenal v mediálním prostoru žádnou reakci ze strany nejvyšších představitelů demokratického světa, dovolil jsem si ji naformulovat a dávám ji strýčku Joeovi zdarma k dispozici.

„Opak je pravdou. Tragédií byl naopak vznik a dlouholetá existence SSSR, tohoto hanebného experimentu na živých lidech. Byl vedle nacismu a fašismu bezesporu nejzrůdnějším režimem, který způsobil mnohamilionové ztráty na životech nejen v Rusku, ale i v zahraničí. Deformovaný orwellovský svět, dystopie, která se stala skutečností. Tábor v Čangi, kde vítězili lidé jako „Král krysa“.

Takzvané „úspěchy“, kterých Sovětský svaz dosahoval ~ například elektrifikace či postupné vymýcení negramotnosti jsou směšné v porovnání s tím, jak mohla tato úrodná a na nerostné zdroje bohatá země prosperovat, nebýt komunismu.

Výkladní skříní byly sportovní úspěchy. Pokud máte zemi o sto padesáti milionech obyvatel, vytvoříte systém drilu od dětských let a koktejl doplníte státem organizovaným dopingem, výsledky se dostavit musí. Velkou motivací pro sportovce byla též možnost vyjet do zahraničí a případně tam zůstat.

Kosmonautika a sovětská věda byly mimořádně podporovány a dotovány, ježto šlo o významný propagandistický prostředek. Jenže zůstalo u vývoje a výzkumu. Faktický prospěch z toho obyvatelstvo nemělo. Dále hospodařili ve svých zanedbaných vesnicích.

Lidský život neměl žádnou hodnotu, diktátoři rozhodovali o osudech tisíců škrtem pera. Od plánovaných hladomorů, přes špatně vedenou II. světovou válku až po politické procesy.

Kulturní chloubou byla armádní dechovka, případně od labutí zadělané jeviště. Přísnou cenzurou občas probleskli někteří zakázaní autoři, většinou však umírali mladí.

Režim neváhal za pomoci všudypřítomných tajných služeb tím nejtvrdším způsobem naložit s jakýmkoli náznakem jiného, než oficiálního názoru či dokonce odporu.

Elita národa končila v emigraci, v lágrech či na popravištích. Zbyla propagandou zcela ovladatelná masa, která poslušně papouškovala slogany, obdivovala vojenské přehlídky a slavila státní svátky.

Po tom všem se stýská Vladimíru Putinovi. Tohle zvěrstvo postupně krok za krokem exhumuje z propadliště dějin a uvádí v život. Nejen to, jde ještě dál, protože ten systém teroru a lží rozvíjí a vylepšuje."

                                                        

Autor: Ondřej Šebesta | úterý 9.8.2022 7:52 | karma článku: 27,73 | přečteno: 593x